Заради лишения и бедност масови самоубийства в Турция

Вече няколко семейства сложиха край на живота си със сходен мотив
Обновена: 14 ное 2020 12:20 | 14 ное 2020 12:15, Петя Славова
143
Заради лишения и бедност масови самоубийства в Турция
Снимка: БГНЕС


В края на 2019 Турция бе шокирана от серия самоубийства на семейства със сходен мотив - недоимък. Две семейства в Истанбул се бяха самоотровили - едното не можело да си плаща тока месеци наред, а другото - наема. Членовете на трето семейство от Анталия също избрали да сложат сами край на живота си, тъй като имали високи дългове и били засегнати от безработица.

Факт е, че икономическата криза и девалвацията на турската лира изпразниха портоментата на турските граждани. Безработицата и големите дългове на частните домакинства в страната са масов проблем. Всичко това създаде атмосфера на отчаяние, от която мнозина не виждат друг изход, освен да се самоубият, констатира още през ноември миналата година телевизия n-TV, цитирана от "Дойче Веле".

Турските медии мълчат за бедността

Правителството обаче реагира на човешките трагедии, породени от бедността, с твърдост. А турските медии, които в голямата си част са направлявани от президентския дворец, премълчават случващото се. Освен някои по-малки вестници и три-четири сайта, хората в Турция не разполагат с надежден канал за информация, пише Бюлент Мюмай в анализ за "Франкфуртер Агемайне Цайтунг" (ФАЦ) и изтъква специално ролята на Дойче Веле в този контекст. Авторът цитира публикация на германската обществено-правна медия, разкриваща огромните проблеми на населението, предизикани от иконмическата криза. В нея се казва например и това, че само през първите осем месеца на 2020 година срещу близо 600 000 души в Турция е обявена конфискация на имущество - поради това, че хората не са в състояние да си връщат дълговете.

ФАЦ разказва за една 74-годишна пенсионерка с 40-годишен трудов стаж. Тя живее сама и е задлъжняла, защото пенсията от 245 евро не ѝ стига за всички разходи. "Покривах дълговете си с нови заеми, докато банката не обяви, че ще конфискува имуществото ми. Не успявам да свързвам двата края, а в някои дни нямам нищо за ядене. От банките постоянно ми звънят, вече изобщо не вдигам телефона. Отчаяна съм докрай", казва тя. Нейният случай не е изключение.

Правителството на Ердоган обаче реагира с пропагандни акции, в които се опитва да нарича черното бяло, пише ФАЦ. Истината все пак трудно може да се укрие. Населението е изложено на ударите от икономическата криза.

Икономисти са изчислили, че инфлацията в Турция е четири пъти по-висока от тази, която правителството обявява. Хората, получаващи турската минимална заплата, в началото на годината са можели да си купят за нея 2324 хляба, а сега - само 1550. Положението е толкова трагично, че дори Партията на националистическото действие, която е коалиционен съюзник в правителството на Ердоган, поде кампанията "Хляб за всички".

На щандове по големите площади започнаха да раздават безплатен хляб за онези, които не могат да си го позволят. На Ердоган тази кампания никак не се понрави, затова пред телевизионните камери той заяви: "Нима в днешна Турция има човек, който да не е в състояние да занесе хляб на семейството си? Вярвате ли на такива приказки? Ние сме сред страните в света, в които се живее най-добре."

Хората в Турция обаче усещат недоимъка силно. И не става дума само за невъзможността да си купят хляб. ФАЦ публикува и следните данни: "В Турция консумацията на месо е спаднала с 30% през последната година, а продажбата на макаронени изделия - едни от най-евтините хранителни продукти - се е увеличила с 25 на сто. Според едно университетско проучване, 38% от турските домакинства нямат достатъчно пари за храна, а 70% от гражданите едва свързват двата края." Изданието посочва още, че през последните пет години отчаянието поради недоимък е довело 1380 души в Турция до самоубийство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: бедностТурциянедоимък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Броя на милионерите в Турция се увеличава, но и много разорен и и обеднели.
40
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България е по-зле. Ако направиш нещо печелившо, идват и ти го взимат. Мафия ли, политици ли... То май често е едно и също. Мафията е контролирана от политици. Има хора, които да в системен недоимък. Като четох за тази жена, която не можела да си плаща и покривала дълговете си със заеми, се сетих за поне 10 човека в България, които познавам и са в абсолютно същото положение. А иначе са умни хора, образовани, начетени. Просто това, че в България имало работа... това са митове. Или има, ангария.
39
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ходят в северна България да видят какво е бедност. В София е добре. Ама като ходя примерно на еднодневна екскурзия до някоя забележителност и спра в някое малко градче се вижда мизерията. В магазините 5 кроасана,10 вафли и лимонада от 80 ст. Няма една фанта даже,защото са стари хора там и нямат 2 лв за такова "удоволствие". Абе пълна мизерия.
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турците имат много население и пришълци от Бъгария и Албания и др. арабски и турски държави. Но България си загива.
37
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И България спадна на 6,8 милиона. Ако се задържи короната след 2025 г. ще е под 6,4 милиона а 2030 под 6 милиона. На 10 години спадаме с 1 милион след 1989 г. Финансов геноцид и закрити заводи, АЕЦ, и др. по заповед от ЕС и НАТО и ето резултата. Просто няма смисъл хората да живеят и да раждат.
36
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 29Олиото е евтино, обаче, колко струват застраховките :))))) А колко струва билета за влака или автобуса? А юридическите услуги. И т.н. и т.н. Най-смешно ми става като вземат нещо минимално и почнат да драскат с голямата четка :))))
35
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 33"Етнически германец - клошар няма."Абе има, казват им "пеннер", но това са някакви отпадъци дето са на социално помощи и поцял ден нищо не правят и само пият, но господина яко се е объркал. Във Франкфурт такива рядко ще видиш. Как знам ли, ами живея в едно градче близо до Франкфурт и работя там.
34
4
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 години
Дойче Веле е медия за фалшиви новини.
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин"Българина е най беден в ЕС и това го знаем всички, но никоя медия не го казва."Хахахахаха. Тук в тоя сайт редовно има такива статии, даже точно ти си се ежил под тях, но "никоя медия не го казва". Като тролите поне малко по-елегантно.
32
6
 
7
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Някой спира ли те да отвориш фабрика за олио и да го продаваш евтино? Не. Давай, действай! Ама няма да действаш, цял живот лаеш и се оплакваш.
31
7
 
12
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Не ми плямпай глупости само! Седнал олиото да ми гледа колко струва... В Холандия ходя през месец по ИТ проекти. Цените са десеторни на тук. Мерси. Да, олиото може да е по-евтино, и?! Само с олио ли ще ядеш... Аман от глупави коментари. Пълен член не знае къде се слага, беден бил. Еми, толкова си си заслужил.
30
7
 
6
 
! Отговори
V преди 3 години
Дойче зеле преди да пишат тая пропаганда тип Гьобелс да бяха видяли с МРЗто на ЕС колко хляба могат да се купят .Щото Дойче зеле пак стана за смях и само пропаганда бълват .МРЗ то на ЕС е 650 лв .Ктъде са тръгнали да се мерят с Ердоган .
29
3
 
18
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До АнонименЗа това, че всички цени са изравнени с тия в ЕС. Дори имаме по скъпи неща в магазините ни, отколкото в страни от ЕС. Пример - бутилка олио вече 3 лв. В Нидерландия, нямат полета със слънчоглед. Нямат рафинерии. Всичко им е внос и там бутилка олио е 80 цента. 80 цента са около 1,65 лв. А при нас е 2.90 лв. Отглеждаме слънчоглед, имаме рафинерии. И при нас е 2 пъти по скъпо.Заплатите какви са, знаеш ли?Българина е най беден в ЕС и това го знаем всички, но никоя медия не го казва.
28
7
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
До до 20/25Бедни в страна, в която по улиците половината облечени като за модно ревю, другата половина не слизат от колите а общо двете половини пълнят всеки ден заведенията. Мхм
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тук какво да кажем положението по лошо от всякога корупция от всякъде политици милионери милиардери народа заспал корумпиран
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 17"Само в Франкфурт клошарите са повече от цяла Турция! А да сте чели нещо за това?"Колко добре познаваш клошарската сцена във Франкфурт?
25
3
 
33
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Драги ми смехурко, в Турция МРЗ е 860лв. бруто срещу 610 у нас. Невероятно богати! Данъците- двойни. Много са богати! А у нас НИКОЙ не работи на минимална, тя е интструмент за сивия сектор. Осигуряват се на нея, а реално взимат 5 пъти повече. Е, има и такива на минимална- чистачи, миячи, работещи пенсионери като охранители и тн.. Стига сте се изкарвали много бедни и нещастни. Не сте. Не знаете какво е бедност. Лигьовци... Смартфони, интернет, ресторанти... Бедни били... Друг път.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринЗа коя бедност точно са мълчали от днес.бг? Кой феномен свързан с това не е бил отразен тук?
23
3
 
10
 
! Отговори
ГОРД евроПей преди 3 години
Каква жалка пропаганда, живяла зле с 245?,защото в Бъгария като живаят с 130? са по-добре.А за самоубийствата няма база за сравнение *** е на челните места,в пъти повече от Турция.
22
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, сближиш ли се с голташка Русия, това става. Турция е бананова република. Богаташи с нови коли и такива, които нямат пари за хляб дори. Средна класа няма. Управлявана от диктатор, ненавиждан от всеки турчин със западно мислене. Само разни тотални голтаци гласуват за него (изгуби цял европейски Истанбул, спечели само в азиатските гета). Свобода на словото- няма. Валута- тотално обезценена. Баш бананова република. 40 милиона ермигрирали от хубав живот. Хвала, Ердоган!