Зоран Заев отново е начело на правителството Северна Македония

Той ще предаде поста на етнически албанец преди края на мандата
Обновена: 31 авг 2020 07:50 | 31 авг 2020 07:50, Елка Василева
27
Зоран Заев отново е начело на правителството Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Парламентът на Северна Македония одобри късно в неделя новото коалиционно правителство на страната, съобщи Асошиейтед прес.

След два дни разгорещени дебати депутатите в Скопие гласуваха с 62 гласа "за" и 51 "против" състава на новия кабинет начело с лидера на СДСМ Зоран Заев.

Заев, който беше начело на правителството и в периода от 2017 до началото на 2020 г., състави по-компактен кабинет с 19 министри - седем по-малко от преди.

Девет министри или запазиха постовете си, или бяха преместени на нови. Седем от министерствата бяха дадени на етнически албанци.

Още по темата

Зоран Заев заяви пред депутатите, че новото му правителство ще се съсредоточи върху съживяването на икономиката, справянето с коронавируса и борбата с корупцията. Той обяви планове за нови чуждестранни инвестиции на стойност 1 милиард евро, 40-процентно увеличение на минималната заплата и пенсиите и реформа в правосъдието.

Според коалиционното споразумение с албанския Демократичен съюз за интеграция Заев ще предаде премиерския пост на етнически албанец, предложен от по-малкия коалиционен партньор, 100 дни преди изтичането на 4-годишния мандат на правителството през 2024 г.

Това би бил първият случай, в който представител на албанското малцинство ще заеме тази позиция от обявяването на независимостта на страната през 1991 г.

Консервативната опозиция остро критикува новия кабинет, като го обяви за неспособен да се справи с пандемията от коронавирус и да изпълни обещанията си, предаде БТА.

По време на парламентарния дебат няколкостотин души проведоха демонстрация пред представителството на Европейския съюз и пред сградата на парламента в центъра на Скопие, като протестираха срещу промяната на името на страната на "Северна Македония" и срещу "унижението" на македонската национална идентичност и достойнство.
 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
тaйнa енгелезкa преди 1 месец
Aртър Конски Крaвaркaубойски нaписвa Етюд в ЧЕРВЕНО и се рaждa Шерлок Холмс

После идвa новият 20 век и френският президент умирa от орaлнa любов

Знaчи през 20 век ще воювaме срещу Тевтонския орден създaден от Тaмплиерa ОРAЛ и първия гермaнски и френски пaпa при оня Сaмуил нике номер две тa 1903 дa понaпишa и издaм книгaтa зa тевтонския орден Бaскервилското куче
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чaлгaрскaтa червенa догaновa мировянскa стефaндушaн четa чупкaтa в беогрaдскa цaрскa чуприя при червения бяло черен отбор нa тевтонецa Aдолф Хитлер


бългaринa се сaмоуби щото е безмозъчен турчин


евaлa Догaн Бaскервилски кучкaри
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 23

Сърбите не са имали независима автономия, за Хърватия не съм чел, не знам :) Дали са им автономия османците, но само на хартия, те се освобождават 2-3 години преди нас, след като руските войски навлизат там :) За гърците си прав, някъде през 30-те години на 19 век постигат независимост, но са имали силна подкрепа от Западните сили, по конкретно Англия, докато нас никой не ни е броил за живи, до Априлското въстание :)))
24
1
 
1
 
! Отговори
Aртър Коня СAЩ Крaвa преди 1 месец
Бaските сa нaрод

Бaскетболa не е зa бели

БAСК Беогрaд от ЦAРСКA ЧУПРИЯ е бившия нa турски ДОГAН прекръстен от гермaнофилите в Сърбия 1933 нa ТЕВТОНСКОТО Бaскервилско куче с червен и бял и черен цвят


хaресвa или не товa е истинaтa

Aкaдемик нaцитaтa нa Гошо тaрaбaтa сa нaбор1947 и друг цвят съквaртaлци нa aрхивa нa гермaнското гестaпо в София при Сaксите ни
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 21
Да..да. .да
Знаеш ли,че през османско деца за еничари не са взимани от Израел и Гърция! Унгария Румъния ,Сърбия и Хърватия са имали широка автономия..
Албанците сменят вярата и също са добре..
Познай от коя държава по неофициална статистика са отмъкнати най - много деца за еничари около 4мил. за петте века.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да да българи са само дето ми наричат к аури а себе си турци ,но инак са си българи спор няма..
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Прост народ..

Макетата за кратко са били при нас като територия, така и не можахме да ги освободим :) Водим войни да си ги върнем, противника бяга, но политически никой не е имал интерес да види една силна обединена България, говоря за Великите сили :) Иначе за Македония сме водили много битки, така и не успяхме да ги върнем в пределите на родината, за кратко сме успявали, през войните, но после се намесват външни интереси :)))
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

За мен българомохамеданите(помаците) са си българи,те са си с български произход,само вярата им е друга,даже турски не са знаели,преди някои да започнат да го учат неотдавна,а българския език им е много старинен,с носовки,виж им песните.
19
1
 
2
 
! Отговори
Прост народ.. преди 1 месец
До 17

Имам предвид народа е разпилян
Помаците казват ние сме етнос не българи.
Македонците1.2млн. не били българи..
В Гърция асимилирани в Румъния асимилирани затова е слаба държавата затова сме малко...
А онези които заминаха за сащ Канада Австралия те никога няма да се върнат дали децата им знаят български а....
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ист инa ерия

Цвета на нацистите е черен,не е червен,а си ги наричали "кафявата чума",заради кафявите униформи,които са носели нацистите.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До И макетата също..

Кво да ги направим тези 130 000 помаци според теб ? Нито са приети от турците, нито са приети от нас, но им даваме право да си живеят спокойно, както и да имат поминък :) Българските тур ча ля какво да ги правим и тях, да ги об е сим ли? Въпреки че можем да бъдем много бойни, може да се каже и жестоки, ако се стигне до война, ние имаме и хубави черти, това се нарича толерантност, може и да сме прости затова...:)))
16
1
 
3
 
! Отговори
ЗОРАН ЗАЙКОВ преди 1 месец
Аз знам ,че пътя през Европа минава само чрез обединение с майка България!!
15
2
 
1
 
! Отговори
ист инa ерия преди 1 месец
Aдолф Хитлер зaпочвa кaто сърбофил но .......любов несподеленa

прaви им от 1933 до 1945 хитлериско ТЕВТОНСКО фУтболно беогрaдско отборче с червения цвят нa знaмето нa нaцистите плюс бяло черния герб нa нaцитaтa

БAСК Беогрaд преведено нa селскобугaрски ознaчaвa Бaскервилските кучетa нa Тевонския орден от околовръстнaтa беогрaдскa мaхaлa ЦAРСКA ЧУПРИЯ

A НЕ СЕЛСКИ УЧИНДОЛСКИ МИКРОБИ

СТЕФAН ДУШAН ДЕ Е

селото нa Душкови Мирояне било мaкедонисткосръбско
14
5
 
2
 
! Отговори
И макетата също.. преди 1 месец
До до 8

Аз визирах всички нас като един народ 130 000 помюсюлмачени българи(помаци) живеят в Родопите ,затова сме слаба нация прост народ слаба държава!
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 8

Може и да сме прости, но по прости от българските макета няма :) Сърбите така са им промили мозъците, че чак си вярват, но си прав, прости сме че им подаваме моркова :)))
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2
Вие не можете да управлявате собствената си територия, а за и Македония ти се приискало !
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
FYROM
10
5
 
1
 
! Отговори
ист ерия инa преди 1 месец
Мaкедонците говорят нa цесекaрски език от aрмиятa във борисовaтa с ден рожден още и нa Кaрл Мaркс
фaкт

Aвтроунгaрските империaлисти подготвотвят слaвянско въстaние в Осмaнскaтa империя дa присъединят Мaкедония с доводa че гермaнецa е сърбин нaследник нa териториятa нa сръбския Имперaтор СТЕФAН aмa не оня селянин Душков мировянския

Кобургa превзе Одрин и го върнa нa тюркие щот църквaтa ни тaм е сърбогермaнскa
9
3
 
5
 
! Отговори
? преди 1 месец
Защо тази статия е поместена в рубриката "свят"?
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 6
Прост народ слаба държава