Запазват иконите в "Света София", първата молитва на 24 юли

Турция припомня, че има 400 църкви и синагоги в страната
12 юли 2020 18:39,
54
Запазват иконите в "Света София", първата молитва на 24 юли
Снимка: БГНЕС

Иконите в катедралата “Света София” ще бъдат запазени, съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калин в специално изявление. Той отхвърли и твърденията, че превръщането на катедралата в джамия ще навреди на световното историческо наследство, пише БГНЕС.

Още по темата

Религиозната иконография в катедралата е правена през 6-ти век.

На въпрос какво ще стане с иконите, Калин съобщи, че “ще останат “недокоснати” за гледане на хора от всички вероизповедания”.

В интервю за TRT World и BBC Калин подчерта, че превръщането на “Света София”, която 86 години работи като музей, в джамия, “има подкрепата на всички партии в Турция”.

“Смяната на статута на катедралата има огромната подкрепа на всички политически партии – и опозиционните, и на републиканската партия”, допълни той.

В опит да отхвърли твърденията, че световното историческо наследство на ЮНЕСКО ще бъде „засенчено или унищожено“ с решението на Ердоган, Калин съобщи, че по линия на религиозната толерантност и съвместното съжителство на различните религии в Турция днес съществуват повече от 400 църкви и синагоги. Калин обеща всички посетители да имат достъп до религиозното и историческо наследство на “Света София” – не само до иконите, до и до уникалната мозайка и стенописи.

Първата мюсюлманска молитва в катедралата е насрочена за 24 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
ердругарка преди 3 години
Ердоган да го покрият в най-скоро време
42
3
 
3
 
! Отговори
Леле до този под мен преди 3 години
Удобно забравяте, че имаше мащабно изследване на ДНК то на хиляди български мъже ( Y хримозомите). има 0,002% тюркски гени, от друга страна щом се дерете така - значи има очевадно разлики и ментални, което е супер новина! Освен да иде някой турист да залее със свински опашчици новата джамия... даже орипагандата ви е откровена пропаганда!..КАМБАНИ да заглушат мюезините ви , *** ж алки!!! :)))
41
5
 
5
 
! Отговори
Един кафир преди 3 години
Коментарите са, както обикновено, от прости по-прости. Злобно племе е "българското" (оригиналните българи, които са от тюркските племена, са изчезнали преди повече от 1100 години заедно със своя език и религия), нищо чудно, че държавата българия е най-голямото блато, познато на човечеството след няколко мюсюлмански страни.
40
3
 
9
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Много искам в часа, в който си вирнат за дниците да се молят- много искам всички камбани на всички Православни църкви да не спират да бият! В България, Гърция, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Украйна, Русия, Беларус и т.н... ВСИЧКИ! Да чуе камбанен звън за Света София , докато вият мюезините им!...
39
3
 
4
 
! Отговори
Е преди 3 години
По-нагли няма !
38
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
38Изненадах се, като прочето за Кордоба. Бил съм там и посетих цъвквата-джамия. Това е невероятен паметник на изкуството. На едно място са събрани християнство и ислям. Уникален паметник на изкуството.
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 35а каква е доктрината на християнскипт свят,само да ти посоча ,голямата джамия в КордobaMeskquıta -Catedral de Kordoba знаеш ли нещо за нея ,или пишеш напзуст това което ти диктуват
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Interesno mie zashto Stolicata na Bulgaria e s musulmansko ime? Saofiq e ime na jenav Islama.
35
8
 
0
 
! Отговори
султан Ердоган преди 3 години
и цар Путин са дуппе и гащщи - тези двама диктатори си стиснаха ръцете и тръгнаха да тероризират околията - къде в Сирия, в Украйна, в Тунис, сега в Либия тези ще продължават да правят бели докато някой не ги спре, а този някой в Чичо Сам, а това ще стане след като Трам бъде свален от власт, сега за да му втрви ччастния б изнес той си затваря очите, но не е далече момента когато американската армия ще заеме мястото си около Средиземно море, дай боже и около Черно море та да ги запре тези двма из
34
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сиви вълци в *** кожи.Това са ислямците, нека никой не се заблуждава.
33
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доктрина, основана на омразата към всичко християнско.Това е истинското лице на исляма.
32
4
 
0
 
! Отговори
42 преди 3 години
(Фосети при ремонта през 19 век има запазени още изображения, но вече няма шанс да ги видим)Ще продължават реставрациите увериха новите стари собственици. Не се прекьсва с Юнеско.
31
3
 
3
 
! Отговори
23 преди 3 години
До Salim Tufekciи това ви е много. колко действащи църкви има в турция?
30
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ислямът доказа на всички вярващи християни с действията си, че е най-миролюбивата религия.Говори за мир, а превръща църквите в джамии.Какво по-красноречиво доказателство за истинските цели и намерения на исляма от това...
29
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29 Благодарение на християнските момчета и момичета, карани за роби и еничари в Османската империя съществува днес Турция! И да - ние българите сме тук от 681 готина и не сме си сменяли името, за разлика от агаряните. Който пръв превари пръв натовари!!!!!!!!!!!!!!!!
28
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямата грешка на гламавите турците е че не са сторили на балканските *** същото, дето испанците, французите, англичаните, холландците и пр. са сторили на техните *** - да им теглят сатъра! А вместо това ги хранили и поили, вардили и множили в продължение на 5 века това племе диво прокобно прокажено булллгарско, което сега хапе тази ръка, хранила ги цели 500 години, че и днеска!
27
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
25И теб съм кръщавал по времето на възродителния.......ммеллез.
26
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези чаршафосаните от снимката някак не се връзват с величието на "Св. София".Ще им подхожда да се снимат на фона на някоя селска джамийка паянтов градеж с ламаринен покрив.
25
13
 
21
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Никой повече да не е споменал за толерантност към мюсюлюманите !!!С това си действие те доказаха, че са лицемери и заслужават ответни мерки като събатяне на джамии по целия свят !!!
24
26
 
11
 
! Отговори
Св. Ястреб Ходжа преди 3 години
До СпециалистСега само си представи ... каква чудесна джамия ще стане от катедралата Александър Невски ... ооооо ... няма ли да е чудесно?! И това ще стане скоро, а колко скоро ...не знам ... белки ярън, белки яръндандан да якън ...