Турция се справя добре с пандемията, но защо лирата продължава да пада?

За 12 месеца тя се е обезценила спрямо долара с над една трета, а спрямо еврото – с близо 50%
177
Турция се справя добре с пандемията, но защо лирата продължава да пада?
Снимка: БГНЕС

Само допреди години турската лира беше изключително стабилна. Турция сега се справя по-добре от други държави с пандемията, а икономическият ръст остава относително висок. Защо тогава лирата продължава да пада?

Турският финансов министър Берат Албайрак, който е зет на президента Ердоган, тези дни представи нови оптимистични прогнози за икономическия ръст в страната. Турската лира обаче продължава да се обезценява. През последните 12 месеца турската валута се е обезценила спрямо долара с над една трета, а спрямо еврото – с близо 50 на сто, пише в свой анализ DW.

Според експерта по валутни въпроси на DZ Банк Зьорен Хетлер, това развитие не е учудващо. Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" той заявява, че причините за трайно низходящото развитие на турската валута не са икономически, а политически.

Политическите фактори са водещи

Само допреди няколко години лирата правеше изключително стабилно впечатление, но от 2016 насам – след провалилия се опит за преврат и последвалото превръщане на Турция в автократична президентска република, ситуацията се промени съществено.

Особено фатална роля изигра подчиняването на редица държавни институции, като например Централната банка, на волята и разпоредбите на Ердоган. Това оказа катастрофално влияние върху стабилността на турската валута.

Валутният експертът Хетлер, който от години изследва развитието на турските финанси, дава като база за сравнение данните на други бурно развиващи се икономики. От това сравнение става ясно, че не всички се развиват така низходящо, както Турция. Южноафриканският ранд, например, в продължение на 10 години се е развивал по сходен начин с турската лира. От края на 2016 година обаче, линиите на развитие на двете валути започват да се раздалечават.

Факт е, че от 2016-та насам южноафриканският ранд се е обезценил с 20%, но той все още изглежда стабилен в сравнение с турската лира, която през същия период е изгубила над 60% от стойността си спрямо долара.

По икономически ръст Турция е по-напред от Южна Африка. Страната край Босфора се справя по-добре и с пандемията от коронавирус. Следователно, казват експертите, причината за обезценяването на турската лира не може да се търси в споменатите два елемента. Остават само политическите фактори, за които пише Хетлер, а именно: "Надеждността и стабилността на политическите условия, както и репутацията на централните банки в двете държави".

Независима парична политика

Южна Африка, разбира се, не е образец за политическа стабилност и реформаторски усилия. Там също има злоупотреби и корупция. Но страната разполага с демокрация, свобода на печата и независимо правосъдие. "А всеки опит да бъдат орязани правомощията на Централната  банка по отношение на паричната политика, бяха задушени  още в зародиш", твърди германският експерт.

В Турция обаче през 2019 беше сменен президентът на Централната банка, тъкмо когато той се опитваше да намали инфлацията, повишавайки основния лихвен процент. А турският президент Ердоган неизменно повтаря, че не е приятел на високите лихви, независимо от съветите на всички експерти по този въпрос. За слабия курс на лирата в момента играе роля и друг политичеки фактор - напрежението в региона на Нагорни Карабах, където Турция се изявява като закрилник на ислямската държава Азербайджан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като станат държава на ширията ще им е все тая колко се е обезценила лирата.ще си *** дечицата и ще се плодят из харемите.
99
0
 
0
 
! Отговори
Рико Мико преди 3 години
До Заради Ерсдухан!Европа не го иска,защото Европа ще ходи при Ердоган.Това го запомни от мен,много малко остана.Турция вече е световен играч.Казах ,че малко остана,знаеш ли защо.Защото ще има малко патаклама,някъде по света до пролетта.
98
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Volkswagen ще започне производството на камиони и автобуси в Турция. Компанията реши да се премести в Турция, като затвори европейските си заводи.
97
3
 
2
 
! Отговори
Тиква загубена преди 3 години
Защо султан Ердо е откачен
96
5
 
4
 
! Отговори
Заради Ерсдухан! преди 3 години
Ерсдухан не разбра, че Европа не го иска. И ако Турция иска да се развива, то час по-скоро трябва да го разкара. Никой не иска да работи с феодален султан - дикатор, с разбирания от 15ти век. Казах!
95
3
 
5
 
! Отговори
ГРОБ за ГЕРБ преди 3 години
До Анонимен глупаг 114Таваришч,може да погледнаете сайта на eso.bg -междусистемния обмен за днес и ще забележите че "европейска" България внася 1 000 мегаватчаса само днес от Турция... Така че си оставете опорките за срещата с ***....
94
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така, така. Доста разбирачи са се изказали. Пояснявам неща, които се учат в 5-ти клас. Турция внася почти цялата си енергия (горива, ток, газ и т.н.) в долари. Целият внос на Турция е в долари или евро. Целият външен дълг е в долари или евро. Това са милиарди, които искат ежедневно обслужване и плащане. А имайте предвид, че външния дълг никак не е малко и той финансира почти всички инфраструктурни проекти в Турция. Така че обикновените хора тепърва ще берат гайлето от глупостите на Ердоган.
93
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция е идеален пример за това колко трудно е да се самоуправлява една държава в днешно време, противейки се към намесата на големите. От една страна ти клатят икономоката, но от друга се трупа ноу-хау от трудностите. Ако Турция преодолее тези кризи, мисля че ще има една нова Германия на юго-източната ни граница, ако не нищо хубаво..
92
5
 
6
 
! Отговори
Бореца преди 3 години
Осман най - новия разказвач на вицове - тъжна история , потурко .!.
91
8
 
13
 
! Отговори
ОСМАН преди 3 години
АЗЕРБАЙДЖАН ......ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА.*** ЖУРНАЛИСТИТЕ.ОТ ОМРАЗА КЪМ ТУРЦИЯ СЕ ЧУДИТЕ КАКВА ГЛУПОСТ ДА НАПИШЕТ!КОЛКОТО И ДА МРАЗИТЕ ТУРЦИЯ,ТЯ ЩЕ Е ЗВЕЗДАТА НА 21 ВЕК.ИМПЕРИЯТА СЕ СЪБУДИ ОТНОВО...НЯМА СПИРАНЕ ПОНЕ ОЩЕ 500 ГОДИНИ!😁😁😁😁
90
4
 
7
 
! Отговори
Злато преди 3 години
Как да нямат?! А златните мини на Байрам Джевхер?Турция е Германия на Балканите. А България искаше да бъде Швейцария, ама нещо не се получава - като изключим евентуалния федерализъм след 30 години. Българска, турска и ромска част - също ка френска, немска и италианска швайц.
89
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердо ще яде ряз ания , на евреите р язания. Ще разбере кой е истинския бог и властелин на планетата . Ще го оправят без един снаряд да хвърлят.
88
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лева е непоклатим но народа гладенЛирата се е обезценила но народа сит о богат.А благодарение на евтината лира турските стоки са мн мн по предпочитани.В Турция освен мързеливци и некадърници никой не е безработен.Абе просто няма смисъл да коментирате при положение че нямате си представа за Турската икономика
87
9
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
До Анонимен ....Турция да връща жълтиците като валута иначе друг шанс няма.....Хахахахаааааа, много правилно. Ама злато от къде? Рая няма за грабене вече.Отдавана съм писал тук, че с дупе ще се разплащат накрая :)))))))))))))))))))
86
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-лесния отговор е заради високата инфлация, по-лошото е че тепърва идват лошите дни за Турция, тъй като имат голям дълг (който трудно плащат заради ниската цена на лирата) и вече никой не иска да им дава пари. Само Барон Мюлхалзен може да се хване за косата и да се издърпа, ама Ердоган ще го разбере по трудния начин.
85
7
 
6
 
! Отговори
От дупясе преди 3 години
Най малко от всичко населението на турция е турски народ! На никой не му пука за " турския народ " особено на ам - гъл .!.
84
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми репчиш се на Сащ ( евреите ) и на Израел ( евреите ) , тоест риташ срещу банковата система и си мислиш че ще ти се размине. Ако Европа се управляваше от мъже , не от Меркел и третополови , икономически щяха до сега на Ердо да му разкажат играта , не да чакат евреите да им свършат работата и да го разкарат този сатрап г ну се н и талибаните му. Турция да връща жълтиците като валута иначе друг шанс няма. С тази политика скоро ще си ядът дроновете, танковете и на ходжата ря за ния.
83
7
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Хахахахааа смях :))))))))))))))))))) Отново руската и турската лира са по 2 стотинки. По - евтини от рублата са само рускините :))))))))))))))))))))))))))))))))) Иначе петролът щели да го търгуват в рубли, а? Смяххххххххххххххххх :))))))))))))))))))))))))))
82
3
 
7
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Хехееее да се събудиш с Дъ Статията :)))) щом зетЯТ ердоганов им казва, че всичко е наред- значи всичко е наред! :)))))
81
13
 
5
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Защото се уплашиха от нашите миски , пеймейтки и строителни техници .Сяобода за Кърджали- 100 години робство стигат!