Експерт: Българската общност в РСМ няма да намалее

Тъкмо напротив - ще се увеличи
5 мар 2021 22:40, Нели Христова
30

Република Северна Македония извършва преброяване на населението си, сред което има голяма българска общност.

"Българските институции от 30 години не са давали данни на северноатлантическите ни партньори по отношение на сънародниците ни в РСМ. В момента върви тиха кампания срещу българите там във връзка преброяването. Ако те кажат, че са българи, ще бъдат съдебно преследвани. Ето как липсата на официална позиция на нашата държава води до дезорганизация сред сънародниците ни в южната ни съседка", заяви в ефира на "Денят ON AIR", доц. Спас Ташев от БАН.

Той коментира репресирани ли са българите в РСМ.

"Нека да си спомним само ескалация на напрежение при колите с българска регистрация и натиска да си сменят номерата с македонски. И тук не става въпрос за македонски граждани с български автомобили, а хора с българско гражданство. Имаме ежедневни трудови миграции, няма как да забраним на идващите да работят от РСМ да имат български автомобили. Но имаше масирана полицейска акция, която искаше да стресира тези хора", добави Ташев пред Bulgaria ON AIR.

 Експертът смята, че общността ни няма да намалее след преброяването.

"Няма да спадне българската общността в РСМ след преброяването. Напротив - ще се увеличи. Само от босилеградския край са повече от 20 000 души", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
7
 
16
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Според мен, ако на държавните органи у нас са известни данни за потъпкване на човешките права на българите в СРМ,то те трябва да се отнесат към международните органи за защита на човешките права...И...трябва да престанем да наричаме българите в СРМ македонци-няма такива "македонци", това са "българи"..Докато ние сами наричаме сънародниците си там "македонци", никога няма да постигнем правдата там, според мен-не можем да се борим да доказваме, че хората там са българи, а да ги наричаме македонци
5
9
 
9
 
! Отговори
Турчин. преди 3 години
Браво. същото се отнася и за турската общност в България. Никога няма да намалее.
4
6
 
16
 
! Отговори
Чичо Любо преди 3 години
РСМ при влизането си в НАТО заради ината си пропусна 8 години. Гърция поставиха въпросите си, не си промениха мнението по нито един и на РСМ й трябваха 8 години да разберат, че инатът им няма да мине. Сега проявяват инат и към България. Ще чакаме да видим са колко години ще им уврят главите и ще изпълнят всички договорни задължения към БГ.
3
5
 
17
 
! Отговори
NB преди 3 години
Като не искат да признаят, че имат обща история с България.............сега македонците да учат албански..............толкова са зле горките..............зомбита с промити мозъци!!!
2
4
 
17
 
! Отговори
NB преди 3 години
Македония.....................такава държава няма..........................България вече граничи с Велика Албания!!!!
1
2
 
24
 
! Отговори
1 преди 3 години
НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА! Наливането в РСМ на средства, време и енергия е НАПРАЗНО!Те са БЕЗНАДЕЖДНО сърбизирани. Ако има българи, които искат да си останат такива, да се прибират в България!България даде достатчно свидни жертви за Македония. Мечтата за Македония си ОТИДЕ. Време е за РЕАЛНОСТТА само с БЪЛГАРИЯ. Вардарска Македония е загубена за българското културно наследство, време е да си дадем тази сметка и да ПРОДЪЛЖИМ НАПРЕД!