Гърците на опашки пред църквите на Богоявление

Не се състоя хвърляне на кръста на открито
6 яну 2021 13:50, Елка Василева
2
Гърците на опашки пред църквите на Богоявление
Снимка: архив, БГНЕС

Днешният голям празник Богоявление стана повод за разделение между светската и църковна власт в Гърция. Светият синод влезе за първи път в конфликт с премиера Кириакос Мицотакис заради забраната за посещение на църковни храмове.

Впоследствие обаче се стигна до компромис и присъствието на литургии днес беше разрешено, предаде БНР.

Още рано тази сутрин пред църквите има опашки от вярващи с надежда да присъстват на празничната литургия. Беше спазено противоепидемичното разпореждане само ограничен брой вярващи да присъстват в храмовете. Останалите чакаха на опашка под контрол на полицията, като властите следяха да се спазва дистанция с маски.

Все пак след острата реакция на Светия синод на гръцката православна църква се постигна компромис с премиера Мицотакис и църквите са отворени на днешния празник въпреки действащата строга карантина.

Още по темата

По разпореждане на архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним не се състоя освещаване на водите, както и хвърляне на кръста на открито. Тази част от литургията се изпълни в храмовете.

Гръцката църква оказва пълна подкрепа на властите по отношение на епидемичните мерки, но стана ясно, че няма да допусне повече забрана за посещение на храмове и присъствие на вярващи на литургия.

В Гърция действат строги ограничителни мерки от началото на месец ноември, като последната седмица е въведено излизане от дома само при необходимост. Очаква се следващата седмица децата от детските градини и началните училища да се завърнат в клас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
. преди 3 години
"...не се състоя освещаване на водите, както и хвърляне на кръста на открито. Тази част от литургията се изпълни в храмовете."Хвърлянето на кръста не е част от Литургията а от Богослужението! Нямате ли си поне един православен колега, който да пише статиите на тази тема?
1
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като в момента няма друг сеир, на който да присъстват, пък и е забранено да се ходи на църква, много хора решават, че изведнъж много им се е приходило на църква.