Тачи подаде оставка като президент на Косово, съдят го

Той призова да няма публични прояви в негова подкрепа
Обновена: 5 ное 2020 14:21 | 5 ное 2020 13:28, Елка Василева
24
Тачи подаде оставка като президент на Косово, съдят го
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът на Косово Хашим Тачи обяви, че подава оставка, след като обвинението му бе потвърдено от базирания в Хага съд за военни престъпления в страната, предаде Ройтерс.

Пред медиите в Прищина Тачи потвърди, че спецсъдът е потвърдил обвинението срещу него във военни престъпления.

Той призова гражданите да не организират публични мероприятия в негова подкрепа.

Още по темата

Съдът в Хага потвърди обвинителните актове както срещу Тачи, така и срещу бившия председател на косовския парламент Кадри Весели. И двамата потвърдиха информацията и заявиха, че ще отидат доброволно в Хага.

В Косово вчера бе арестуван и Якуп Красничи, който снощи пристигна в Хага. Адвокатът му потвърди, че обвинителният акт, повдигнат от специализираната прокуратура, вече е потвърден от съда. Красничи е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Спецсъдът няма общо с Международния трибунал в Хага за престъпления в бивша Югославия. Той е създаден заради предполагаеми военни престъпления на Армията за освобождение на Косово.

На 24 юни Специалната прокуратура в Хага съобщи, че е повдигнала обвинение на Тачи и Весели. Обвинителният акт съдържа 10 точки, в които двамата и още няколко бивши членове на Армията за освобождение на Косово са обвинени конкретно в убийства, преследване и измъчване на хора. Имената на убитите около 100 души са известни и те са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници, посочи прокуратурата.

Обвинителният акт трябваше да бъде потвърден от Специалния съд в Хага, който бе създаден през 2015 г., за да разследва обвинения за военни престъпления, извършени от членове на АОК по време и след войната в Косово. Разследването на тези престъпления и създаването на съда бяха инициирани след доклад на специалния докладчик на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Дик Марти, представен на 7 януари 2011 г. Съдът започна изслушвания през декември 2018 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Очевидец преди 3 години
Тоя го видях пред "Раковска" 134. Седесарите само дето не се търкаляха по тротоара от щастие, че им е дошъл на крака. А сега ще си мълчат мишоците, няма да си спомнят за другарчето! Пфу, гнъс!
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В краина сметка така става с всички слуги на - сащ Доктрината се променя и свьршват осьдениДано го растрелят
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е военнопрестъпниците да бъдат съдени
13
2
 
10
 
! Отговори
Техни хора преди 3 години
САЩ създаде тази измислена държава на терористи и построй там огромна база.Черна дупка близо до нас!
12
2
 
17
 
! Отговори
хашиш тачи преди 3 години
е американски пудел, но никоя истина не може да се замазва дълго.Всичко има край.
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
американците посяха демокрация и на Балканите и сега берат плодовете й.
10
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Фарго преди 3 години
До Анонимен 2Когато осъдят твоя вожд Бойко!
9
1
 
11
 
! Отговори
Дядо Фарго преди 3 години
Крайно време беше да го подведат под отговорност, тоя престъпник.
8
0
 
14
 
! Отговори
бондстийл преди 3 години
Само демократична америка може да признае за президент на измислена държава трафикант на човешки органи, оръжие и наркотици.
7
0
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Явно любовникът на американката Мадлин Олбрайт още по- яко се е издънил...
6
0
 
12
 
! Отговори
zeus преди 3 години
До ГЕОРГИ ЛАМБУРОВЕ как какво, маково семе, ползват го да си поръсват кифлите преди печене :)ЦРУ е най-големия доставчик на маково семе от Афганистан за хранителната индустрия, или пък не беше хранителната...
5
0
 
7
 
! Отговори
моч преди 3 години
До 2 АнонименНай-рано след 14 месеца и половина , до края на мандата си остава недосегаем , което му дава картбланш да продължи спокойно да упражнява антидържавната си дейност.
4
0
 
12
 
! Отговори
Хага преди 3 години
Добър пример за другите президенти.
3
2
 
28
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Косово беше създадено от САЩ, за да могат да си построят огромна военна база там. Нямаше никакво значение, че го управляват военни престъпници, все пак бяха техни хора. За САЩ никога не е било проблем да използват доказани военни престъпници, стига да са им от полза. Типичен пример е Фон Браун, който ги изпрати в Космоса.
2
1
 
29
 
! Отговори
КРЪВОЛОКА ТАЧИ преди 3 години
бе знайно от години, че е убивал и търгувал с органи на сърби, но нали беше "наше момче", даде най-голямата американска база в Европа.... Как ще кажат на света, че САЩ са поддържали терористи и убийци
1
1
 
30
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Почти всички ни е ясно, че тая измислена държава от самото си начало е рожба на престъпници !!!И ни е ясно защо толкова късно започва разследването за престпъленията на косоварите !!!И съм почти сигурен, че или ще го изкарат невинен, или ще му дадат малка присъда !!!