Хашим Тачи сам се е предал в ЕУЛЕКС

Прищина: Никой не може да съди борбата за свобода
5 ное 2020 16:36, Елка Василева
14
Хашим Тачи сам се е предал в ЕУЛЕКС
Снимка: БГНЕС

Бившият вече президент на Косово Хашим Тачи, който днес подаде оставка, след като Специалният съд в Хага потвърди обвинението му за военни престъпления, се е предал сам в ЕУЛЕКС, съобщи Танюг, като се позова на косовските медии.

На пресконференция Тачи съобщи, че ще отпътува за Хага като гражданин на Косово, а не като президент.

Съдът потвърди и обвиненията срещу лидера на Демократическата партия Кадри Весели и председателя на парламентарната група на движение Самоопределение Реджеп Селими.

Вчера ЕУЛЕКС арестува и изпрати в Хага и бившия председател на парламента Якуп Красничи.

Още по темата
След потвърждаването на обвинителните актове косовското правителство заяви, че борбата на Армията за освобождение на Косово /АОК/ е била справедлива и "никой не може да съди борбата за свобода", нито пък някой може да бъде смятан за виновен без окончателно решение на правосъдните органи.

"АОК се бореше за освобождение на страната ни, а не воюваше в други държави. Затова тя имаше подкрепата на международната общност, чиято кулминация бяха бомбардировките на НАТО /над Сърбия/", се казва в официално съобщение на правителството.

В него се посочва също, че косовските институции и граждани винаги са били пример за сътрудничество с международното правосъдие.

Специалния съд в Хага бе създаден през 2015 г., за да разследва обвинения за военни престъпления, извършени от членове на АОК по време и след войната в Косово.

Разследването на тези престъпления и създаването на съда бяха инициирани след доклад на специалния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти, представен на 7 януари 2011 г. Съдът започна изслушвания през декември 2018 г., припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
7
 
! Отговори
убийци преди 3 години
Да, и сърбите се бореха за родината си, а тия ги избиваха с подкрепата на "велика и свободна и демократична" Америка... И после имаха наглостта да обвинят САМО ТЯХ и отдавна ги осъдиха, а тия живяха цалски като президенти, министри....Убийци управляват некаква открадната от Сърбия територия и светът мълчеше...
11
4
 
3
 
! Отговори
All are corrupt!! преди 3 години
В Хага всички са корумпирани. Те трябва да са в затвора.
10
4
 
13
 
! Отговори
ХАХАХАХХААА преди 3 години
ТЕЗИ УБИИЦИ НЯМА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ--ПОРЕДНИЯТ ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКИ ЦИРК
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са "борците за свобода" подкрепяни от Демонократическата Партия на САЩ.Пленявали сръбски момчета и ги разфасовали за донори на органи.Ей това чака света следващите 4 години.
8
1
 
21
 
! Отговори
Зла свекърва преди 3 години
Голяма битка за свобода е падало, щом до разфасоване на хора е стигнал и до търговията с органи. Да гние, макар че това няма да върне жертвите, нито ще прекъсне престъпната търговия с човешки органи и съдби.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този човек е трябвало да бъде арестуван още преди 10 години. Доказателство, че западните институции са изключително бавни и неефективни. Трябва да го съдят за трафик на хора, органи и наркотици.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АОК -е здравноосигурителна организация в фрг-Allgemeine Ortskrankenkasse (AOK)
5
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За каква свобода иде реч като Косово си е сръбска територия. По същата логика утре например във Франция когато навлеците станат достатъчно много току виж и те "освободили" теротията от франсетата.
4
1
 
20
 
! Отговори
NN преди 3 години
Това е един престъпник, време беше отдавна да му се случи тая случка.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"АОК се бореше за освобождение на страната ни, а не воюваше в други държави."Трепа ли цивилни, мирни граждани? Трепа. Сега - в дрънголника, после може и на вратовръзка с хубав възел.
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОРБАТА ЗА СВОБОДА А? Е СЕГА ЩЕ ВИДИМ...
1
6
 
2
 
! Отговори
Ханк Маас преди 3 години
Щом требе така ,така е напрАвил!