Заради лишения и бедност масови самоубийства в Турция

Вече няколко семейства сложиха край на живота си със сходен мотив
Обновена: 14 ное 2020 12:20 | 14 ное 2020 12:15, Петя Славова
143
Заради лишения и бедност масови самоубийства в Турция
Снимка: БГНЕС


В края на 2019 Турция бе шокирана от серия самоубийства на семейства със сходен мотив - недоимък. Две семейства в Истанбул се бяха самоотровили - едното не можело да си плаща тока месеци наред, а другото - наема. Членовете на трето семейство от Анталия също избрали да сложат сами край на живота си, тъй като имали високи дългове и били засегнати от безработица.

Факт е, че икономическата криза и девалвацията на турската лира изпразниха портоментата на турските граждани. Безработицата и големите дългове на частните домакинства в страната са масов проблем. Всичко това създаде атмосфера на отчаяние, от която мнозина не виждат друг изход, освен да се самоубият, констатира още през ноември миналата година телевизия n-TV, цитирана от "Дойче Веле".

Турските медии мълчат за бедността

Правителството обаче реагира на човешките трагедии, породени от бедността, с твърдост. А турските медии, които в голямата си част са направлявани от президентския дворец, премълчават случващото се. Освен някои по-малки вестници и три-четири сайта, хората в Турция не разполагат с надежден канал за информация, пише Бюлент Мюмай в анализ за "Франкфуртер Агемайне Цайтунг" (ФАЦ) и изтъква специално ролята на Дойче Веле в този контекст. Авторът цитира публикация на германската обществено-правна медия, разкриваща огромните проблеми на населението, предизикани от иконмическата криза. В нея се казва например и това, че само през първите осем месеца на 2020 година срещу близо 600 000 души в Турция е обявена конфискация на имущество - поради това, че хората не са в състояние да си връщат дълговете.

ФАЦ разказва за една 74-годишна пенсионерка с 40-годишен трудов стаж. Тя живее сама и е задлъжняла, защото пенсията от 245 евро не ѝ стига за всички разходи. "Покривах дълговете си с нови заеми, докато банката не обяви, че ще конфискува имуществото ми. Не успявам да свързвам двата края, а в някои дни нямам нищо за ядене. От банките постоянно ми звънят, вече изобщо не вдигам телефона. Отчаяна съм докрай", казва тя. Нейният случай не е изключение.

Правителството на Ердоган обаче реагира с пропагандни акции, в които се опитва да нарича черното бяло, пише ФАЦ. Истината все пак трудно може да се укрие. Населението е изложено на ударите от икономическата криза.

Икономисти са изчислили, че инфлацията в Турция е четири пъти по-висока от тази, която правителството обявява. Хората, получаващи турската минимална заплата, в началото на годината са можели да си купят за нея 2324 хляба, а сега - само 1550. Положението е толкова трагично, че дори Партията на националистическото действие, която е коалиционен съюзник в правителството на Ердоган, поде кампанията "Хляб за всички".

На щандове по големите площади започнаха да раздават безплатен хляб за онези, които не могат да си го позволят. На Ердоган тази кампания никак не се понрави, затова пред телевизионните камери той заяви: "Нима в днешна Турция има човек, който да не е в състояние да занесе хляб на семейството си? Вярвате ли на такива приказки? Ние сме сред страните в света, в които се живее най-добре."

Хората в Турция обаче усещат недоимъка силно. И не става дума само за невъзможността да си купят хляб. ФАЦ публикува и следните данни: "В Турция консумацията на месо е спаднала с 30% през последната година, а продажбата на макаронени изделия - едни от най-евтините хранителни продукти - се е увеличила с 25 на сто. Според едно университетско проучване, 38% от турските домакинства нямат достатъчно пари за храна, а 70% от гражданите едва свързват двата края." Изданието посочва още, че през последните пет години отчаянието поради недоимък е довело 1380 души в Турция до самоубийство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: бедностТурциянедоимък
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 65"Моля програмистчетата да излязат от техния нереален свят! Като изключим вашата сфера, навсякъде другаде е пълна трагедия, корупция и ужас!"Я обясни ти лично какво работиш и при вас "корупция и ужас" ли е, или ти си поредното "изключение"?
60
5
 
8
 
! Отговори
ЕС ЕС преди 3 години
Само разбрах, че Турците са 3 пъти по богати от Борисово-Гешева България!
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕДИ КОЙСИ"Одръжки"Не се чудете защо сте бедни. Искате повече пари за неграмотности и некомпетентност?О, дръжки!
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля програмистчетата да излязат от техния нереален свят! Като изключим вашата сфера, навсякъде другаде е пълна трагедия, корупция и ужас!
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма смисъл от деца, защото като нямаш работа и няма храна.
56
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До до 45/60Аааа, вие по новините ли разбирате кой как си води бизнеса и колко е успешен?Яснооооооо.А нещо в личен план? Направих това и това, вървеше добре, но дойдоха едикои си и ми го взеха.Или да не питаме а да"гледаме новини"?
55
1
 
8
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ТИЯ НЕ СА ВИДЕЛИ БЕДНОС. С МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА КУПУВАЛИ 1550 ХЛЯБА. В БГ С МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 610 И ОДРЪЖКИ 160 = 450 ЛЕВА И ХЛЯБ ОТ 1 ЛЕВ 450 ХЛЯБА.
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 55Не мога да разбера защо ви влече само по големите приказки. Ами, кажи ми ти лично колко милиардери познаваш и на колко от тях им знаеш историята. И защо трябва да си "милиардер", за да си от "печелившите"? Не може ли да си милионер или поне от средната класа?И престанете с тия "протекции". На всеки, който няма нищо това му е редовното обснение защо няма. Не е мързел, липса на акъл или липса на квалификация, ами точно "протекции".
53
0
 
1
 
! Отговори
До до 45 преди 3 години
Какво има да ти казва? Новини не гледаш ли? Или си гербав крадец и не ти е удобно?
52
1
 
1
 
! Отговори
балама преди 3 години
А има ли "анализ" на ФАЦ, за България? Да прочетем.
51
4
 
5
 
! Отговори
До 45 преди 3 години
Я кажи ти какво печелившо си направил и кой точно ти го е взел?? Или само си плямпаш от скука???
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво ни интересува това нас НОРМАЛНИТЕ ХОРА?
49
1
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 3 години
Аз пък мисля, че тогава не става страшно, а страшно справедливо. Колко милиардери са спечелили богатство с честен труд и предприемчивост без протекции отгоре? Отг. Един - двама най - много.
48
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 11/52"Докато има богат ,ще има и бедни! В света има равновесие."Не си много наясно с математиката и икономиката: Икономиката не е т.нар. "зиро съм гейм". С други думи, богатството на човечеството се увеличава, а не е само преразпределение.
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са 65-70 милиона турците плюс 10 милиона кюрди, не е кой знае каква загуба за бай Ердо :)) Одъртя и той, взе да не се изживява много по медиите, да видим дали ще иска да сложи синчето си за наследник, все пак се мисли за султан :)
46
1
 
11
 
! Отговори
Сър Джеймс преди 3 години
турци Сър!Забавляват се!!!
45
3
 
2
 
! Отговори
11 преди 3 години
Докато има богат ,ще има и бедни! В света има равновесие. Ако една везна се вдигне, то другата несъмнено пада на долу. Богатите забравят,че беден човек е жив дявол! Тези хора които се самоубиват са със слаб характер. Но ако се случи с човек на който му стиска..... тогава става страшно!!!!
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 44Видял си, че се задоволяват хората на нивото на потребностите им.Или си мислиш, че тия хора дето цял живот са яли точно същите вафли и точно същата "лимонада" сега имат пари да харчат за луксозни стоки и храни?
43
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41А нещо вярно ще кажеш ли или само с троленето и лъжите ще останеш?
42
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 45"А иначе са умни хора, образовани, начетени. Просто това, че в България имало работа... това са митове. Или има, ангария."Я кажи, какви професии упражняват тия образвовани начетени хора.Има "ангария"? Я кажи, ти какво работиш и колко изкарваш? Обясни защо мислиш, че заплащането в България е "ангария".