Напрежение между Турция и Гърция заради турски кораби

Военноморските сили на Гърция в повишена бойна готовност
23 юли 2020 11:00, Елка Василева
65
Напрежение между Турция и Гърция заради турски кораби
Снимка: архив, БГНЕС

Гърция обвинява Турция в навлизане на турски кораби в гръцки континентален шелф.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис получи подкрепа от германски канцлер Ангела Меркел.

Военноморските сили на Гърция са в повишена бойна готовност, съобщават от министерството на отбраната в Атина. Прекратени са отпуските на всички военни, предаде БНР.

Присъствието на турски кораби до гръцкия остров Кастелоризо е "провокативно действие" в зона на гръцкия континентален шелф, реагираха от Атина в протестната нота към Анкара.

Премиерът Мицотакис провежда дипломатически маратон за изтегляне на турските кораби.

Гърция получи подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел. Късно снощи гръцкият премиер проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, като не се съобщават подробности от разговора.

Днес премиерът Мицотакис се среща с лидерите на опозиционните партии за изграждане на обща национална стратегия срещу "турското предизвикателство в Егейско море".

В повишена готовност са и военните части в област Еврос на границата с Турция, откъдето се очаква нова вълна от бежанци и мигранти. На място е министърът на обществения ред Хрисохоидис.

Медиите в Гърция цитират турското външно министерство за сеизмологични проучвания в Средиземно море, докато в същото време е фиксирано движение на турски военни кораби в този район, което според гръцката страна е "грубо нарушение на международното право".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2, турциете имат най-многочислената армия, но не ги мисли гърците. Имат доста авиация и флота. Просто се моли да не пламне там, че както в България няма армия, ще стигнат до Видин / Силистра преди да си прпчел този пост. На американците им е лесно да водят война далече от тях, но както се видя се перчат само на по слаби. В Ирак, реално нямаха съпротива. Що не се пробваха в Иран?
11
11
 
9
 
! Отговори
expert преди 3 години
До АнонименА Турция 1 час! Ти знаеш ли на колко фронта воюват в момента Турците????!! Мисля че Турция е пред голяма ктатастрофа и САМОНАДЕЯНОСТТА и ще я погуби!!! Либия, Сирия , Кюрдистан, сега и Гърция и веротно и към България ще тръгнат ... и колко войска пък имат за да удържат всички тези фронтове ? Вероятно Путин ще ги подкрепи с армия, ЗАЩОТО НАТО И САЩ със сигурност няма да ги подкрепят..!!
10
6
 
12
 
! Отговори
Do 2 преди 3 години
Гърците военно са далеч от турците. За жалост Турците имат модерна армия с голямо количество модерна военна техника и състав. Освен това Турците имат на своя територия американско атомно оръжие - т.е. американците никога няма да позволят война между турци и гърци, защото това ще е заплаха за тяхното стратегическо атомно оръжие. В момента на база лошото икономическо състояние на Турция, Ердоган търси позитиви в националистическа политика, но няма да го огрее.
9
13
 
8
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Американците също ще ударят Турция в случай на конфликт с Гърция. Тоест ако не внимава, Турция ще наруши международно споразумение, преди което беше накъсана на части. Ако пак я бият, ще я накъсат на дребни части и Турция накрая може и да изчезне.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абсолютно националистически и империалистични държави, които не спират да дълбаят в миналото. като почнеш от прогнозите им за времето, в които се говори за селаник (солун), смирна (измир) и свършиш с това, че и двете смятат, че анадола или пелопонес им принадлежат. иначе стотици хиляди обикновени гърци и турци си гостуват, комуникират, но винаги се има някой ненормален политик и от двете страни да поддържа напрежение. жалко.
7
19
 
12
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
ЕС ще набие Турция много бързо, ако последната направи грешката да влезе в конфликт с Гръция.Турците са се надценили много и ще ядат голям бой.
6
7
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Нищо чудно скоро да имаме гръцки мигранти. Как ли ще ги посрещнем?
5
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гръцки остров на 20 километра от Турция докато континентална Гърция е на 480 километра. Гърците претендират, че малкото островче под носа на Турция като част от гръцката държава увеличава техните морски владения а Турция няма право да дупчи там. Турците твърдят че това е несериозно само заради малък гръцки остров да нямат право да владеят морето. Ако се запукат Гърция ще издържи няколко часа. Най много три.
4
1
 
14
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Глобалният екшън тепърва предстои, точно заради него глобалните гангстери скалъпиха глобалното активно мероприятие ''епидемия/пандемия от коронавирус''! Ще има не само междудържавни войни, ще има и граждански войни против властта и нейните слуги в много държави, ще има и глобални климатични, екологични, продоволствени, социални катаклизми, който не вярва във всичко това да се постарае да отнане жив в следващите поне десетина години!
3
11
 
26
 
! Отговори
Божил преди 3 години
Ако не бе България да победи турците през Балканската война,спукана бе работата и на гърци и на сърби!
2
18
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно гърците като се репчат така на Турция с каква военна сила разполагат? Да не стане като със Саддам? Перчеше се, перчеше се и като дойдоха американците набързо разпердушиниха арабите. Пък и гърците имат горчив опит от Кипър. Явно не са си взели поука.
1
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добра новина - поредния страх ще тресе лъжливите данайци, полага им се!