Заев не е оптимист за започване на преговори с ЕС

Властите имали готовност да извършат промените в учебниците
137
Заев не е оптимист за започване на преговори с ЕС
Снимка: БГНЕС

Трябва да продължим напред. Положителните решения водят до приятелство, а отрицателните до горчивина. Никой няма право да разделя двата народа. Това заяви македонският премиер Зоран Заев при посещението си в Струмица, цитиран от БГНЕС.

По повод на казаното от Екатерина Захариева, че България не ги спира, а само отлага, Заев заяви: „Надявам се приятелска България да запази Договора за приятелство. Ако не са доволни от изпълнението на Договора, те могат 130 пъти да кажат „Не“ при 34 преговорни глави за присъединяване към ЕС”.

Още по темата

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева заяви: „Казваме „Не“ на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС, не считаме, че към момента имат готовност да изпълняват условията да започнат преговори“.

Според Заев властите имат готовност да извършат промените в учебниците за историческите личности, за които Смесената българо-македонска комисия е постигнала съгласие.

“Двата народа имат обща история и минало. От там са се появили българският и македонски народи. От южнославянската група на езици произлизат македонският и българският. Как е възможно от общото да бъде само българско или македонско. Тук трябва да търсим решения. Политиците взимат решения. Ако те са положителни, ще бъдат изписани със златни букви, ако са отрицателни – горчивина”, заяви Заев.

Той призова за мъдрост.

„Македонският народ никога не би наложил блокада или вето на българския. Сигурен съм, че и българският не иска да наложи вето на македонския“, каза Заев.

Според него много близо сме до постигането и на решение за Гоце Делчев.

„Трябва да изграждаме приятелство и да бъдем храбри“, призова Заев и добави: „Подготвих македонския народ за отрицателно решение. Ако ме питате, днес над половина са шансовете за отрицателно решение“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
14
 
! Отговори
Блеки преди 3 години
Ето Заев е истински славянин. Црни очи, коса и све като кюмурджия, както повечето макета.Епа прави словени са... Антични
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз не съм оптимист.
63
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ще ни прескочатЯ се замисли?Какъв пазар за Германия,та те са шепа хора.И германските баби ще се засилят на охридското езеро, да потънат със претоварените лодки.
62
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
... Колкото до обикновения македонец - срещал съм хора в Охрид, около езерото, които с гордост обявяваха българските си корени и ме разпитваха, дали познавам тоя и оня, които живеели на еди коя си улица в София. Стана ми тъжно и неудобно. Селото на баба ми по майчина линия е на 15 км от границата. И досега нямам проблеми да си говоря с македонците на базата от наученото през ваканциите на село. Какъв македонски език ги тресе тези хора. Александър Македонски е бил грък, какво се родеят с него
61
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БунгарЕзика на прабългарите е индоевропейски от Персия и Афганистан както и на другите европейски народи. За съжаление нямало е много книги или са били изгорени от турците и гърците. После приемат кирилицата и езика им се измешва със славяните. После с гърците при гръцкото робство и после и с турците.
60
2
 
16
 
! Отговори
dido преди 3 години
тея крадци на истории с какво се опитват да изпъкнат ? Че ползват български език и го печатат на сръбска машина и се наричат македонци , това им е само историята , като милеят за сърбите да си ползват тяхната история , не стига , че сме им дали език ами ревът като девственици за х... аре да се махат нямат място в ЕУ. п.п. Те подобре да учат албанския , че скоро време ще им трябва , поне ще забравят българския тея "северни албанци" в бъдеще.
59
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1995 година, при една командировка в македонска фирма, на стената в офиса видях карта на Македония, официално отпечатана от тяхно картографско дружество, около метър и половина ширина. Останах като гръмнат от границите на Македония в източна посока, минаващи през половината Родопи... На въпроса "Какво е това?" не получих адекватен отговор, удариха го на майтап, сконфузени... Толкова по въпроса за официалната им политика и насажданите настроения.
58
1
 
23
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ДВАТА НАРОДА ТА ДВАТА НАРОДА . НАРОДА Е ЕДИН САМО ЧЕ РАЗДЕЛЕН
57
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев, пэрвото което трябва да направиш е да се пребориш с сърбоманите в СМ. 45 години те получаваха пари от Белград да разпалват омраза към България. Първо с тях се оправи, те продължават да получават финансови инжексции от Сърбия и докато това не спре промяна не може да има.А колкото до езика още през 90та година, когато Македония стана самостоятелна държава гръцкия външен министър каза - "Македонският език е българско наречие".
56
21
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Eзика им даже е повече от славянски.Интересно каъв ли е бил езика на прабългарите?Едва ли е бил славянски.Е ,кой тогава е в основата на езика и писменоста на славянските народи.
55
3
 
6
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Малко късмет имат всички че той слабодушник Заев, инсталиран от Сорос и европейските сатанисти е на власт та потписва договори с Гръция и България.Да беше Путиновия Груевски още на чело имаше друга песен да се пее на балканите а Европа щеше да наблюдава малко от по-далеч
54
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Македонско малцинство няма в бг, защото са българи избягали от сърбите. Македонски език няма а има диалект. Македонска история е след 1992 г. и дотогава е окупирана бг държава от Сърбия (Югославия), Не може да им се има доверие след като досега отказваха да признаят истините.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимени какво като гледа историческите карти? България иска да осъществи териториална агресия ли?
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има някакъв разум Заев но досега само ни лъгаха и увъртаха.
51
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заев да поразгледа историческите карти и да види там Мизия, Тракия, Македония, Дакия ...
50
1
 
15
 
! Отговори
Granik преди 3 години
Утре албанците ,като започнат да казват на македонците ,че са един народ ,ще излезе ,че и албанците са южнославянски братя с нас.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя Заев ми прилича малко на грък, малко на арнаутин /шиптър/.
48
2
 
14
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Защо го пишат македонския премиер, като той е северомакедонски премиер ?
47
0
 
12
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Тия охридските, ми напомнят за героите ,от филма Вилна зона. Ще повикат,ще попсуват, ще размахват юмруци и закани, но после като поизтрезнеят , ще започнат леко да се изнизват един по един с наведени глави от сбирката.
46
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И въпреки всичко трябва да започнат преговорите. Само така постепенно ще престанат да бъдат сърбомани.