В Гърция мислят за повторно въвеждане на SMS за придвижване

Банките ограничават трансакциите, за да запазят здравето на служителите
4 авг 2020 12:20, Елка Василева
77
В Гърция мислят за повторно въвеждане на SMS за придвижване
Снимка: архив, БГНЕС

След повече от два месеца спиране на ежедневната информация относно развитието на пандемията от коронавирус (на 26 май беше последната пресконференция), гръцките власти ще дадат в 18.00 ч днес извънреден брифинг относно епидемиологичната обстановка.

Тревожните данни с нарастването на случаите от COVID-19 доведоха до появата отново на инфекциониста Сотирис Циодрас, говорител на гръцкото министерство на здравеопазването, предаде кореспондентът на „Труд“ в Атина.

В "тънко парче, което може да бъде разбито всеки момент" се превърна страната с нарастване на случаите на коронавирус според професора по инфекциозни болести Никос Сипсас. Той подчерта, че научната общност е особено загрижена и всъщност не изключи възможността за връщане на SMS-ите за придвижване, ако е необходимо.

Още по темата

„Не крия от вас, че сме загрижени много. Не искам да ви паникьосвам, но тревогата е интензивна относно развитието на пандемията след последната седмица. На масата за обсъждане е защитата на уязвимите групи. Ако ситуацията го изисква, тогава ще бъде наложено ограничение на движението чрез SMS. Обсъждаме и други мерки, които ще бъдат разгледани в зависимост от развитието на епидемията", подчерта г-н Сипсас пред телевизия Антена.

В същото време гръцката банкова асоциация информира за трансакциите, които няма да могат да се извършват в банковите клонове от вторник, 4 август 2020 г.

„Тревожното увеличение на случаите на COVID-19 през юли 2020 г. доведе до въвеждане на задължителна употреба на немедицинска маска от работници и потребители, както и до по-нататъшни ограничителни мерки. Банките-членки на EET в усилията си да постигнат пълното прилагане на новите мерки, за да запазят здравето на служителите в банковите клонове и търговците с тях, обявява, че от вторник, 4 август 2020 г., до ново нареждане, в банковите клонове с физическо присъствие няма да се извършват следните трансакции:

Теглене на пари до 400 евро. Теглене до тази сума ще се извършват с дебитната карта, по банкомати.

Парични депозити до 1000 евро. Депозитите до тази сума ще се извършват в банкомати, използвайки дебитна карта.

Плащанията на сметки (енергия, вода, телефония, застраховки и др.) ще става чрез интернет/мобилно банкиране или банкомати. Няма да бъде възможно обслужването на тези трансакции от пари в брой на гишета“.

Поради увеличения брой на заболели в Северна Гърция, конкретно в района на град Кавала въведоха задължително носене на маски и по отворените пазари.

Според последна информация 77 са новите случаи на коронавирус в Гърция. Така общият брой на заразените в страната достигна 4 737 души. 8 от новите случаи са установени при тестове на граничните пунктове.

През последното денонощие са починали двама пациенти с COVID-19, с което броят на жертвите на болестта нарасна на 210. В момента в реанимационни отделения на болниците се намират 13 пациенти с COVID-19, а 128 са прехвърлени от реанимация в обикновени отделения с подобрено здравословно състояние.

През последната седмица в Гърция се наблюдава увеличение на броя на заразените с коронавирус – средно от 50 до 80 случая за денонощие. В събота бе отбелязано рекордно увеличение със 110 заразени, а общо през последните 5 дни броят на случаите се увеличи с 405. Заради това правителството обяви затягане на мерките за предпазване от инфекция, включително носене на маски както в закритите помещения, така и на откритите палуби на фериботите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
15
 
! Отговори
SuperBlondy преди 3 години
А който е на плажа и си прави селфи с фрапе? Трябва да пусне смс за да се прибере в хотела ли?
41
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И защо трябва да се учим от простотията на византийците? За да изляза да боцна нещо чуждо или да си купя мастика трябва да пусна СМС. И какъв е смисълът от това? Какво х.я ми ще контролират с това действие, маршрута ми? Мислех че няма по улави от нас. Той вирусът е застанал през нощта на улицата и дебне. Такава простотия даже е чудно как може да го има в кратуната на едно човешко същество. По-добре да въведат и задължителни маски на топките си и задните си части. Шебеци
40
7
 
13
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Ако ще и MMS да искат, не мисля да посещавам скапаната им държава.
39
4
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 26, преди 3 години
"Значи като пратиш СМС и край - излизането е безпроблемно""Защо пишете, като не знаете как е било в Гърция през април? В СМС-а посочваш, по каква причина излизаш, и чакаш разрешение. Ако те хванат да правиш друго или на друго място - глоба. По принцип така се прави, но гърците изглежда са много по-напред от нас във всякакви отношения, колкото и да е тъжно това.."Пиша бавно - за бавно загряващите пак - и като го напишете СМС-а и обявите дали ще ловите мухи, това как ви предпазва от зараза?
38
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кого пак лъжете бе, елементарни мошеници? В Гърция всеки влиза отвън за почивка, седнали сте да ми разправяте бабини девитини, как там само с СМС щяло да се излиза.Бегайте да ви заредят някоя нова опорка от партията ваша, че напоследък много издишате!
37
14
 
10
 
! Отговори
Унуфри преди 3 години
Гърците са и винаги ще бъдат светлинни години пред нас. Там си е белия свят. Дано най-после б-я престане да съществува като държава и някой да ни колонизира и управлява.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дo 35 Мутафчийски щабаТова ли ви замести телефонните измами бе тарикати?!Да баламосвате хората за 1,20?!Или викаш 10 000 балъци по 1,20 на месец и пей сърце а?!!!
35
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Не знам, как ще го направят сега. Тогава границите бяха затворени и беше за тях си. Сега не вярвам да затворят границите отново, поне не и напълно - вече е безсмислено. Тъй че вероятно ще измислят нещо и за чужденците. Но вероятно чужденците ще си стоят по курортите - между хотела и плажа е безсмислено да искат СМС.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32А системата преведена ли е за чужденците не говорещи гръцки или е нещо както нашия сайт на здравеопазването, където се качват заповедите само на български.
33
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Безплатни са СМС-ите. Как ги виждате гърците да плащат платени за такова нещо?
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28 с мухитеНе е така. Можеш да избираш между предложени опции - например до хранилен магазин, аптека и т.н. С кодове са СМС-ите. За мухи не знам да има опция ... Можеш да провериш, ако смяташ наистина с това да се занимаваш. Предполагам, че ще ти трябва разрешително от тяхното министерство на околната среда.
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 29Вместо гърците да дават пари за хляб и други важни неща те ги дават за есемеси.Това е подигравка с народа във времена на криза.
30
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Гърците превърнаха епидемията в реалиит шоу.Те останаха без работа а ще пускат есемеси със добавена стойност
29
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смейте се вие на гърците за СМИ-ите, ама очевидно им е свършило работа през пролетта. Спасиха и част от туристическия си сезон. Забравихте ли, че в началото първи от съседите със заразени бяха гърците и румънците. Гърците реагираха адекватно, но след това се подлъгаха по воплите от страна на своя туристически бранш. Сега пак са в началото.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Може да напишеш в есемеса отивам да ловя мухи. Ако те видят че скачаш и бягаш значи ловиш мухи и няма какво да ти кажат.Така ли?
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А есемесите за предвижване с добавена стойност ли са. Явно целта е да печелят гръцките мобилни оператори
26
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19"Значи като пратиш СМС и край - излизането е безпроблемно"Защо пишете, като не знаете как е било в Гърция през април? В СМС-а посочваш, по каква причина излизаш, и чакаш разрешение. Ако те хванат да правиш друго или на друго място - глоба. По принцип така се прави, но гърците изглежда са много по-напред от нас във всякакви отношения, колкото и да е тъжно това..
25
5
 
10
 
! Отговори
хаха преди 3 години
До ЗлатинаОще по-добра идея е за хипохондриците да е 1000 лева - нека си стоят заврени по бърлогите , а нормалните хора да си живеем живота без циркове и истерии
24
3
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До 17"Грешиш за 5G мрежата - освен за чипиране от разстояние, основнато и функция е за разпръскване на вируса. Две в едно. А вероятно след това ще я използват и за принудително поставяне на ваксини - три в едно. Не COVID-19, ниското образование и простотията на населението ще затрие света."===О, Пресвета Дево Мария, Исусе от Назарет и пресвета Дево от Гваделупе....Чудя се да плача ли или да се смея :))) Но за простотията си прав, другарю 80%
23
1
 
2
 
! Отговори
АБВ преди 3 години
До анонимен 16Умнико, прочети пост 17! Човека, май точно за теб го е писал!