От лекари-ренегати до Новак Джокович застрашават ваксинацията в Западните Балкани

Възгледите срещу ваксинацията се развиват лесно там, където доверието на хората към властта е ниско
19 дек 2020 12:26, Елка Василева
129
От лекари-ренегати до Новак Джокович застрашават ваксинацията в Западните Балкани
Снимка: архив, БГНЕС

Възгледите срещу ваксинацията “се развиват лесно там, където доверието на хората към властта е ниско”

Докато правителствата на Балканите се борят да осигурят ваксини срещу коронавирус, дебне един враг: антиваксинационно движение, което набира скорост и в момента се опитва да попадне под светлината на прожекторите.

Със скептици към ваксините, вариращи от лекари-ренегати до политици и сръбския шампион по тенис Новак Джокович, дезинформацията за пандемията се разпространява в социалните медии толкова бързо, колкото и самият вирус, пише Франс прес, цитирана от БГНЕС.

“Разбира се, сърбите ще отхвърлят това злобно смъртоносно нещо”, написа потребител на Facebook за новия COVID натиск на страницата на известен критик на ваксината. „Защо здравите хора се нуждаят от ваксина?“, пита друг.

Сред най-бедните европейски държави Балканите вече се борят да закупят достатъчно дози, за да покрият достатъчна част от населението. Но широко разпространените подозрения ще бъдат допълнително предизвикателство, тъй като Западните Балкани се превърнаха в плодородна среда за разпространение на международното движение срещу ваксините.

Още по темата

Както обобщи президентът на Северна Македония Стево Пендаровски: “Не трябва да позволяваме полуграмотни шарлатани и пишман доктори да доминират над най-големите имена и институции в науката, които са спасили милиони животи от появата на първите ваксини.”

Неговата грижа е основателна. През октомври регионално проучване установи, че повече от половината от анкетираните в повечето страни не планират да се ваксинират, според Консултативната група за политиката на Балканите в Европа (BiEPAG). За сравнение, анкета на „Ipsos“ от същия месец установи, че над 60% от хората възнамеряват да се ваксинират в страни като Испания, Германия и САЩ.

Балканите също са дом на “поразително” висока вяра в конспиративните теории за коронавируса, установи BiEPAG. Например половината от анкетираните смятат, че вирусът е създаден от китайското правителство в лаборатория и че фармацевтичната индустрия е помогнала за разпространението му. Около една трета вярва, че има известна истина в теориите за връзката с 5G мрежи, американските военни разработки на биооръжия и намерението на Бил Гейтс да чипира световното население.

Дълбоко вкоренено

Разширявайки социалното и географското разделение, конспиративните вярвания са „дълбоко залегнали във всички слоеве на обществото“ на Западните Балкани, съобщи BiEPAG в своя доклад за региона, който включва Сърбия, Босна, Албания, Косово, Черна гора и Северна Македония. Балканите отдавна са огнище на дезинформация, подхранвано от ниските нива на доверие в правителствата и други институции, подкопани от корупцията и липсата на прозрачност.

В Сърбия фалшиви новини могат да бъдат открити на първите страници на таблоидите, които често обявяват страната за намираща се на ръба на война, което никога не се е осъществило. Теориите за заговори на близки и далечни врагове също се разпространяват в страни, където политиците си прехвърлят вината за социалните и икономически проблеми, които преследват региона от войните през 90-те години. Връзката с ваксинацията е тревожна, тъй като проучванията показват, че теоретиците на конспирацията също са по-малко склонни да й дадат шанс.

Възгледите срещу ваксинацията “се развиват лесно там, където доверието на хората към властта е ниско”, обясни Зоран Радованович, пенсиониран професор по епидемиология в Белградския университет. “На Балканите, след 30 години влошаване, хората не вярват на властите, включително на медицинските.”

Имаше оскъдно противопоставяне на ваксинации, докато регионът беше част от комунистическа Югославия, която смаза последното избухване на едра шарка с масови ваксинации през 70-те години. Скептицизмът нарасна през последните пет години, първоначално в отговор на ваксините за морбили и рубеола, които бяха фалшиво свързани с аутизма. Между 2015 и 2019 г. Сърбия е една от шестте държави, които отчитат “значително увеличение” на респондентите, които смятат, че ваксините са опасни, според проучване на „The Lancet“. През 2018 г. Сърбия отчете голям ръст на случаите на морбили и смъртните случаи, което УНИЦЕФ отдаде на неваксинираните възрастни хора и „деца под петгодишна възраст, които не са ваксинирани главно поради колебливост на родителите“.

Мними лекари

В целия регион подозренията се разпространяват от шепа измамници лекари, някои от които са събрали десетки хиляди последователи в социалните мрежи. Техните публикации варират от псевдонаука – като ползите от ходенето бос по 15 минути на ден – до статии за предполагаеми опасности от новите ваксини за COVID-19.

В Сърбия страницата в Тwitter на десния политик и психиатър Йована Стойкович беше блокирана поради подвеждаща информация за ваксините, заедно с полемики срещу мигрантите и общността на ЛГБТ.

“Лекарите или не знаят много, или не са обучени достатъчно или умишлено мълчат за негативните страни на ваксинацията”, каза тя пред АФП, заявявайки, че е за “свобода на избора”.

През 2017 г. група лекари повдигна обвинение срещу Стойкович за “предизвикване на паника” с дезинформация за ваксини и други фалшиви новини, като предупреждението, че неваксинираните деца ще бъдат “отнети от родителите им”.

Някои млади „учени“ пък се опитват да запълнят пропуските в информацията онлайн. В популярна публикация във Facebook сръбска студентка по биомедицина, която учи в САЩ, разби разработката на „Pfizer“ на основните й градивни елементи: инструкции на mRNA как да се направи протеин на коронавирус, плюс мазнини, сол, захар и вода.

„Тази ваксина е толкова естествена и органична, че можете да направите тортата на баба от нея“, пише тя.

Но някои популярни медицински специалисти също мътят водите. В Хърватия лекарят по обществено здравеопазване Лидия Гайски изтъкна по телевизията, че технологията зад някои ваксини за COVID-19 не е била тествана убедително и че “съотношението между полза и вреда е неясно”.

А пулмолог, който преди това е бил член на назначения от Сърбия кризисен щаб, спекулира относно “ефекта върху плодовитостта”, въпреки че няма данни в подкрепа на подобни страхове.

“Давате го на хората, без първо да го тествате на мишки…, което причинява безпокойство”, каза Бранимир Несторович.

Сред много онлайн последователи на Балканите съществува разделение. 50-годишната Амна Поповац “вярва в съвременната наука” и е нетърпелива да се ваксинира в босненския град Мостар. Но нейната 80-годишна майка няма да го направи.

“Тя чете информация във Facebook, която аз считам за невярна, докато тя смята, че аз съм тази, която чете невярна информация”, разказва със съжаление Амна. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самият израз "лекари-ренегати", който означава "лекари-предатели", означава, че има лекарска конспирация за изнудване и ограбване на населението. И лекарите със съвест, които не подкрепят мейнстрийма, се разглеждат като врагове на гилдията.
28
0
 
16
 
! Отговори
до Медик преди 3 години
Така е. Спори се, защото почти всяка новина в момента е агитация да се ваксинираме. Това дразни и постига обратен ефект.
27
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинацията е много разумен избор.Рязко ще намалеят бройките на починали и заразени.
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все още има мислещи и критични хора. Поради тази причина мнозинството не ви иска сготвения на бързо компот наречен ваксина с добавка антифриз и какво ли още не... А самият факт, че трият мнения и страници на лекари и учени, говори са абсолютен монопол. Ваксинацията трябва да бъде по желание, а не налагана чрез всяване на страх и паранои.
25
6
 
4
 
! Отговори
Медик преди 3 години
Не мога да разбера за какво спорите тук,а и навсякъде?!Който не вярва или не иска ваксината,да не се ваксинира!Който е на обратното мнение,да се ваксинира.Накрая ще се види кой е бил прав и кой се е прекарал!Така плюхте по Мутафчийски,щот ви каза истината,че ще се правят някои работи много яко!Вой до небето,обиди,епитети,прилагателни!Това да не са ви тристранките на 09.09.44 година,дето само посочваш с пръст и човекът изчезва?!Решавай за себе си и престани да се дереш и да сочиш с пръст другите!
24
1
 
11
 
! Отговори
виц преди 3 години
Две офце си говорят. Едната казва:- Овчарят и кучето играят комбина, наблюдавам ги от известно време.Другата отговаря:- Офффф стига с твоите конспиративни теории! Опитай се да мислиш рационално!
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз наистина вярвам че вирусът е създаден в китайска лаборатория намираща се в град Ухан защото в комплексът от тези лаборатории се провеждат многобройни научни изследвания,опити с най-различни бактерии,патогени, вируси.До преди това да се случи на година от коронавируси са умирали средно 50-60 човека годишно и то много неравномерно.След К19 в Ухан за 2-3 месеца умират 4000 официално.След това в цял свят за 12 месеца умират 2 милиона.Очевидно е нещо различно.Възможно е да се е случил инцидент.
22
2
 
10
 
! Отговори
до Ефект - нула! преди 3 години
Те официално казаха, че ваксините няма да спрат епидемията. Ваксинираните продължават да сеят зараза, но евентуално ще боледуват по-леко. Т.е. даже няма и гаранция, че няма да боледуват. Келепир голям!
21
3
 
14
 
! Отговори
Манолски преди 3 години
Всички факти и обстояателства водят към конспиратитивните теории. И сутринта касапина като влезе в ко.чинката вика на прасенцето гъци гъци и му се усмихва мазно, ама от предната вечер му е наточил ножа, нали ?
20
6
 
8
 
! Отговори
Ефект - нула! преди 3 години
Мерките не подействаха! Ефект от мерките - нула! Не могат да спрът грипа!А каква е гаранцията, че и ваксината ще подейства, като досега нито една ваксина не е спряла грипа, та тази набързо сготвена ще го спре!
19
7
 
6
 
! Отговори
Капиталист преди 3 години
Преди ГЕРБ живеехме добре при демокрацията и капитализма, но после дойдоха комунистите от ГЕРБ и вече 11 години живеем зле в комунизма.
18
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То антивакс движението тръгна от САЩ, не от балканите. Когато в Париж имаше двумилионен протест против задължителните ваксинации на деца, въведени от Макрон, никоя медия не го отрази. Но хората все пак го видяха. Прикриването на истината, не осначава, че тя не съществува. За това все повече хора няма да ви вярват. След такава тенденциозна статия още повече.
17
2
 
10
 
! Отговори
Даа! преди 3 години
САЩ отново без дрънкане на оръжие , превземат и последната ''бастилия'' на ЕС !
16
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щедрите елити раздават замразени микроби на народа и то напълно безплатно. Три пъти ура и после на гейпарад.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Франсетата нещо са се объркали в превода.Недоверието към властта няма нищо общо с недоверието към ваксината.Експеримента с властта от 30 години насам и най-вече през последните 11 показа,че недоверието на хората е напълно основателно.Трябва ли да чакаме 11 години за експерименти с ваксината,за да стигнем до същото заключение?
14
6
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Колкото про-ваксарска пропаганда да ни навирате ,толкова все повече се отказват хората от тези ваксини,толкова подозрителнои съмнително е,че и малко дете не може да се подвее вече!Буквално изглеждате като някакви гнусни чичаци обещаващи бонбони на малки деца ,само и само да им влезнат в белия микробус!Няма да стане!
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малееее, докъде паднаха, да наричат лекарите ренегати! Позор!
12
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със ваксината ще дават ли и нотариален акт за парцел на гробищата или само по една гола ваксина ще дават ?
11
5
 
14
 
! Отговори
ИзвинетИ , амЪ: преди 3 години
Самолети от САЩ , кораби от САЩ , ваксини от САЩ , газ от САЩ ,.... ядове от САЩ !
10
5
 
17
 
! Отговори
Спринтьорски ваксини преди 3 години
Какво доверие на кредит искат, като ги правеха тези ваксини с *** газ на шеста скорост? Няма дългосрочно проследяване на странични ефекти, значи винаги има причини за съмнения. Хайде стига с тази демагогия, малко остава да обявите ваксините срещу коронавируса за свещени.