Каракачанов: Северна Македония не е готова за ЕС, не спазва Договора със София

Ветото ще ги извади от илюзиите, че това може да продължава
7 ное 2020 18:05, Анисия Иванова
213

"Република Северна Македония не е готова да започне преговори, защото тяхното правителство вече повече от три години се опитва да не изпълнява Договора с Република България. По нито една от точките от този договор, подписан на 1 август 2017 година, няма никакъв напредък," каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в ексклузивно интервю за предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Не мога да разбера защо някои външни наблюдатели объркват ролите. Не България кандидатства за членство. България е страната-член, Македония кандидатства за членство в ЕС и би следвало да е наясно, че ангажиментите, които поема със сключването на договори, какъвто беше Договорът от Скопие от 1 август 2017, трябва да се спазват. В Македония обаче като че ли витаеше и продължава да витае едно схващане, че някой ще притисне България в последния момент и България ще клекне," заяви Красимир Каракачанов пред водещата Милена Милотинова.

Още по темата

"Има опити да ни убеждават по един или друг начин, но България защитава своите национални интереси," каза той.

"Виждаме Македония сега, в ситуацията, в която е кандидат-член, с агресивното си поведение, с явните си претенции към България - за малцинство, кражбите на история, говора на омразата към България… и си представете Скопие утре в ЕС - кой печели от това? България ще загуби категорично, ако има един подобен съсед като Македония, който е член на НАТО и ЕС и който държи подобен тон и поведение. Аз мисля обаче, че и ЕС не печели. Защото ЕС си има изключително много проблеми, той е на един водораздел ще продължи ли да съществува по този начин, или ще се реформира. Самият ЕС си има достатъчно много проблеми и мисля, че на самата Европа не й трябва още един проблем на Балканите - с формираните  на базата на кражбата на история, измислени претенции към България. Това не може да съществува повече.", коментира вицепремиерът.

По отношение на предложението си за Анекс към Договора от 2017 година Каракачанов заяви: "Трябва да има писмен документ. Аз на изявлението на скопските политици не вярвам."

“Ако ние сега ги оставим, те утре ще ни се тропосат отново с тези претенции. И този път, като член на ЕС, ще създадат сериозен проблем“, обясни Каракачанов.

"Моята прогноза е, че сега ветото на България ще бъде един студен душ за тях“, прогнозира той. "Надявам се този студен душ да им подейства да излязат от своите илюзии, да доведе до отрезвяване, сядане на масата и честен диалог между хора, които имат обща история и говорят един и същи език. Това очаквам. Ако не – няма проблем, ние не бързаме", добави вицепремиерът.

"28 години спориха с Гърция. Ние сме готови и на такъв дълъг разговор“, категоричен е вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Ще има ли Анекс към двустранния договор, кой се е опитвал да ни убеждава да не спираме Скопие за старт на европреговори, въпреки неспазването на ангажиментите и антибългарския тон – целият разговор на Милена Милотинова с вицепремиера Красимир Каракачанов вижте във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунисти та комунисти.Все те са виновни.Или Путин.Той е другото ни оправдание затова че сме стадо овце.Фашисти,комунисти,капиталисти все тая.Винаги си е имало богати хора и бедни селяни и бачкатори.
61
2
 
5
 
! Отговори
Макета, преди 3 години
учете го албанскиот язик!Който не знае да целува на попа ръката, на владиката и ... да целува -полза няма.Пуснете го това през преводачката на чичо Гугъл, за за разберете за какво иде реч. Нали говорим на различни езици ;)
60
11
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Каракачанов да каже кои точки по договора е нарушила Македония и да покаже съдебното решение което България е спечелила,щот всичко друго е неоснователно без правна стойност.
59
6
 
8
 
! Отговори
Зико преди 3 години
Да, комунистите създадоха тези изкуствена държава, нация и език. Те нямат интерес това да се промени, защото ако историческата справедливост се реабилитира, то тогава трябва да ги съдят за единствения по рода си в света геноцид върху българите - разделят един народ на две, но не както Корея и Германия....тук не са българи и българи, а българи и "македонци"! И един въпрос към Каракачанов - за Сърбия ще следваме ли националния си интерес относно Зап. покрайнини и неспазването на правата на нашите?
58
9
 
8
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Сега, четете внимателно, драги сънародници: И от двете страни на границата управляват и влияят върху обществ. мнение едни и същи пост-комунистически среди. Те желаят да сме далече едни от други. Затова няма отстъпчивост и там и тук. Ние лесно можем да се разберем, ако не са те. Не напразно ни държат без ЖП линия, магистрала и достоверен обмен на информация - ТВ и др. За всичко са виновни комунистите, а те са все още на власт и тук и там. Кога ще промените БГ учебниците по история? Не сме тюрки!!
57
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти кой си да определяш чужда държава Македония,ти ли си диктатора,ти който си в корумпираната хунта на една мафиотска държава даваш мнение за съседите?Нямаш право да говориш оставка и затвор.
56
3
 
5
 
! Отговори
1212 преди 3 години
До Сата НАТО Когато човек е неук, не е запознат, не е чел, много неща го учудват.
55
14
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Кой съд се произнесе ,че Македония не спазва договора със България ? Разполага ли България със съдебно решение което да внесе във Брюксел?
54
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПутинБайдан ще каже че цяла България е Македония и няма България.
53
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шкембе ,стига си ръсил празни приказки.Не се занимавай с Македония.Нали щеше да връщаш казармата.
52
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Провал на ГЕРБ и ОП че ги пуснаха в НАТО. Сега ще клекнат на ЕС и ще ги пуснат и в ЕС, а те после ще кажат че цяла България са македонци и Борисов ще признае, за да останем в ЕС у НАТО, Натам отиват нещата. Ако искат нашата история и език трябва да са България а не Македония. Като не щете, айде къш от бг и не могат да идват и в бг.
51
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логично е и езикът им ще е северен македонски, а не македонски както Заев се бие в гърдите. Но северният македонски език е създаден в 2019 г. с преспанския договор, а не в 1919 г. Тогава и историята им почва с 2020 г. и трябва да се откажат от Гоце Делчев и другите бг герои и история. Те са искали Македония а не Северна.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вън агентите на ДС от управлението! И тричене требе....
49
4
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЯ Е ТОЛКОВА МНОГО ВЗАИМСТВАНА ОТ БЪЛГАРСКАТА, ЧЕ АКО Я ПРОМЕНЯТ ЩЕ ТРЯБВА ДА ПРИЗНАЯТ, ЧЕ СА БИЛИ БЪЛГАРИ ИЛИ ПОД БЪЛГАРСКО ВЛАДИЧЕСТВО ЗА ЦЕЛИ ПЕРИОДИ А ТОВА НЯМА КАК ДА СТАНЕ
48
6
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Този път нещата за северно...македончетата са сериозни.Образно казано,заради многото...бели,бащата удари едно яко шамарче на детето за да се...поправи.Ако ще и новият президент на Щатите Байдън,да...коленичи в центъра на София и да се...моли да ги...помилваме,все тая.Това едва ли ще стане,те са разумни хора и разбират от компромис и...компромис,но повече компромиси от българската страна са...невъзможни.
47
3
 
20
 
! Отговори
Марин преди 3 години
Мен не ме интересува, нека се наричат македонци и да говорятм македонски или каквото искат, но да не се преиначава историята. И да не дрънкат глупости за Цар Самуил, Гоце Делчев и прочие. Ако искат да се наричат и марсианци все ми е тая.
46
11
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Македония винаги е била мултинационална и мултиетническа и е била българска само 6 години от последните 600. Не знам откъде тая сляпа увереност, че можете да нареждате на някого какъв да се чувства по националност.
45
7
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Ако ние сега ги оставим, те утре ще ни се тропосат отново с тези претенции-------- Този мало умник не знае значението на думата тропосвам.
44
4
 
7
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 3 години
До Анонимен 48Македония е БЪЛГАРСКА етническа област, не гръцка, не сръбска. Гърците се появяват едва през 19 век. Преди това не е имало такъв народ. Провери. Сега, ме БГ историците са несериозни и не защитават нашите интереси, да, така е. Но това е друг въпрос
43
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България на три ... шкембета!