От Скопие осъдиха клипа със запалване на българско знаме

Това бил евтин опит да се предизвика омраза между двете страни
Обновена: 20 ное 2020 12:35 | 20 ное 2020 12:26, Елка Василева
52
От Скопие осъдиха клипа със запалване на българско знаме
Снимка: Facebook

Министерството на външните работи на Република Северна Македония осъди публикуваното снощи в социалните мрежи видео, на което се вижда как младежи палят българското знаме, съобщават македонските медии.

Видеото бе публикувано от младежката организация на ВМРО-ДПМНЕ в община Гази Баба. Министерството заяви, че това е евтин и неуспешен опит да се предизвика омраза между гражданите на двете страни.

Външното министерство в Скопие заявява, че по „най-категоричен начин осъжда всеки акт на оскверняване на чиито и да било национални символи, включително символите на съседна Република България, както и всеки друг вид израз на омраза, който не съответства на съществените отношения между двете страни“, предаде БТА.

ВМРО-ДПМНЕ отрече да стои зад този акт, съобщава македонският Фокус. „Нито младежката организация, нито ВМРО-ДПМНЕ стоят зад този Facebook канал, който впрочем е създаден преди един ден и има намерение да отклони вниманието на обществото от катастрофата в здравеопазването и политическата криза след ветото от източната съседка“, съобщиха от партията.

Още по темата

Ще убеждаваме София, че езикът не може да бъде пречка, ако има взаимно уважение, пише в заглавие вестник „Нова Македония“, цитирайки вицепремиера по европейските въпроси Никола Димитров.

„Няма да прекратим усилията. Оставаме посветени на търсенето на изход, но само в рамките, в които е възможно. Напълно посветени сме на задълженията, които произлизат от Договора за добросъседство, но не можем да преговаряме за езика и идентичността. Езикът не може да бъде пречка за приятелството, ако това приятелство се основава на взаимно уважение, и ние ще продължим да убеждаваме съседите ни в София, че това е така. Не е мъдро историята да стане предмет на разговор между политиците, това трябва да се остави на историците. Не можем да сменим историята, но можем да променим днешния и утрешния ден“, каза вицепремиерът Никола Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
59
 
7
 
! Отговори
БГ-либерал преди 3 години
Какво толкова ако дадем на Македония да е в ЕС? Не разбирам защо сте толкова прями. Ама то какво да очакваш от наследници на комунисти. Българите 90% сте много просто племе. Аз съм за Македония да е в ЕС. Нека има мир около нас, защо се заяждаме само. Това не разбирам. Нека бъдем по-добри и либерално настроени.
21
3
 
21
 
! Отговори
до 17- яваш бе! преди 3 години
Дай малко по-полекичка - един народ сме! Така че не можем да се сърдим на македонците за българските им номера.
20
0
 
17
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
То в таз махла Гази бАба съдейки по името сигурно населението е от онези едновеждите...шиптърите!
19
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо не е проблем езикът! Аз признавам, че има разлика с българският. Вярно, пълен е със сърбизми и немски думи, помакедончени: Шминкам се - гримирам се, Фарбим се - боядисвам се. Не е пролем и че имаме обща история. проблемът е, че ни смятате за татари. А ние сме хуни. Проблемът е, че ни наричате фашисти, а ние не сме италианци. Проблема е, че само БГ трябва да отстъпва. Проблема е, че повечето имате БГ паспорти, но плюете БГ. ХАК да ви е! За мен сте ***!
18
0
 
17
 
! Отговори
Но от сърце преди 3 години
Евтин номер но от сърце!
17
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато 90% от обитателите на тази лилипутска държавица неистово и мразят нас българите,трябва да сме наивни до малоумност,за да повярваме на крокодилските сълзи на нашите комшии.Ако станат член на ЕС,ние ще имаме проблеми с това йезуитско племе,защото те могат да се разкрещят в Брюксел и да изявят претенции за цялата благоевградска област.Горят българското знаме,горят българските си паспорти,това са индивиди,народ,на който е прегоряло онова вещество,с което може човек да мисли и разсъждава!
16
0
 
26
 
! Отговори
Грррр преди 3 години
Ах, га...ини такива, доброненавистници ниедни. Знаете ли вие това знаме кокло кръв е попило, за да можете днеска да се гаврите с него. Хубаво, а сега като твърдят, че е целенасочена провокация да изкарат ко...елето, което пали знамето и да обясни публично, неговата ..... сър..манска. И да не дрънкат, че не могат да го намерят, не сме с палци правени, и най куцият полицай ще го установи за 2 часа в "мегаполис" като Гази Баба.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не горете Моамет, че ще стане белата.
14
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представете си да да беше обратното (щяха да ни затрият)така че много строго с тях
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега правят мили очи и ако получат покана ще запеят старата песен на още по-висок глас,а като влезнат и в ЕС...стой та гледай каква омраза ще се лее по нас
12
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така си изгориха и членството.
11
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквенията ни докара и това.
10
1
 
11
 
! Отговори
Мефистофел преди 3 години
Му - ха -ха, от Скопие със скопеле!
9
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди някалко години също имаше случай на запалени български знамена.редовно разрушаваха български войнишки паметници.Вчера също.Това не е нищо ново.Но тогава на никой не му дойде на ум, че това не е добросъседско отношение. Нито му дойде на ум да се извини или да потърси сметка на извършителите.Едва ли не ги потупваха по рамото за тия вандалщини.Сега като им опря яйцето до ..... и искат да влязат в ЕС вече почнаха да се отмятят.Я вън от ЕС 28 години както направи Гърция та да се научат.
8
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво знаме пали този голтак, скъсан бедняк. Да си гният в мизерията. ЕС през макарона.
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тези цялата им държавност е базирана на омраза към България. Ако махнеш омразата и няма Македония, това ги определя като народ.
6
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Погледнете си учебниците по История и тогава говорете за "опит".Яко ни ненавиждате и ще ядете хурката заради това.
5
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не можете не ползвайте кирилицата повече, измислете си своя азбука и ние не можем да сме със вас във един съюз.
4
0
 
38
 
! Отговори
Anonymus преди 3 години
Типично за Северно Македонците. Чупеха БГ паметници преди няколко години, сега палят наше знаме.. за какво добросъседство може да се говори въобще? Заев средни пръсти искал да показва.. няма нужда от коментар.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОВОКАТОРИТЕ СЕ ПРОВАЛИХА.