Мигрантските лагери на гръцките острови са затворени

Заради опасения от разрастването на коронавируса
22 мар 2020 09:39,
22
Мигрантските лагери на гръцките острови са затворени
Снимка: БГНЕС

Гърция затвори мигрантските лагери на островите заради опасения от разрастване на епидемията от коронавируса, пише британският вестник The Guardian, цитиран от „Фокус“.

Още по темата

След като миналата седмица Шенгенската зона затвори външните си граници, в ход, предназначен да замени затварянето на националните граници на държавите-членки срещу внесена отвън инфекция с Covid-19, някои вътрешни граници също бяха затворени в Европа. В деня след съобщението на Европейската комисия, гръцкото правителство въведе набор от мерки, които ще се прилагат за мигрантските лагери на гръцките острови.

От сряда лагерите са затворени от 19:00 до 7:00. През деня се допуска само по един човек от семейство да излиза, а полицията контролира движението им. Някои лагери, на островите Лерос и Кос, са затворени изцяло.

Междувременно влизането в приемните центрове на лагерите е временно забранено, с изключение на тези, които работят там, а пристигащите са подложени на задължителна проверка на температурата. Мерките се отнасят само за лагерите, а не за населението на островите.

В петте гръцки островни „горещи точки“, които приютяват около 42 000 души, е регистриран един случай на Covid-19. Засегнатото лице е жител на остров Лесбос. Досега не е имало случаи в лагерите.

Правителството забрани масовите събирания и призовава гърците да практикуват социално дистанциране. Тринадесет болници в континенталната част са реорганизирани за лечение на Covid-19.

„Налагането на това ограничение на движението на хората от лагерите, а не на никой друг на островите, е неприемливо и дискриминационно“, казва Апостолос Веизис, директор на отдела за медицинска оперативна поддръжка на „лекари без граници“ в Гърция. „Вие заключвате деца, жени и мъже в силно пренаселени лагери, където санитарните и хигиенните условия са ужасяващи.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
1
 
! Отговори
ммм преди 4 години
1990 година имаше подписка за премахване на ергенския данък. Аз тогава бях ерген. Бях научен работник в един от най-старите научни звена в страната. От 127 човека, само 3 (трима) бяхме против премахването на ергенския данък.Колектива уж беше млад. Имаше 45 мъже и жени които не бяха семейни; за изминалите 30 години никои от тях не създаде семейство.Част от тези ергени са единствени деца!Смятам, че парите за децките трябва да идват ергенсикя данък и тогава ще видя % на незадомените хора.
16
2
 
2
 
! Отговори
ммм преди 4 години
Ако се въведе ергенския данък, ще има пари в Държавата, например за детски.Ето от къде ще бъдат детските - от ергенски данък.Но детски за тези които са навършили вече 19 години.Правими впечатление, млади хора по 40-45 години, уж имат приятелки, но не желаят да имат деца; техните родители са почти на 80 години.Всичко е толкова странно, но все пак нещо трябва да се промени в тази посока.
15
1
 
1
 
! Отговори
ммм преди 4 години
През далечната 1990 година по предложение на Емил Кошлуков беше премахнат ергенския данък в България.С Решение на МС (1982г.) всеки който навърши 25 и не е семеен плаща 5% от брутната си заплата, при навършване на 30г. - 10%, а след 35 г. -15%. Ергенския данък се заплащаше до 55 годишната възраст.Да, при него имаше и много императиви, но в Държавата влизаха пари.А сега?Сега хем си млад, хем не мислиш за дом, семейство, за нищо, но ... задължително искаш от Държавата.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Жегата убива вируса,затова НПОтата да извозят скъпите си "бежанци" в Сахара.
13
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отраснах без баща и с майка, кояъо не се интересуваше от мен. Никога не се е интересувал от мен. Отгледаха ме познати, много тежко ми е било и на мен, и на тях. След като завърших в училище, заминах за Испания. Знаех само някои основни изрази. Срещнах обаче неочаквано за себе си разбиране и подадени ръце. Чувствам се добре тук и не бих се върнал. Работя, не съм богат, но имам. Не бих взимал помощи, за мен това е унизително. ..." и боря се с него, доколкото мога"...
12
1
 
22
 
! Отговори
до 10 преди 4 години
Така е. Но те знаят друго - ак оса нахални ще получат пари, жени и статус на свещени крави при кекавите европейци.Дори котката не бърка два пъти в контакта. Поведенска психология - какво да я правиш.Ако екскурзиите не им носят келепир, ще секнат за по малко от 12 месеца.
11
0
 
22
 
! Отговори
до Факт преди 4 години
Мислиш ли че не са се сетили да тестват мигранти за вируса и за антитела?Според мен са ги тествали.А защо не се оплакват от вирус? Ами защото са все здрави млади кочове, на които не им дреме за настинки.Интересно, ако се тръшнат на легло, Гърция колко милиарда ще плати за лечението им?
10
0
 
23
 
! Отговори
толераст преди 4 години
Ако нарушителите знаят,че ще ги вкарат по за 1 година в мините да копат въглища,кьорав нарушител няма да има!
9
0
 
20
 
! Отговори
правилна мярка преди 4 години
Повода е идеален да ги затворят за да не правят бели и да не разнасят зарази (не само ковид). И без това са най-обикновени нарушители на граници и държавен суверенитет.И за да не ревне някой - предварително уточнявам. Трябва мигрантите да са напълно свободни да се върнат, от където са дошли.
8
1
 
12
 
! Отговори
хапчета не преди 4 години
До българинНе вършат работа!Моят учител по практика казваше,на такъв теслата в главата,само така се научават!И ненаучен няма!
7
0
 
11
 
! Отговори
българин преди 4 години
До Факт. Пий си редовно хапчетата бе човек! И ще си по добре!
6
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 4 години
Този вирус дойде тъкмо на време! Той ще спре мигрантите от Европейското им наказване!
5
29
 
7
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Какво е показателно от анализа - никой от мигрантите не е болен от вируса !!! Значи : Те са приносители на вируса , носят си го и имат имунитет , но са пратени в Европа , за да разрушат Европейския съюз !!! Това е отмъщенкието на Гномео Путин - пуснаха първо "Новичок" , сега пуснаха Корона вирус ! Ще изчакат малко и ако няма ефект, са приготвили друг, още по-смъртоносен вирус ! Русия е най-големият и опасен враг на човечеството !
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният НПО-либераст, майка му се борила човек да направи от него , а той за някой мизерен долар сее зараза по медиите.
3
4
 
27
 
! Отговори
Холивуд преди 4 години
Сценария с мигрантите, се оказа по-неефективен от този с Пандемията COVID19. Докато стоите под карантина сме ви подготвили Голяма Рецесия. Стойте на топло, пазете тези които обичате и гледайте каво ви прожектираме
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мигранския поток секна хаха мечтата им за Германия замря на мигрантите вируса ли ги отказа биеха се по границите да влязат сега няма никой
1
0
 
23
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
Вече не може да се бият мигранти, няма как да ги доближи човек ха-хаМодерен свят, какво да се прави :))