Захариева: Ще продължим подкрепата за Западните Балкани към ЕС

Те обаче също да поемат своята отговорност, да гледат към бъдещето
9 ное 2020 15:28, Елка Василева
28
Захариева: Ще продължим подкрепата за Западните Балкани към ЕС
Снимка: архив, БГНЕС

Ще продължим да подкрепяме усилията на шестте страни партньори от Западните Балкани по пътя им към ЕС, но те също трябва да поемат своята отговорност, да гледат към бъдещето и да следват процеса на реформи, заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на пресконференция след състоялата се видеоконферентна среща с външния министър на Република Северна Македония Буяр Османи.

Срещата е част от съвместното председателство на Берлинския процес. Целта на срещата на външните министри е да подготви срещата на върха от Берлинския процес утре, където ще разговарят Зоран Заев и Бойко Борисов.

Не е добре и за ЕС да бъдат привнесени в него проблеми отвън. Добросъседството и солидарността в този момент са по-нужни от всякога, акцентира Захариева.

Още по темата

„Убедена съм, че добросъседските отношения и стриктното изпълнение на поетите двустранни ангажименти са начинът да се гарантира регионалната стабилност и да бъдат решавани всички открити въпроси.

Добросъседството и солидарността в този момент са по-нужни от всякога, когато светът е обхванат от безпрецедентна криза с коронавирус и криза на сигурността, предвид ужасните терористични атаки във Виена, Ница, Париж и на други места по света“, акцентира тя.

ЕС потвърди ангажимента си към региона, като включи Западните Балкани в плана за възстановяване на региона, изтъкна още външният министър на България.

„Убедени сме, че свързаността е ключов фактор за изграждане на доверие и добросъседски отношения между страните от Западните Балкани, приобщавайки ги към европейските ценности и стандарти. Улесненото движение на стоки, услуги, капитал и хора ще запазят икономиките ни живи, а индустриите ни конкурентоспособни, особено в кризисно време като сегашното“, заяви още Захариева.

В разговорите днес поставихме акцент именно върху свързаността на младите хора и ролята на гражданското общество, съобщи външният ни министър. „Младите поколения са тези, които ще градят споделеното европейско бъдеще на региона. Ето защо трябва да работим още по-активно за осигуряване на достъп до качествено образование , добра мобилност, социална интеграция, заетост с цел спиране на тяхната емиграция в чужбина“, каза Захариева.

Лидерите от Западните Балкани ще подпишат две ключови декларации и всичко това ще позволи на страните от региона да се приближат до стандартите и нормите на ЕС, поясни още министър Захариева.

В пресконференцията участва и германският външен министър Хайко Маас, тъй като Германия председателства Съвета на ЕС.

Берлинският процес е инициатива, лансирана през август 2014 г. от германския канцлер Ангела Меркел, която цели да разшири и икономическото сътрудничество между Европейския съюз и страните от Западните Балкани.

За първи път формата се съпредседателства от държава членка на Съюза и страна – кандидатка за членство.

Османи и Захариева разговаряха, след като в петък България уведоми Европейската комисия, че не може да подкрепи преговорната рамка за Република Северна Македония, тъй като тя не гарантира защита на интересите на България.

В основата на позицията на България за преговорите за еврочленство на Скопие стои искането за изпълнение на Договора и рамковата позиция на парламента от 2019 година, която поставя като условия Скопие да преустанови претенциите за признаване на т.нар. „македонско малцинство" у нас, да се използва фразата „официален език на Република Северна Македония", което не може да се разглежда като признание от българска страна за съществуването на т.нар. „македонски език", да бъде прието, че "Северна Македония" се отнася към държавата, а не географския регион, част от който е в България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Набийте им го на дървените глави на северомакедончетата, както и на поддръжниците на "наследниците на Александър Македонски" , от някой европейски членки.
27
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Папагалът пак изрецитира пред медиите, каквото са ме дпустали от берлин.Даже макетата знаят, че няма смисъл да си губят мнението с тази породия, а преговарят директно в берлин и брюксел.
26
0
 
2
 
! Отговори
С чужда пита помен преди 3 години
Никой български политик не може да се оправдава,че някой международен фактор ни е натиснал да кажем "Да" на Македония! Доколкото историческата истина е на наша страна, а миниатюрна Македония има интерес да влиза в ЕС, то Македония е подходящия обект за оказване на натиск да направи отстъпки за приемането си. Откъде накъде ние ще се отказваме от историята си, за да можело те да влезнат. Наглост! Гърците да не би да се отказаха от антична Македония,за да си попълнят липсата на история Вардарци!?
25
3
 
1
 
! Отговори
Македонците преди 3 години
Те нямат никакви претенции към България, и те не останаха много. В Македония да има общо 1.500.000 жители. Скоро ще. Са 1.000.000 и след това 500.000 жители. И там като у нас стават все повече пенсионери и разчитащи на гадтърбайтъри. Така че няма как страна с 350.000 пенсионери и 350.000 деца да предявяват претенции.
24
2
 
2
 
! Отговори
Ще преди 3 години
Ще поткрепим Македония да влезне в ЕС като и наложим Вето. Как звучи? Яко нали. Ако не бяха политиците досега да сме се обединили с македонците. Те са като нас емоционални, със самочувствие, но на маса много любообвилни и обичат българите. Да махнат Бойко, Нинова, Заев и Мицковски за месец ще се обикнем и обедини.
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не е добре и за ЕС да внасяме проблеми отвън",как да го разбираме?Кои са отвън и кои са вътре.Значи Гърция можеше да я чакат 28 год.,а нашите проблеми да се заглушат,да не се знае нищо за българите ,историята,езика,ами нека се чуе,а не после македонците свободно да лъжат и мажат както досега и то в ЕС.Захариева,не предавай четата малко остана,никакво огъване.Нека си приказват провокатори,че сме ще я тласнем към руснаци и т.н.,че те не са излизали от сръбско руска орбита,а трябва да прогледнат
22
2
 
0
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Кой ви брои за живи теб и Братиньо
21
4
 
4
 
! Отговори
Яблан преди 3 години
Шкембе воивода и шпагетата, се показаха като поголями врагове от Гъците. Винателно четех и текста и коментарите. Нито на едно място не се ни гадае че става дума за братя за които по някой обича да каже. Македония и македонците до днес имат чувствто че българите искат да ги поглътнат също като Руснаците България в руско турската война. Да не са умирали за България? - Я стига бе. Иначе с. Македония е Сръбска окупационна зона и няма Бълария какво да се намесва там. Изгуби я по време на 1-та война
20
1
 
2
 
! Отговори
MONI преди 3 години
MNOGO E OTTEGCHENA ZAXARIEVA DA NEMA KORONA...
19
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
"Захариева: Няма как да кажем "да" на Македония за ЕС5 ное 2020 "Ясно,точно и категорично...Същата тая днес па вика:-"Ще продължим подкрепата"..?!?!Последно,гожа Шекерова:-НЯМА НАЧИН ,или ИМА начин да "подкрепите" Македония за ЕС?Не можете да схванете какви ФИГУРАНТИ изпълняват ролята и на министър председателя,и на "външния министър",и на здравния,и на тоя на енергетиката,..и ЦЯЛОТО ТИКВЕНО ВОЙНСТВО?!Хунтата се гаври с нас бе,толкова ли сте слепи?Плещи в очите ви каквото й скимне!.СПИТЕ
18
0
 
0
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До Анонимен-12-ДА ТОЧНО ТОВА ОЗНАЧАВА-ТИ КВО ?ИСКАШ ДА КАЖЕШ ЧЕ 3-*** ТА АДВОКАТИ ДО КОИТО СЕ ЗАПИТАХ ЛЪЖАТ?
17
0
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Браво.Започнахме да проглеждаме.
16
1
 
4
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
нещо започнахме да смекчаваме тона към македонците, откакто избраха Джо Алцхаймера за президент.
15
0
 
2
 
! Отговори
БГ-албанска граница преди 3 години
Тръмп беше концентриран върху вътрешните проблеми на US,а сега ще има промяна!Македонците имат последен шанс да се качат на европейския влак,преди да ги е нахлузил Байдън.Демократите винаги са имали активна международна политика и собствени идеи за Западните Балкани,..като бомбардировки на Сърбия и военни бази в Косово,които са им любимци.Сърбите и Вардарския им санджак пак ще бъдат "черна овца" за заколване.Макетата да се махат оттам и да бягат към EU,докато не са ги придали към Велика Албания!
14
3
 
2
 
! Отговори
Захариева преди 3 години
1.Защитава добре националния ни интерес (+)2.Не. ( - )
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Еп си си одим у Македонско, че пат е по убао.
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SHEFA"ДУМАТА ДЕМОКРАЦИЯ ОЗНАЧАВА ПРАВИТЕЛСТВО И НАРОДА НА Р.БЪЛГАРИЯ РЕШАВАТ ЗАЕДНО.АКО НЕ НАРУШАВА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВ"Уххх ... поредноцо есджейдабалю ...
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре бе ... не може ли да кажем на Македония - дайте 5-10 милиарда и ше ва пуснеме?
10
1
 
1
 
! Отговори
Окупаторите вън! преди 3 години
Кои пък сте вие, та се мислите за фактори?2 месеца до Байдън, сладури!
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези *** нещастни на всичко ще се съгласят ,управляват ни слуги и продажници !