Българо-македонските отношения ще са и в ръцете на албанските политици

София трябва да развива изключително активна дипломация с Тирана
1 сеп 2020 22:12, Нели Христова
36

След двудневни разгорещени дебати депутатите в Скопие дадоха зелена светлина на състава на новото коалиционно правителство на Северна Македония. Кабинетът, начело със Социалдемократическия съюз на Зоран Заев, получи подкрепата на 62-ма депутати. Каква е цената на това решение?

"Уговорките бяха едно голяма наддаване и надлъгване. Двете страни се опитваха да ползват цялостния си арсенал. Албанците се оказаха по-добрият играч. Тяхната тактика беше да искат максималното", каза за "Денят ON AIR" доц. Спас Ташев от БАН.

Според него е имало шок сред обществеността в Скопие, а Заев се е опитал да парира част от исканията на албанците.

"Чрез купуване на депутати той се опита да си осигури мнозинство, но не успя. В политическото пространство се роди идеята за ротационен премиер. В последните 100 дни на управлението на кабинета премиер на Северна Македония ще е албанец", обясни доц. Ташев.

Той добави, че албанските политици следват своите национални интереси.

"Ако албанското общество се групира около политически център в Тирана, ние изоставаме в тази насока. Факторът на промяна в Северна Македония е т. нар. балкански геополитически хоризонтал. По него може да има промяна на Балканите и Сърбия и Гърция да загубят влиянието, което са имали от Балканската война насам", подчерта Спас Ташев в ефира на Bulgaria ON AIR

По думите му ключът за българо-македонските отношения ще е и в ръцете на албанските политици в Северна Македония и София трябва да развива изключително активна дипломация с Тирана.

"Ровенето в миналото е една малка част от това, което трябва да свършим. Скопие започна реконструкция на пътя от Крива паланка до българската граница. Ние на думи искаме Македония да се сближава с нас, но нашите действия не са насочени в тази посока. Това е една демагогия, която вече 30 г. няма оправдание", посочи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
13
 
! Отговори
Mac/Alb преди 3 години
Македонци , албанци..................вземи едните, удари другите...............първите някога са били българи, но са забравили и са се отрекли от БГ си корени, а вторите имат мафия, по-силна от сицилианската!!!!
5
4
 
14
 
! Отговори
за Македония преди 3 години
Забравете Македония..................тя е албанска, никога няма да бъде българска отново, освен това заарди дебелите македонски дървени глави България изгуби Беломорска Тракия и излаз на Бяло море..............защото македонското лоби винаги е било много силно в София!!!
4
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 3 години
В момента правим нещо дето сме го правили и при Цар Иван Шишман.ползваме полумесеца за да привличаме македония към нас.Резултата го знаем. Повечето.
3
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не искат да са българи , да учат албански................дървените прости македонски глави................много прости тия от Северна Македония...............ей...................но "братята- албанци" ще ги научат на ред и дисциплина!!!!
2
4
 
6
 
! Отговори
питам аз преди 3 години
Искате ли да си имаме вземане-даване с албанци?Въпросът ми в отправен към тие македонисти, към тие патриоте, към тие македонски воеводи като Шкембе Войвода Каракачански!Внимавайте какво си пожелавате... щото може и да ви се случи!Северна Македония, или както там се нарича, си е независима държава, и така е най-добре за всички!!!
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаех си аз че макетата са тръгнали по тоя път. Дядо му българин, баща му югославянин, той македонец, сина му обаче ще не нарича албанец.