В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България

Това показва липса на плурализъм, коментира Захариева пред "Ди Велт"
15 дек 2020 14:55, Нели Христова
275
В македонските медии имало 14 699 негативни публикации за България
Снимка: БГНЕС

България остава един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Това увери вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за германския национален ежедневник "Ди Велт".

„Оставаме един от най-силните поддръжници на процеса на разширяване на Европейския съюз, включително с Република Северна Македония. Но искаме наистина конструктивни и сериозни дискусии между нас. Трябва да направим равносметка къде сме. Омразата трябва да спре. Между 1 септември и 20 ноември сме преброили 14 699 негативни публикации за България в македонските медии и само четири неутрални. В България, от друга страна, имаше 450 положителни съобщения за Северна Македония в медиите през същия период“, подчерта първият дипломат на София, цитира думите й Фокус.

„Това показва липса на плурализъм. Те бяха и доста брутални към мен, когато се осмелих да изразя липсата си на разбиране, когато празнуваха четиридесетгодишнината от смъртта на един от най-мрачните диктатори – Тито, който е убил до 1,7 милиона души в бивша Югославия за по-малко от десет години. И все още го почитат. Кметът на Скопие е партиен приятел на Заев. След това вече не бях толкова популярна там. Но това е все едно кметът на Берлин да предложи да се чества смъртта на Хитлер“, направи сравнение Захариева.

„Нека се опитаме да успокоим емоциите... Нека се съсредоточим върху рамката за преговори и да работим по двустранен протокол за допълване на договора. Надявам се, че когато емоциите от двете страни се успокоят, ще имаме по-конструктивни дискусии“, подчерта Захариева.

По повод дали преговорите все пак ще бъдат стартирани в рамките на германското председателство на ЕС, което приключва в края на годината, Захариева отговори: „Ще цитирам френския президент: качеството е по-важно от скоростта на процеса. Ще отнеме толкова време, колкото е необходимо“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Не го е права Захариевица. Какво има де се празнува на една годишнина от смъртта на Тито? Ако е това, че е имал навика да дава обещания и да подписва договори без да ги спазва - това е едно, но тези времена отдавна свършиха. Това има много общо с Хитлер, но обикновано привържениците на някого не частват годишнината от смъртта, а на раждането. Освен ако смъртта му не е била героична, напр. обесен като Левски, загинал като Хр. Ботев. Всички знаем как умря Тито.
29
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В македонските медии: Невъзможността да се открият македонски монети от средновековието доказва, че още тогава в Скопие са използвали кредитни карти!
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моментът, в който се чудиш дали някой е неграмотен или просто пише на македонски :D
27
11
 
5
 
! Отговори
От квартала преди 3 години
Значи да четем чужди медии за да разбираме истината за България, ами то и без това знаем в каква действителност живеем.
26
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В македонските медии казаха: Македонски археолози откриха шлема на Александър Македонски. Радостни, те копаха още 24 часа и намериха и таблета му!
25
3
 
20
 
! Отговори
пиринско маке преди 3 години
Много рядко съм бил сегласен с тази калинка, но по отношение позоцията към сърбизираните северо макета я подкрепям.На ония по вардарско така са им промили тиквите, че ще трябва поне още 70-80 години, за да забравят Тито и Югославия. Сърбите успешно прехвърлиха и насадиха в тях такава омраза към всичко българско, че е нужно много време новите поколения да се осъзнаят и видят нещата такива каквото са.Да се надяваме,че в тия времена с неограничен достъп на информация и извори за нея,това да стане
24
18
 
3
 
! Отговори
хмм2 преди 3 години
Интересното за мен, кой/и (колко хора) са прочели минимум 14 699 статии за 50тина дни? 14699/50 са около 294 публикации на ден, тоест поне екип от около 5 души са прочитали по средно 60 публикации на ден.. Те най - вероятно вече са и с увредено зрение, интересно ми е и колко им е било платено за тази важна задача?
23
20
 
5
 
! Отговори
Питанката преди 3 години
Интересно колко от тези 14 хил публикации са само от последния месец? Патриотите постигнаха нещо довчера немислимо - българи и македонци да се мразят!
22
14
 
4
 
! Отговори
Как ви звучи преди 3 години
Биячи с пагони на Премиера Бойко Борисов убиха човек в Перник за удоволствие!Такова заглавие може да излезе в NY Times е най скоро време!
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този от Благоевград със сиругност е взел бугарски пашос и учи в България и се ползва с всички облаги от това.
20
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да няма ? Какво направихте за да няма ?А да шкембето изпусна газ !!
19
6
 
22
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Браво Захариева...твърда и постоянна...
18
18
 
5
 
! Отговори
Терор в БГ преди 3 години
В България няма защита на елементарни човешки права!Хората в България биват унизявани и убивани от полицията ,службите и мутри на Борисов!Последен пример;лагер за изтезания в Перник!
17
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия продължават да се наричат македонци, накрая ще ядосат и гърците.
16
2
 
20
 
! Отговори
гост преди 3 години
Толкова дни ще почакат за ЕС.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бъдете коректни със заглавието медиите им са северномакедонски.
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един македонец ми разправя, че и в Македония имали Сан Марино, ама се пишело с. Марино!
13
3
 
15
 
! Отговори
Стефан преди 3 години
Защо се занимаваме с македонците?Искат да са самостоятелни-да се оправят.Защо трябва ние да ги признаваме и им помагаме,когато те ни мразят.Съюз със гърците и ЕС на *** ден.
12
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Северномакедонците действат на принципа мижи да те лажем, ама ние не ядем доматите с колците.
11
28
 
6
 
! Отговори
хмм преди 3 години
Македонците просто са по - обективни.