МВнР: В Гърция маската е задължителна при пътуване в кола

Нарушителите трябва да платят глоба от 150 евро
27 окт 2020 12:13, Елка Василева
63
МВнР: В Гърция маската е задължителна при пътуване в кола
Снимка: архив, БГНЕС

Носенето на маска е задължително при пътуване с кола в Гърция, а глобата за липсата на маска е 150 евро, съобщи външното ни министерство.

„Във връзка със затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция и техния засилен през последните дни контрол обръщаме внимание на пътуващите, че е задължително носенето на предпазни маски и в автомобил за районите в страната от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун.

При неспазване на правилата на всеки нарушител е налагана глоба от 150 евро“, съобщи МВнР.

Още по темата

„По информация на посолството ни в Атина за районите в Гърция от ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено) мерките включват задължително носене на маска в такситата - от шофьора и пътниците, както и при пътуване в лек автомобил, освен ако шофьорът не е сам или с него пътуват роднини от първа степен. Задължително е и носенето на предпазна маска в професионалните моторни превозни средства, когато освен шофьора има и друг персонал или пътници.

При управление на мотоциклет както водачът, така и пътникът следва да са с предпазни шлемове (каски), заради което не се изисква поставяне на маска под каската.

За районите от ниво на риск 4 (червено)максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е трима души. В районите от ниво на риск 3 (оранжево) максималният допустим брой на пътуващите в лек автомобил е четирима души.

Припомняме, че в Гърция е въведена четиристепенна карта за оценка на здравния риск от разпространението на коронавирус. (https://covid19.gov.gr/covid-map).

Към момента областите, които попадат в „оранжевата“ зона, са Серес, Солун, Атина, Йоанина, Трикала, Лариса и Ливадия, а в „червената“ зона е област Кастория, както и Козани.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg; embassbg@otenet.gr, consular.athens@mfa.bg;Consulate.Thessaloniki@mfa.bg“, пише МВнР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
бонго преди 3 години
До Анонимен 19Вие живеете заедно и се водите едно домакинство, не важат забраните за вас. Иначе роднини имаме безброй и с някои не се виждаме от десетилетия.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 19Еми ти по твойта логика може да качиш някой на стоп и да твърдиш,че ти е приятел,но ще те осъдят за трафик на хора ако не знаеш.
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дo 16Ако ти е жена ти е роднина бе незнайко!А ако само я наричаш''жена ми'' без да си се оженил не ти е жена тогава!
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е щом са оставили възможността да е без маска ако е сам или с близки роднини значи не са толкова зле. В Испания трябваше всички да носят винаги. Сега не знам как е. Но със сигурност има смисъл ако си професионален шофьор или караш колеги естествено, че трябва да сте с маски.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Да си сам с маска в колата е като да си сам с презерватив в леглото." - Конфуций
12
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха-ха, а наш *** реве, че тук му ограничават правата и свободата...Да отива в Гърция да се "бори" и за техните права.
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От световната здравна организация казаха че маските не предпазват от вируса ако се носят по дълго от 60 мин. Тоест за се предпазите трябва на всеки 60м да изхвърляте старата маска и да слагате нова.
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тези се побъркаха.Идеята на маските е да създаде усещане че има епидемия без срещу тебе всеки втори да кашля.
9
1
 
4
 
! Отговори
Nikos Petros преди 3 години
Няма такива ОБЛАСТИ-- АТИНА и СОЛЕН / ТЕСАЛЛОНИКИ !ИМА ОБЛАСТИ :: АТИКИС/АТИКА , И ОБЛАСТ ЦЕНТРАЛНА МАКЕДОНИА .
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По една тапа в *** си сложете даже.
7
10
 
4
 
! Отговори
до 7 преди 3 години
А ти си сложи маската драги ми смехурко, когато излагаш писмено мислите си!
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във фалиралите държавички е така,глоби за всичко!Ние знаем от тукашната тиквена действителност
5
3
 
18
 
! Отговори
Oppa преди 3 години
Поредната умна и полезна мярка, конгрутолейшинс!
4
6
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Ти, който постоянно брътвежиш за ***, знаеш ли кий е автора му? Май си на щат при най-истинския Бай Барба Ганьос.
3
6
 
17
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
Вирусът се разпространява чрез ***, само ако shartne-ш доста мощно и то без ***. Нали трябва да се прикачи към някаква по-голяма частица?! Мисли малко. Факт е, че умници, като теб cepaт през устите си, ама, все пак.
2
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маската е задължителна и на задниците, защото пръднята разпространява вируса и през гащите.
1
30
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе само тука са мерките. На *** най-големият проблем на света му е носенето на маска... Нищо, че даже ще го предпази от вонята в София, която генерират именно същите *** с дизелите си бракми и изгорелите моркри дърва и въглища.