Не е достатъчно Скопие да смени само 20 антибългарски плочи

Те са многократно повече, казва журналистът Николай Коев в "Брюксел 1"
29 ное 2020 20:05, Красимир Ангелов
62

"Не е достатъчно в Република Северна Македония да се сменят само 20 плочи, в които има надиси за т. нар. "български фашистки окупатор". Такива плочи са в пъти повече в страната, казва в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова бившият кореспондент на БТА в Скопие Николай Коев по повод казаното в интервю на премиера Зоран Заев за агенция БГНЕС.

Още по темата
"Ние вече имаме сменени повече от 20 табели в страната, където беше записано "български фашистки окупатор". Това не е така – България не е фашизъм, България е наш приятел," заявява македонският премиер за БГНЕС през седмицата. В интервюто той смекчава тона към България, казва, че имаме обща история, която трябва да ни сплотява и заявява готовност Република Северна Македония напълно да изпълни задълженията си по Договора с България от 2017 година.

В последните десетилетия в Македония целенасочено беше формиран икономически, политически и културен елит, който свърва своите интереси със Сърбия. Много малко от хората свързват интересите си с България, казва проф. Иван Илчев, член на Съвместната историческа комисия.

"Македония на практика е окупирана от Сърбия от 1913 до 1941 година, но там няма нито един паметник на съпротивата срещу сръбската окупация, докато има много, свързани с т. нар. "български фашистки окупатор". Има паметници на албанската съпротива срещу сръбската политика и няма нито един паметник на македонската съпротива срещу сърбите. Т. е. в съзнанието на 4 поколения е внушавано, че сърбите, когато идват - това са не окупатори, това са братя, които идват да управляват Македония.

Когато 4 поколения нямат друг избор в какво да вярват, нещата са много изкривени. Затова трябва да има повече комуникация," заявява проф. Илчев, според когото трябва не само да се изградят инфрастурктури връзки, но и хората повече да общуват помежду си. Така хората от Република Северна Македония сами ще се убедят, че не сме такива, за каквито ни представят в учебниците им, коментира историкът.

"Ако в Скопие искаха да покажат добра воля, процесът на писане на нови учебници трябваше вече да започне. Министерството на образованието трябваше да даде инструкции, в които да се каже какво да се запише в новите учебници и кое да отпадне. Ако чакаме преди това да постигнем съгласие по всички въпроси, сегашните учебници, които критикуваме, ще остареят, ще влезнат нови и ще започнем същия процес", коментира в предаването проф. Иван Илчев. "Не съм оптимист, че до края на тази година ще има напредък. Радикална промяна не съзирам," казва историкът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
31
 
! Отговори
БС преди 3 години
Вижте какво ще ви кажа, това е едно голямо промиване на мозъци. Моите баба и дядо са дошли в София от Кукушко, сага Северна Гърция. Това е било около 1915 , аз им казвах че са Македонци, но те настояваха , че са Българи, защото единствено България им е помогнала тогава, когато турците са ги избивали и гонели.Макета, не ви разбирам?
18
1
 
24
 
! Отговори
Е, па... преди 3 години
ке рипат, ке рипат, па ке им помине.
17
1
 
16
 
! Отговори
Емииии... преди 3 години
нищо, ше почакат.
16
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво сега искате, България след като не е фашистки окупатор, евреите в Македония сега да се отрекат от холокоста, заради вас ли? Леле, колко сте прости, не е за вярване. А този глупакИлчев уж шеф на университет и уж трябва да е по-умен. Ето сега евреите веднага ще се откажат от холокоста и от паричните им компенсации за холокоста, защото глупакаИлчев е казал, че фашистката окупация е измислица. Смешна работа.
15
3
 
26
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Смешни са макетата с техните световни претенции, а са шепа българи, пълни с шиптари, гюпти, турци и ромеи.Имат там едни Вардар и Шар и празни чукари и камънаци, а на Охридското езеро му викат Охридското море, понеже по техните стандарти това е океан.Та се чудя каква полза от всичко това, България да граничи с албания и дали ползите не са по-малко от вредите.И все пак, македония е част от България и винаги ще бъде, без значение на драскачите.
14
2
 
10
 
! Отговори
до Гордиот Македонец преди 3 години
Имаш "+" от мен на коментара, за това, че вече 5 минути не мога да спра да се смея.
13
3
 
15
 
! Отговори
САЩ дава, а Русия не преди 3 години
Когато САЩ вкара над 10,000 войници в Македония да предпази населението от сръбските зверства при разпада на Югославия, БКП и ДС агентиурата снабдяваха сръбската армия с оръжие и петрол.След това населението в Македония, предимно българско, се опита да вкара Македония като част от България, Русия се уплаши и заповяда на БКП и производното им СДС да спрат тези опити.КГБ агента Желю Желве и ДС яеочника Фили Димитров реагираха като първи в света признаха Македония.Духхайте им супата сега.
12
1
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
До ДжеронимоТака лии,ахх колко...интереснооо.
11
18
 
5
 
! Отговори
Джеронимо преди 3 години
Докато си живуркат в миналото тези две мизерни държавици с комплексираното си и оскотяло население, настояще няма да имат. Ще продължават да се закопават като цивлизационно дънно не само в Европа, но и в сравнение с редица държави от т. нар трети свят.
10
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие съвсем сте се самозабравили. Наистина ли мислите, че ще накарате победителите да отричат надписа фашистки окупатори и да отричат холокоста? Точно сега, по време на демократическия президент Байдън и чернокожата вицепрезидентка? Ясно е, че герберите и патриотите сте страшно прости, ама чак пък толкова прости вече е прекалено.
9
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядо ми е македонец.През годините някога ни идваха на гости много роднини и техни приятели, понеже можеха да пътуват колкото си искат.И какво ставаше? Носеха тук да продават разни неща, които в България нямаше. Общо взето бок.луци. Разни шушляци си спомням - това са нещо като щлифери без подплата.Продаваха ги и си заминаваха.И когато веднъж им отидохме на гости и обиколихме магазините се гръмнахме - те са ни взимали десеторно повече отколкото струваха. А се представяха за роднини и приятели.
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаш ли да ти кажа защо жалят по Тито?Те са единствените от всичките републики, които жалят. Другите републики се чувстваха ощетени, защото работеха, изкарваха добри пари, но после парите отиваха в общия кюп в Белград. После ги разпределяха и македонците получаваха повече от другите.Като най-изостанали да се развивали. Освен това те имаха международни паспорти, с които можеха да се мотаят навсякъде по света.И сега откак не са в СФРЮ паре нема, паспорти нема и трябва да се работи.
7
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ще има радикална промяна като всичките им институции се управляват от просръбски елементи. Нищо не може да се случи. Странно е друго - учебници пълни с лъжи, но тези хора нямали ли са баби, дядовци някой роднина, който да им каже истината?
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тв си признават, че както са живели при Тито със сърбетата такъв живот никога не е имало и няма да има! Те поне с измамника Тито си поживяха, а българина все опъва каиша! От тук к проосташкото самочувствие на макетата дето келепир им дай и още го търсят...
5
4
 
37
 
! Отговори
Обобщение преди 3 години
Всички знаят, че има област македония и няма държава македония, както Дакия, Силезия, Великоморавия и т. н., само тези, които живеят там още не са го разбрали.Но... има време, още 30 г. на опашката и ще го разберат.
4
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Не съм оптимист, че до края на тази година ще има напредък. Радикална промяна не съзирам," казва историкът.Няма, няма. Ще трябва да им уврат главите двайсетина или трийсетина години, колкото им трябваше да им уврат главите и да клекнат на Гърция. Хубавото е, че ние за никъде не бързаме. А както текат процесите - те до след 20-30 години всички македонци ще имат български паспорти, а пък останала част от населението им ще са албанци, които и без друго не ни трябват в ЕС. Нещата се нареждат сами
3
15
 
11
 
! Отговори
А преди 3 години
турците ръчкат масло в огъня и потриват доволно лапи...
2
9
 
8
 
! Отговори
Гоце преди 3 години
Да, вистината е горчлива!
1
2
 
24
 
! Отговори
Мъдри хора са казали преди 3 години
Не е достатъчно да имаш съвест, трябва още и да те гризе.