За 10 години: 77 хил. македонци поискали БГ гражданство

Почти всички са на база български произход
11 дек 2020 17:37, Нели Христова
55
За 10 години: 77 хил. македонци поискали БГ  гражданство
Снимка: БГНЕС

През последните 10 години, от 1 януари 2010 г. до 22 октомври 2020 г., въз основа на подадени молби от граждани на Република Северна Македония и приложените към тях документи, са образувани общо 77 829 преписки за придобиване на българско гражданство. Почти всички са на база български произход.

Данните, по време на петъчния парламентарен контрол, отчете министърът на правосъдието Десислава Ахладова, предаде БГНЕС. Питането към нея бе отправено от депутата от БСП Христо Гаджев.

Дирекция "Българско гражданство" към Министерство на правосъдието провежда интервюта с молителите и образува преписки по молбите и предложенията, уточни Ахладова и подчерта, че броят варира през всяка една от десетте години.

Общо 73 324 преписки обаче са завършили с предложение от Съвета по гражданство до вицепрезидента за издаване на указ за придобиване на българско гражданство, каквото предвижда законовата процедура.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
колко години ви трябва да разберете че бълг документи са да шетат из Европаза каква българия става въпрос това е 4 и 5 поколение което изобщо не знае нищоза българия спрете с това даване на паспорти и наи вече на турците и спретеизборния туризъм
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се лъжете че македонците са българи! Не са! Там вече е формирана нова нация - македонска, основана от АСНОМ на Тито и с език редактиран от първото югославско управление там.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, колко още са раздадени срещу 500??
43
2
 
10
 
! Отговори
Лесно е преди 3 години
Преразглеждане на всички удостоверения за българско гражданство на македонци и мораториум върху разглежданията на нови молби за български паспорт от граждани на Северна Македония . Докато не се разреши спора между двете страни.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то туй са 5 процента бе!
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сашко М.Имаше един гръцки външен министър, забравих му името, та той беше казал - какви македонци са тия, чисти българи са :))) Дори гърците които не ни долюбват признават че са българи, сърбите мълчат естествено :)
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тях само това им трябва-паспорта.Те по-българи няма да станат.Никакви паспорти.В Украйна хората искат да имат паспорт защото са българи, а на тях не дават.
39
0
 
21
 
! Отговори
Сашко М. преди 3 години
И как Александър Велики е северномакедонски герой , след като през целия си живот не е стъпвал в Северна Македония . Родил се е на 20км. от Солун, имал е учители ГЪРЦИ, говорил е само гръцки и като е навършил 20г. е поел към Мала Азия, цял цивот е разпространявал елинската култура и НИКОГА не се е върнал в Македония .... Гръцка Македония . Къде във всичко това е Северна Македония е направо мистерия .
38
0
 
21
 
! Отговори
БГ преди 3 години
Сле тези закани и палене на български паспорти и знамето ни ПРЕРАЗГЛЕДАЙТЕ ВСИЧКИ ТЕЗИ 77 ХИЛ . паспорти на македонски "българи". Да не се окаже че им трябват само за да си се шматкатт из Европа а през свободното си време да псуват бугарите. И НА КОГО ОТ СНИМАЛИТЕ СЕ БЕШЕ В КЛИПА ЗАПАЛЕНИЯ БГ ПАСПОРТ ? Нека външно най-накрая да започне да си гледа работата и да го издири сред участниците в клипа. И да му го отнеме. Публична подигравка с български документ.
37
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премахнете двойното гражданство за страни извън ЕС и облекчете процедурата и до 2 години край Вардаро нема да са останали и 50 хиляди македони
36
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми как да има българи в СМ като ще им пратят шпицкомандите да ги пребия.Това там е фашизъм.Те едни знамена не могат да гледат и ги палят и събарят български паметници. А живи хора? Също като през януари 45та.
35
14
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Abe kakvi Blgari v Makedonia be.Vsickute sa gi vzeli za da bjagat ot tuk. Eto napravete blgarska partia v Makedonia i ste vidite kolko ve ima vMakedonia. Mislite li ce e slucaino sto vaste deep state politici dosega ne sa opitvali da pravat partia a?
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел сигурно лично им се е извинила :)СКОПСКИ ЦИРКАДЖИИ !
33
3
 
15
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Няма такова животно македонец, има северномакедонци.
32
2
 
0
 
! Отговори
от 29 преди 3 години
Що ми слагаш минус бе,***,влез в сайта на Обзървър и го прочети!*** неграмотен!
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До31. Задунаиска куберния СЕГА Е Сърбия. Освен от Македония , очакват се и от СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ да бягат от сърбите.
30
0
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До :) а за СърПия?
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в международния транспорт сигурно 1/3 са от край Вардаро
28
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И от тея 77 хил , тук в задунайската губернийка са останали само 7 . Останалите 76993-*** са заминали на запад .
27
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да са живи и здрави,още половин милион македонци да си вземат паспорти,да учат в България и си направят деца!