Буяр Османи: Там, където има емоции, няма рационалност

Нашите възгледи бяха изградени по предишна система, заяви той
10 яну 2021 15:50, Нели Христова
87
Буяр Османи: Там, където има емоции, няма рационалност
Снимка: Pixabay

Не можем да гледаме света със същите очила. Трябва да се пречупят ограниченията, рецидивите, наследени от историята, създадени от един друг държавен интерес. Нашите възгледи за съседите ни бяха изградени по предишна система и те бяха антибългарски, антиалбански, антигръцки. Това заяви македонският външен министър Буяр Османи в интервю за Радио Свободна Европа.

“Сега, когато влизаме в друг съюз с други страни в НАТО и ЕС, с България, Гърция, Албания, не можем да гледаме света със същите очила. Нямам предвид да се наложи нов наратив, който да замести предишния, а да се пречупи стария, да се премахнат ограниченията, рецидивите, наследени от историята, които са създадени от един друг държавен интерес. За пръв път погледът към съседите, към историята, да се създаде в Скопие, тук, от гражданите на Република Северна Македония – македонци, албанци, турци и всички останали”, заяви Османи.

В това отношение, според него, интервюто на премиера Зоран Заев за агенция БГНЕС помага за разбиване на обществената рамка, за това как да се гледа на съседите и как да се гледа на историята”.

“Мисля, че мирогледът трябва да бъде прекършен”, подчерта той.

Според Буяр Османи всяко излизане от рамките на Договора за добросъседство прави проблема объркващ и неразбираем.

“Оттам идва и констатацията, че той излиза извън подписаната рамка и се създава объркване, че не е в рамката. Само рамката обяснява виждането и затова мисля, че единственото решение, единствената формула е да се върнем към принципите на договора, но да намерим механизми как да го направим по-бърз, по-динамичен, за да създадем резултати”, каза той.

На въпрос кой е най-спорният въпрос от целия проблем, Османи заяви твърдо: “Всичко, което излиза извън рамката, е спорно”.

Спорни са и разликите в очакванията, според министър Османи. Първо по отношение на договора, разликите в очакванията за скоростта на изпълнение, за динамиката, за целите на изпълнението.

“И мисля, че тук договорът може да не е бил точно дефиниран, тъй като не предвижда времева динамика, нито определени критерии, които трябва да бъдат реализирани в определен период. Тук се разчита на добрата воля на двете страни да преодолеят различията и да намерят общ език заедно в един нов съюз, като НАТО и ЕС”, според министърът.

Тези различни очаквания създават безпокойство, подчерта той, и лишават процеса от предвидимост.

“Когато няма предвидимост, тогава всеки излиза със своя дневен ред, след това предизборният период влошава тези условия. Затова мисля, че връщане към Договора ще създаде предвидимост при изпълнението и дилемите относно това кой какво очаква ще бъдат изчистени”, уверен е Османи.

Част от тази предвидимост е посочената от него пътна карта за това как да се ускорят планираните инфраструктурни проекти, икономически, културни, но и за да се ускори работата на комисията по исторически въпроси, но без да се отклонява от целта.

“Целта на комисията е да разреши историческите дилеми в контекста на образованието, в контекста на преодоляването на стереотипите на Балканите в учебниците, да се възприемат хората като приятелски настроени и по този начин да се учат децата, че народите не са врагове”, заяви Османи.

В контекста на възгледите за съседите, според Османи, историята не трябва да се разглежда като въпрос за идентичността на народите, “защото въпросът за идентичността възниква от правото на държавите на самоопределение и не е въпрос на спор, така че това е ключовата разлика.

“Това разграничение ще бъде направено и мисля, че тогава хората ще гледат на Комисията по-добре, както и на нас, ще възприемат по-малко емоционално ролята й. Мисля, че това е проблемът – емоциите. Там, където има емоции, няма рационалност. Сега се нуждаем от рационален подход, разделящ историята като образователен проблем от историята като спор за идентичността”, заключи министър Османи.


87
Още от Балкани
Реджеп Ердоган: Бъдещето на Турция е в Европа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
5
 
! Отговори
ШОПА преди 5 дни
ДОКАТО ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА мАКЕДОНИЯ НЕ СЕ РАЗКАРАТ СРЪБСКИТЕ МЕКЕРЕТА ПЛАТЕНИ ОТ сЪРБИЯ И ГЪРЦИЯ-НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ.
62
0
 
5
 
! Отговори
Ива преди 5 дни
Вето бе *** антични!
61
6
 
1
 
! Отговори
Ники преди 5 дни
Исля, че този човек Буяр Османи е премерен и търси взаимно приемливи варианти за решаване на споровете. И мисля, че е близо до нашата концепция, с доста прагматизъм.
60
0
 
17
 
! Отговори
Малко слонче преди 5 дни
Машалла Османи ефенди машалла.За толкова време само това ли излюпихте в измислената държава.Не чакайте изборите в България да минат,нищо няма да се промени след тях.
59
2
 
29
 
! Отговори
11 преди 6 дни
Брееййй, кво убаво северномакедонско име - хем буяр, хем османлия. Завалийките, май ги управлява тамошното депесе.
58
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
О да, кажете си това на вас, толкова отмраза към българите и България,която бълва от новоизлюпената държавица край Вардар, няма в целия свят.
57
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Я пак. Добре почваш, да видим quo vadis.
56
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не само македонци и албанци ни мразят!!!
55
5
 
22
 
! Отговори
Ей Богу преди 6 дни
Някой нещо разбра ли от излиянията на този Османи...??????Аз не!Много празнодумие!
54
6
 
31
 
! Отговори
хитруване на дребно преди 6 дни
Докато не признаят в писмен вид,че цар Симеон е български цар,че Гоце Делчев е българин,че братя Миладинови са българи и т.н.и, че нямат претенции за македонско малцинство в Бълагария,че нямат териториални претенции към Югозападна България,няма да им се вържем на плиткоумните трикове!!!БАСТА!!!До тук беше с "братското"доверие и добрина!!!
53
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Господина добре е запознат с договора,че няма срокове,т.е. на добра воля.Е да но няма такава на мм, от 3 г. се тупа топката.А историческа комисия от историци македонисти фалшификатори да продължава е бош лаф.Не иска срокове,и защо,е моля дотук беше и така да влязат в ЕС с добра воля и антибългарска риторика,да не признават дори,че българския етнос съществува в СМ,че българския език е бил основен до 1944 г.,преди Блаже да създаде "плескавицата"т.н. македонска азбука и да поселчат езика.Абсурд!
52
5
 
23
 
! Отговори
Албанска преди 6 дни
Абе, знаех, че всички македонски политици са сърбомани и българомразци, но не знаех, че и етническите им албанци са такива!? Тоя Осман Буяри още малко ще покръсти на Огнен Боянич.
51
2
 
26
 
! Отговори
анаЛизатор преди 6 дни
Бля-бля-бля...вятър и мъгла...ПРАЗНОДУМИЕ и клатене на вятъра без никаква конкретика!!!Много приказки ,съдържание никакво.В типичен северно-македонски стил ни се обяснява нещо от сорта:"Дайте да дадете..."Аман от северно-македонски лакърдии и тарикатлъци!!!АРЕ у ЛЕВО!!!Не мож да КРАДЕТЕ нашата история и език!ТОЧКА ПО ВЪПРОСА!!!
50
1
 
15
 
! Отговори
До 48 преди 6 дни
Няма точни данни за славяните,нито са открити артефакти за тяхното присъствие.Говори се че са дошли или били на Балканите,но и при разкопки не се открива нищо.Ако в днешната територия на БГ е имало славяни ,поне в ДНК трябваше да е налично,а то е между 1-5%.Това предполага минимално присъствие,докато на траките е близо 49%.
49
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
До Анонимен 48
По близо до истината е думата СЛОВЕНИ от СЛОВО! Думата "славяни" е в употреба от около 200-250 години! Словени са били и прусите /живели са на територията на днешната германска провинция Прусия/ - изтребени и понемчени! Панславизма е имперската измишльотина на Екатерина!
48
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 46 титовист

Чакай ся,вие що сакате,вие да ни псувате,а ние да си даваме и другата буза за да ни ударите така ли!? Така ли са ви учили в Титова Югославия а?
Съжалявам , но нещо сте се объркали и сега ще ги ручате жабетата, докара ви изветрее югославската отрова от дебелите СМ глави.
Или както казваше българския министър председател Ляпчев родом от Ресен,че с вас трябва с кротце со благо но и с малце КЮТЕК!
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До анонимен

Не е вярно че няма славяни. Славянските племена се преселват от севера на балканите след падането на Рим и после част от славяните се смесват с прабългарите и траките и така се формира модерната бг нация. Старобългарският език става смес от езика на траки, прабългари и славяни и после се приема и от част от другите славяни, руснаци, сърби и др. чрез азбуката.
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До до всички против РСМ

Не всички са българи. Биват критикувани тези, които не са и се опитват да твърдят, че такива там няма.
45
26
 
9
 
! Отговори
до всички против РСМ преди 6 дни
Като македонците са българи защо ги псувате да *** ваща ****?
44
4
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 дни
До анонимен 44 довършвам:
prеssо Аldо, 1595). Cлeд тoвa Мaврo Oрбини дoрaзвивa идeятa в книгaтa cи "Цaрcтвoтo нa cлaвянитe". Пo-къcнo Eкaтeринa Втoрa възприeмa тaзи тeзa зa дa зacили руcкoтo импeрcкo влияниe върху бългaри, cърби, хървaти и др. Cлaвяни кaтo нaрoд НЯМA, имa oтдeлни нaрoди/нaции/, кoитo гoвoрят нa cхoдни eзици.
Щото пинтиите от ДНЕС дават само до 500 знака!