Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води?

Тя е била засечена от гръцки хеликоптер
15 авг 2020 17:44, Нели Христова
141
Турска подводница е навлязла в гръцки териториални води?
Снимка: БГНЕС

Турска подводница се е приближала до нос Сунион в столичната област Атика, на 70 км от Атина, навлизайки в гръцки териториални води, съобщи днес гръцкият специализиран сайт във военна проблематика armyvoice.gr, предаде ТАСС.

По данни на сайта турска подводница тип 209 е била засечена от гръцки хеликоптер, когато прекосила пролива Кафирефс между островите Евбея и Андрос, и се приближила към област Атика. Фрегатата "Саламис" е засекла турска подводница западно от остров Родос, а друга се намирала в района на остров Карпатос.

Сайтът посочва, че в тази връзка във военноморските сили на Гърция е обявена тревога, а от днес сутринта хеликоптери "претърсват" с хидролокатори за подводници Егейско море.

Гръцкият портал съобщава, че в Егейско и в Средиземно море, далеч от границите на зоната, обявена от Турция с международно навигационно съобщение Навтекс, се намират между 6 и 8 турски подводници, "които участват в операции, опитвайки се да достигнат бреговата линия на Гърция", отбелязва БТА.

Официално потвърждение на тази информация няма, посочва ТАСС.

Според изданието Турция се опитва да създаде условия за военен инцидент с Гърция, за да принуди Атина да преговаря за морските зони при турски условия. "Напрежението в Егейско море става опасно, след като съюзниците (от страните от ЕС) галят слуха на Ердоган", посочва Armyvoice.gr и отбелязва, че под натиск на Германия дори не е било прието решение за осъждане на турските провокации на вчерашния извънреден Съвет на ЕС по външни работи.

Отношенията между Гърция и Турция се обтегнаха заради обявените от Анкара намерения да прави проучвания за газ и петрол в морски район около гръцки острови в Средиземно море, който и двете страни смятат за свой континентален шелф. В понеделник Турция издаде Навтекс /навигационно съобщение за морска безопасност, което се счита за предупредителна нота в морската практика/ за кораба "Оруч Реис". Според съобщението корабът ще извършва сеизмични проучвания в средиземноморската акватория на Турция до 23 август.

Турция се разгневи на споразумение, подписано на 6 август между Гърция и Египет, с което се определят изключителните икономически зони на двете страни. Съдейки по карта, която се появи в гръцките медии, зоните, определени със споразумението за демаркация между Гърция и Египет, се пресичат със зоните, които Турция и Либия обявиха за свои с меморандум за разграничаване миналата година. Атина смята, че този меморандум няма юридическа сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За византийските *** откраднали огромни български територии включително островите Тасос и Самотраки има само едно лекарство. Това с което хан Крум щедро ги нагости през 811г. Бой, бой, само бой, много бой и огромни количества бой. Докато шават.
21
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Mehmet II Fatih - фесляk, не се въодушевявай, има кой да им дойде на помощ на гърците, ако се наложи. В Европа тях ги обичат много повече от вас, все пак те са дали много от основите на НАШАТА цивилизация (тази, която вие в продължение на векове разрушавахте, ама ви приседна). Така че ако Западът и НАТО трябва да избират между вас и гърците, нямай съмнение кого ще изберат. А колкото до това Русия кого ще избере...Там пък дори на пр0ст анадолски дегенерaт като теб му е ясно. Та си трай и не лай.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До шалвара. ЕС е подредена и цивилизована. Иа свръх продуцкция. Необходимо е да се разшири на Изток. На Изток трябва да иа ред , а сега е хаос и смърди.
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧAЛMИTE във форума - не ми е ясно защо днес.бг цензурира наименованието на шикозните ви шапчици :)
18
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** във форума - я си налягайте парцалите, надявайте шалварите и беж да ви няма към източен Анадол, че не е далеко времето, в което ще ви се стъжни. Мнооого нагли станахте. Но вече дори "вечните" ви приятели на Запад не могат да ви дишат. Защото нямате мярка. Може да се мислите за много могъщи, но не сте. Икономиката ви е пред рухване и тоя път Западът няма да я напомпи с няколкостотин милиарда, както правеше досега на всеки десетина години. Този път сгромолясването ще е пълно, вай-вай :))
17
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До21. Местото на шалвара е на Изток от Анадола. На Босфора е тесно за европейците
16
21
 
21
 
! Отговори
Mehmet II Fatih преди 3 години
Гърците да траят, че в момента няма кой да се застъпи за тях и ще отнесат бързо османските шамари. Да освободят островите до турския бряг доброволно, реалностите са други, нека не се заблуждават, че могат да се мерят с Турция. Просто да налягат парцалите около скалите на Пелопонес. На острови, около турския бряг работа нямат.
15
8
 
21
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Пфу ,кой знае колко лошо мирише е тая подводница.
14
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали един гръцки глуупак се изрази, че са готови на война с Турция ами ето има повод
13
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 19Ти какво цоцац бе хлапе?! До 2030 година няма да остане ни ЕвроГЕЙсски съюз, ни НАТО. Цялата Европа ще е поделена на три между руснаци, турци и ингилизи. И балканската курветтина буллгария с бохчичка в ръчичка пак ще се чуди накъде да поеме - към влажната землянка на пияния мужик, или към двореца на босфорския пилавджия!
12
8
 
14
 
! Отговори
DUNAV RUSE преди 3 години
до 14:и кво общо имат Етиопските Данайци(Гърците) с Европа и Мала Азия.... кога пък Константинопол е бил Етиопски(Гръцки) ти у ред ли си?
11
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13. Решението е взето. До 2030г. Истамбул е в ЕС.
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Хади джанъм!? Сериозно ли Констанинополис е гръцки? Значи Римската империя е била гръцка, ха? Брях брях брях брях ... толкоз години ни учили грешна история ... Да бяха питали тези професори някой български зарзаватчия, понеже гай *** сичко знае ...
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До стратега. Не , нищо няма да реши. НАТО и ЕС може да ги реши. Като Босфора стане зона на ЕС.
8
14
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 13 Стратегически мазачКакъв турски бряг те гони Константинопол е гъцки.Турците са в Анадола на изток тия племена в землянките.
7
26
 
14
 
! Отговори
Стратегически мазач преди 3 години
Гърчолята много се изнаглиха ама пак ще се гърчат като бита змия. За един остров от 10 кв. км. на разстояние от 2 километра от турския бряг претендират териториални води от 40 000 кв. км.По мое мнение, създаването на обща албанско-турска граница ще разреши много проблеми по балканите.
6
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците ще разположат войска в България за да защитят гърците.От няколко години е планирано това.
5
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой пита ??? При война между Турция и Гърция, къде ще е БГ като чЛен на НАТО и Съсед ??? Амии, къде ?!! Отпред между Гърците и Турците :)))) Гърците ще ни държат, а Турците *** ;). Споко имаме си Памперс НАТО :)))))))
4
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Toва дето са пописали Турция и Либия ми звучи все едно като Турция да подпише с Румъния мемурандум,че може да си сондира за газ пред Варна и Бургас.
3
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и БГ си имаме Подводница :) амаааа е Музеййййй :)))))))