Каракачанов: Северна Македония не е готова за ЕС, не спазва Договора със София

Ветото ще ги извади от илюзиите, че това може да продължава
7 ное 2020 18:05, Анисия Иванова
213

"Република Северна Македония не е готова да започне преговори, защото тяхното правителство вече повече от три години се опитва да не изпълнява Договора с Република България. По нито една от точките от този договор, подписан на 1 август 2017 година, няма никакъв напредък," каза вицепремиерът Красимир Каракачанов в ексклузивно интервю за предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Не мога да разбера защо някои външни наблюдатели объркват ролите. Не България кандидатства за членство. България е страната-член, Македония кандидатства за членство в ЕС и би следвало да е наясно, че ангажиментите, които поема със сключването на договори, какъвто беше Договорът от Скопие от 1 август 2017, трябва да се спазват. В Македония обаче като че ли витаеше и продължава да витае едно схващане, че някой ще притисне България в последния момент и България ще клекне," заяви Красимир Каракачанов пред водещата Милена Милотинова.

Още по темата

"Има опити да ни убеждават по един или друг начин, но България защитава своите национални интереси," каза той.

"Виждаме Македония сега, в ситуацията, в която е кандидат-член, с агресивното си поведение, с явните си претенции към България - за малцинство, кражбите на история, говора на омразата към България… и си представете Скопие утре в ЕС - кой печели от това? България ще загуби категорично, ако има един подобен съсед като Македония, който е член на НАТО и ЕС и който държи подобен тон и поведение. Аз мисля обаче, че и ЕС не печели. Защото ЕС си има изключително много проблеми, той е на един водораздел ще продължи ли да съществува по този начин, или ще се реформира. Самият ЕС си има достатъчно много проблеми и мисля, че на самата Европа не й трябва още един проблем на Балканите - с формираните  на базата на кражбата на история, измислени претенции към България. Това не може да съществува повече.", коментира вицепремиерът.

По отношение на предложението си за Анекс към Договора от 2017 година Каракачанов заяви: "Трябва да има писмен документ. Аз на изявлението на скопските политици не вярвам."

“Ако ние сега ги оставим, те утре ще ни се тропосат отново с тези претенции. И този път, като член на ЕС, ще създадат сериозен проблем“, обясни Каракачанов.

"Моята прогноза е, че сега ветото на България ще бъде един студен душ за тях“, прогнозира той. "Надявам се този студен душ да им подейства да излязат от своите илюзии, да доведе до отрезвяване, сядане на масата и честен диалог между хора, които имат обща история и говорят един и същи език. Това очаквам. Ако не – няма проблем, ние не бързаме", добави вицепремиерът.

"28 години спориха с Гърция. Ние сме готови и на такъв дълъг разговор“, категоричен е вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Ще има ли Анекс към двустранния договор, кой се е опитвал да ни убеждава да не спираме Скопие за старт на европреговори, въпреки неспазването на ангажиментите и антибългарския тон – целият разговор на Милена Милотинова с вицепремиера Красимир Каракачанов вижте във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
11
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Поставям още едно...условие.Да се завърши жп линията Скопие-Гюешево,за да може Майка България да се свърже по...здраво със своето невръстно отроче.Нещата по...въпроса се протакат десетилетия от...управата на провинция Северна Македония.Ако нямат релси и...*** да се обадят да им дадем;ще има и...резерва,ако някоя се...счупи.
81
3
 
14
 
! Отговори
1212 преди 3 години
До Не извратен типЗа какво съдебно решение говориш бе, пич. Тук има договор, и двете страни твърдят, че не се спазва. Този договор обаче, няма юридическа стойност. За ЕУ е важно, страната кандидат, в случая Македония да няма проблеми със страна членка. Как станаха нещата с Гърция, там до съд ли се стигна??? Гърците просто си отстояваха мнението, и макетата клекнаха. Никой не обвини Гърция, сега като България прави същото, станахме лоши. Нещо яко си се объркал.
80
2
 
7
 
! Отговори
До 88 преди 3 години
До 1212Нищо за неизпълнение от страна на България те не могат да докажат. Отново лъжи и измишльотини. И искат в ЕС. Моля?!?!? ВЕТО!
79
1
 
7
 
! Отговори
До преди 3 години
До Не извратен типБългария маже да вземе обосновано решение да спре Македония за ЕС, на базата на конкретни доказателства. Под договор се подписват, но нищо от него не изпълняват, видимо... Да не изпълняваш договор не е европейско, нали така!
78
1
 
14
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Много правилно, браво на Каракачанов. Някой от онези са истински фанатици, мислят си че всичко около тях им принадлежи, претендират и за малцинство. Влязът ли в ЕС и там ще ревнат за какво ли не, от малки ги учат да мразят България и Българите, няма друг такъв народ на Балканите
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
87Да, северомакедонците имат право, да се наричат, както си иска, дори патагонци...България призна днешната реалноста, но те трябва да признат историческото минало.
76
0
 
12
 
! Отговори
България преди 3 години
Тези хора не могат и не могат да се откъснат от сръбската орбита. Не е чудно - след толкова много насилие и промиване на мозъци. И досега си умират от страх и не смеят дори само думата България да я споменат в добър контекст.
75
8
 
3
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
88,Ами да доказват във съда,аз недоумявамкак България може да спре Македония без съдебно решение,какво каза правителството във Брюксел,не спазват договора и готово хахахахахахахахаха.Демократичните устои на ес,човешките права,равноправието между половете,разделението на властите,алооооооооооо всичко е пародия за ииидиотти.България не може да вземе такова решение,порсто я наместиха като удобен мусър
74
9
 
4
 
! Отговори
1212 преди 3 години
До Не извратен типМакедония също твърди, че България е нарушила договора. Така че, всеки трябва да доказва. Нали така?
73
3
 
7
 
! Отговори
1212 преди 3 години
До АнонименКаквото съм прочел, прочел съм. Прочел съм и какво е писал за себе си Гоце Делчев, и какво е казвал и мислил Ванче Михайлов и тн. Никой не може да ти казва какъв да си или да не си. Ако днешните жители на Северна Македония се смятат за македонци, ок. Но, ако Гоце сам е казал какъв е, какво право има който и да е да изопачава думите му?
72
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ало, "антички", нали "само едно име си имате", пак клекнахте пред гърците и им го върнахте, барабар с Александър и Филип Македонски.Айде сега, върне те ни цар Самуил, Климент Охридски, Гоце Делчев, Братя Миладинови... и всичко българско, което сте ни открадна ли.
71
2
 
9
 
! Отговори
прав е преди 3 години
Ако трябва, и ние като Гърция може 28 години да преговаряме с Македония по Договора от 2017 г. Точка по точка. Дано за следващите 28 години да проумеят неща, които иначе са напълно ясни и лесно доказуеми. Илюзия е, че великите сили са се заинтересували особено от наглите претенции на Македония. Особено след атентата от Виена. Даже да се поинтересуват в аванс какво казва за приемането им Австрия? Може пък да не останат очаровани...
70
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
78 Каза, на баба ти хвърчилото. Историята не си даваме, също, както и гърците не си я дадоха.
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
78 Примитивните народи, гледащи към чужди земи, се надявам всеки новоизбран USпрезидент, да им свири по гайдата. Само че надеждите им са напразни, какво получиха от Тръмп, например, нищо.Няма да успеят и с Байдън, да си присвоява територии и чужда история.
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги приемат час по скоро и да ги затрият както затриха и нас !
67
10
 
4
 
! Отговори
Шкембе Воевода преди 3 години
АнонименКак ке ги пуснем макетата бе чапкъни, ами после как ке им продаме пашапорти? И ний за единиот леб живеем, и ний го праим на ползу роду.
66
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък като БГ влезе въя ЕС Цъфна и Възрза Плодовете на Мизерията ...Македония без ЕС е по - добре от БГ във ЕС !!!!!!!!!
65
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каракачанов ,защо подписахте този глупав договор ,а сега плачете ? Кой го подписа ,кой в стремежа си да угоди на господарите пренебрегна националния ни интерес ,да не би ние ?
64
12
 
7
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 3 години
Байдън вече е Президент на САЩ . Той каза че ще накара България да махне Ветото за Северна Македония Република . Мисля че след Нова Година нашето Правителство ще запее друга песен . Дори ще има разговори за автомомия , малцинство , териториални претенции от съседите - както каза Байдън - България става фронтова държава .
63
2
 
7
 
! Отговори
. преди 3 години
Итар Пеjo и той северномакедонец, при това от поне 20 години се популяризира, има си паметник, а тяхната измислена версия Уикипедия дори не споменава "Бугария". В нашата и информациятата за Самуил, за Гоце, за Хитър петър е обидно малка. И там трябва да сме с по-силна информация, защото е обидно Самуил да го наричат македонски цар. Всички други страници в Уики го пишат българин, но понеже северните са изписали тонове глупости, се появява като препоръка статията на "македонски"! СРАМ!