Зоран Заев отново е начело на правителството Северна Македония

Той ще предаде поста на етнически албанец преди края на мандата
Обновена: 31 авг 2020 07:50 | 31 авг 2020 07:50, Елка Василева
27
Зоран Заев отново е начело на правителството Северна Македония
Снимка: БГНЕС

Парламентът на Северна Македония одобри късно в неделя новото коалиционно правителство на страната, съобщи Асошиейтед прес.

След два дни разгорещени дебати депутатите в Скопие гласуваха с 62 гласа "за" и 51 "против" състава на новия кабинет начело с лидера на СДСМ Зоран Заев.

Заев, който беше начело на правителството и в периода от 2017 до началото на 2020 г., състави по-компактен кабинет с 19 министри - седем по-малко от преди.

Девет министри или запазиха постовете си, или бяха преместени на нови. Седем от министерствата бяха дадени на етнически албанци.

Още по темата

Зоран Заев заяви пред депутатите, че новото му правителство ще се съсредоточи върху съживяването на икономиката, справянето с коронавируса и борбата с корупцията. Той обяви планове за нови чуждестранни инвестиции на стойност 1 милиард евро, 40-процентно увеличение на минималната заплата и пенсиите и реформа в правосъдието.

Според коалиционното споразумение с албанския Демократичен съюз за интеграция Заев ще предаде премиерския пост на етнически албанец, предложен от по-малкия коалиционен партньор, 100 дни преди изтичането на 4-годишния мандат на правителството през 2024 г.

Това би бил първият случай, в който представител на албанското малцинство ще заеме тази позиция от обявяването на независимостта на страната през 1991 г.

Консервативната опозиция остро критикува новия кабинет, като го обяви за неспособен да се справи с пандемията от коронавирус и да изпълни обещанията си, предаде БТА.

По време на парламентарния дебат няколкостотин души проведоха демонстрация пред представителството на Европейския съюз и пред сградата на парламента в центъра на Скопие, като протестираха срещу промяната на името на страната на "Северна Македония" и срещу "унижението" на македонската национална идентичност и достойнство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Сърбите не са имали независима автономия, за Хърватия не съм чел, не знам :) Дали са им автономия османците, но само на хартия, те се освобождават 2-3 години преди нас, след като руските войски навлизат там :) За гърците си прав, някъде през 30-те години на 19 век постигат независимост, но са имали силна подкрепа от Западните сили, по конкретно Англия, докато нас никой не ни е броил за живи, до Априлското въстание :)))
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21 Да..да. .да Знаеш ли,че през османско деца за еничари не са взимани от Израел и Гърция! Унгария Румъния ,Сърбия и Хърватия са имали широка автономия..Албанците сменят вярата и също са добре..Познай от коя държава по неофициална статистика са отмъкнати най - много деца за еничари около 4мил. за петте века.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да да българи са само дето ми наричат к аури а себе си турци ,но инак са си българи спор няма..
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗа мен българомохамеданите(помаците) са си българи,те са си с български произход,само вярата им е друга,даже турски не са знаели,преди някои да започнат да го учат неотдавна,а българския език им е много старинен,с носовки,виж им песните.
15
1
 
2
 
! Отговори
Прост народ.. преди 3 години
До 17Имам предвид народа е разпилян Помаците казват ние сме етнос не българи.Македонците1.2млн. не били българи..В Гърция асимилирани в Румъния асимилирани затова е слаба държавата затова сме малко... А онези които заминаха за сащ Канада Австралия те никога няма да се върнат дали децата им знаят български а....
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ист инa ерияЦвета на нацистите е черен,не е червен,а си ги наричали "кафявата чума",заради *** униформи,които са носели нацистите.
13
1
 
3
 
! Отговори
ЗОРАН ЗАЙКОВ преди 3 години
Аз знам ,че пътя през Европа минава само чрез обединение с майка България!!
12
5
 
2
 
! Отговори
И макетата също.. преди 3 години
До до 8 Аз визирах всички нас като един народ 130 000 помюсюлмачени българи(помаци) живеят в Родопите ,затова сме слаба нация *** народ слаба държава!
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2Вие не можете да управлявате собствената си територия, а за и Македония ти се приискало !
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
FYROM
9
3
 
5
 
! Отговори
? преди 3 години
Защо тази статия е поместена в рубриката "свят"?
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 6 *** народ слаба държава
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждам само знамето на НАТО ЕС и македонска област на България защо го няма Зорко...
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй тъй...накрая ще предадат всички постове на етническите албанци :))) Ще се справят макетата, нали са потомци на Александър Велики, може би ще им помогне братска Сърбия, нали са родственици отпреди 3000 години...:)))
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тея имат същата продажна опозиция като нас, работеща за русия.
4
3
 
4
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Да падат...границите след...присъединяването,да си ходим...свободно на Охридското езеро,в Прилеп Вардар и Скопие,за да засилим...българското присъствие там.
3
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КрайСега погледнах, Заев е от социалдемократите,те са леви, затова изобщо не е учудващо,че албанци ще идват на власт и веят червената дамска превръзка,те вкарват и миграните в ЕС.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македония тази изконна българска земя трябва да се присъедини...
1
7
 
3
 
! Отговори
Край преди 3 години
Добре е че Македония се приближава към нас за да влезе в ЕС за съжалеине това става за сметка на засилване на албанското малцинство.Демек ние сме на страната на полумесеца.