Турция се справя добре с пандемията, но защо лирата продължава да пада?

За 12 месеца тя се е обезценила спрямо долара с над една трета, а спрямо еврото – с близо 50%
177
Турция се справя добре с пандемията, но защо лирата продължава да пада?
Снимка: БГНЕС

Само допреди години турската лира беше изключително стабилна. Турция сега се справя по-добре от други държави с пандемията, а икономическият ръст остава относително висок. Защо тогава лирата продължава да пада?

Турският финансов министър Берат Албайрак, който е зет на президента Ердоган, тези дни представи нови оптимистични прогнози за икономическия ръст в страната. Турската лира обаче продължава да се обезценява. През последните 12 месеца турската валута се е обезценила спрямо долара с над една трета, а спрямо еврото – с близо 50 на сто, пише в свой анализ DW.

Според експерта по валутни въпроси на DZ Банк Зьорен Хетлер, това развитие не е учудващо. Пред "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" той заявява, че причините за трайно низходящото развитие на турската валута не са икономически, а политически.

Политическите фактори са водещи

Само допреди няколко години лирата правеше изключително стабилно впечатление, но от 2016 насам – след провалилия се опит за преврат и последвалото превръщане на Турция в автократична президентска република, ситуацията се промени съществено.

Особено фатална роля изигра подчиняването на редица държавни институции, като например Централната банка, на волята и разпоредбите на Ердоган. Това оказа катастрофално влияние върху стабилността на турската валута.

Валутният експертът Хетлер, който от години изследва развитието на турските финанси, дава като база за сравнение данните на други бурно развиващи се икономики. От това сравнение става ясно, че не всички се развиват така низходящо, както Турция. Южноафриканският ранд, например, в продължение на 10 години се е развивал по сходен начин с турската лира. От края на 2016 година обаче, линиите на развитие на двете валути започват да се раздалечават.

Факт е, че от 2016-та насам южноафриканският ранд се е обезценил с 20%, но той все още изглежда стабилен в сравнение с турската лира, която през същия период е изгубила над 60% от стойността си спрямо долара.

По икономически ръст Турция е по-напред от Южна Африка. Страната край Босфора се справя по-добре и с пандемията от коронавирус. Следователно, казват експертите, причината за обезценяването на турската лира не може да се търси в споменатите два елемента. Остават само политическите фактори, за които пише Хетлер, а именно: "Надеждността и стабилността на политическите условия, както и репутацията на централните банки в двете държави".

Независима парична политика

Южна Африка, разбира се, не е образец за политическа стабилност и реформаторски усилия. Там също има злоупотреби и корупция. Но страната разполага с демокрация, свобода на печата и независимо правосъдие. "А всеки опит да бъдат орязани правомощията на Централната  банка по отношение на паричната политика, бяха задушени  още в зародиш", твърди германският експерт.

В Турция обаче през 2019 беше сменен президентът на Централната банка, тъкмо когато той се опитваше да намали инфлацията, повишавайки основния лихвен процент. А турският президент Ердоган неизменно повтаря, че не е приятел на високите лихви, независимо от съветите на всички експерти по този въпрос. За слабия курс на лирата в момента играе роля и друг политичеки фактор - напрежението в региона на Нагорни Карабах, където Турция се изявява като закрилник на ислямската държава Азербайджан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой търси лири, кой ще иде там дето могат да те арестуват затуй, че си с тениска на Тейлър Суйфт. Турците ако са гладни да му смучат на Ердоган патриотичния партиен член.
19
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай просперира, САЩ умират. Американоврътнатите, почвайте да учите китайски.
18
7
 
23
 
! Отговори
Много е просто ! преди 3 години
Няма просперираща и успешна икономика на държава, която да е скарана със САЩ , затова и турската лира и руската рубла ще продължат да падат , а населението им да обеднява !
17
2
 
31
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Превъоръжаването и...подържането на половинмилионната армия гълта париците на турците.Инфлацията е голяма,защото...печатането е...голямо.Колос на...глинени крака е Турция от...столетия;и сега е така.
16
4
 
9
 
! Отговори
Видев преди 3 години
България и Турция сме в НАТО така чеБългарина Мустафа няма от какво да се вълнува
15
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съединените щати, които се оказаха епицентър на епидемията от новия коронавирус, са поискали от Турция да им изпрати ***, маски и чували за трупове, съобщава турската частна телевизия НТВ.Досега Турция е получила молби за помощ от общо 93 държави, като е отговорила на 32 от тях.
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото САЩ каза на Ердо да спре аферата си с Русия зад гърба на НАТО, обаче Ердо се направи на важен. Велики са американските корпорации, банки и средства за влияние. Турция да помни, че без САЩ щяха да станат съветска република. Турция и Русия не могат да бъдат съюзници защото имат различни интереси. Това е все едно Хитлер и Сталин да са съюзници. Видя се какво стана накрая със съюзничеството им.
13
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената на валутите не зависи от икономиката по точно малко зависи от това, а от политиката , затова САЩ може да печата колкото си иска долари и това не сваля курса на долара , а Турция въпреки икономическите показатели има спад на лирата , а китай която се води супер икономика , юана не мърда.Очевидно е че няма връзка между курса на валутата и икономиката на съответната страна.Дори в България хиперинфлацията е направена политически изкуствено.
12
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК е създателя на съвременна Турция,долу дето пишат кйопеците да го духът.
11
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дончо може само да иска чували от Ердоганя. Търкиша произвежда, имат заводи за техника, правят ракети самолети кораби вече. Търговските войни се печелят от този който произвежда, а не от този който си играе с борсовите индекси, а като огладнее се оказва че цифрите не се ядат и никой не иска вече да му дава срещу лъжливите му цифри.
10
2
 
26
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Аффтърът върти, сучи, лъже, маже, даже и ЮАР намеси (където всички знаят. че проблемът е съвсем друг), само и само да не спомене единствената истинска причина - иcлямизъм и икономика са две взаимно изключващи се неща.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали са много ербап.
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Дончо му каза на Ердоганя, че ще смачка лирата, ако не му се подчинява, а отделно се занася с Франция, Израел и Гърция.
7
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Ко речи, ко речи ...?
5
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Курсовете на валутите в момента нямат никакво значение. Борсови спекулации винаги могат да се правят с политическа цел.Сащ япония италия англия са с огромни дългове. Истината е че Китай е номер едно. Юанът обаче е евтин и на китакците това им харесва, а американците беснеят. Една трета от запасите на ЕЦБ е в юани.
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как ревяха срещу Гърция изведнъж събраха фесовете и дим да ги няма
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо статия за претенциите на ерДоганя към България ще напишете ли
2
6
 
48
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Лирата пада защото Турция затъва в блатото. Тези войнички струват пари. Кой плаща сметката. Обикновените турци.
1
34
 
6
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
вие мислета за еврото и прикаченият към него лев, щото скоро май и за тоалетни нужди няма да стават...