В Сърбия вече са ваксинирани 1,2 милиона души

Пристигат допълнителни количества от "Пфайзер"
39
В Сърбия вече са ваксинирани 1,2 милиона души
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В Сърбия досега първата доза от вакината против коронавируса са приели над 1,2 милиона души, а са реваксинирани около 740 000 граждани, заяви днес сръбският премиер Ана Бърнабич и съобщи, че утре в страната пристигат допълнителни количества от ваксината на Пфайзер, а идната седмица и нови запаси от ваксината Спутник V, съобщи БТА като цитира Танюг.

Бърнабич каза, че досега около 21 процента от пълнолетното население на Сърбия са ваксинирани поне с първата доза. Сръбският премиер заяви също, че днес ще разговаря с медицинската част от кризисния щаб за втвърдяване на противоепидемичните мерки в страната.

Разпространяването на заразата от коронавирус в Сърбия не намалява, съобщават белградските медии. Още 4092 новозаразени бяха регистрирани вчера при направени 13 994 теста от петък следобед. Новите смъртни случаи са 24.
В ковид болниците в страната се лекуват 4445 заболели от КОВИД-19, като от тях 205 са на респиратори, съобщи министерството на здравеопазването.

Общо 4694 са починалите от коронавирус от началото на епидемията в Сърбия, а процентът на смъртност е 0,92.

В социалните домове и домовете за възрастни хора с коронавирус в момента са заразени 192 клиенти и 260 служители, съобщи министерството на труда, заетостта и социалната политика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Сърбияваксина
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма работа. Очевидно не работи. Какво се хвалят не мога да разбера. Мрем, ама мрем ваксинирани. Тука в България имаме доста върби, да идват.
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбия са по-малко зле от България по брой на починалите и по брой на новите случаи на човек от населението през последните 30 дни, но България не е критерии - ние сме много зле.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"... досега около 21 процента от пълнолетното население на Сърбия са ваксинирани поне с първата доза. "А в България ваксинираните поне с първата доза са 280 хиляди. Това колко процента са от пълнолетното население? Май са около 5%.
30
2
 
2
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 3 години
България на дъното във всичко
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сърбите само бият барабана колко са добри във ваксинацията, но положението с коронавируса там е извънковтрол.
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинират хората, а тука ни оставиха да придобием естествен имунитет благодарение на мъдрото ръководство на бащицата от Банкя.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незнам какво ваксинират сърбите, но в Нишкия регион- Ниш, Пирот, Неготин е страшно, болниците нямат свободни места, болните ги връщат по домовете им...ужас
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 3 Само да ти кажа, че новите мутации на Ковид19 ПОВТАРЯТ И ПОТРЕТВАТ, докато не ти видят сметката! Тъй че МАНТРАТА за " прекарването" в случая с Ковид мутациите е гола вода! Реално Ковид- а вече е целогодишна респираторни инфекция със сериозни пикове през есенно- зимния- пролетен сезон и няма ефективно противодействие, надали и ще има!
25
2
 
8
 
! Отговори
... преди 3 години
Толкова за ваксините. Държавите които най-много ваксинират имат най-много случаи в момента. Израел имат 900 000 изкарали вируса, поне 6 млн получили първа доза и 4 млн със втора доза(броя тези с първа доза, защото риска да се заразиш след нея пада драстично) и въпреки това имат страшно много случаи, даже има дни в които минават и нас. Това е 9 млн. държава. А и са в доста по твърд локдаун от нас. Сега се повтаря и в Сърбия. Извод: с ваксини, с мерки или без тях, все тая, всички ще го минем.
24
5
 
4
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Геноцидът на евреите над белите хора продължава...
23
3
 
4
 
! Отговори
Цеко Палитрата преди 3 години
Маските и ограниченията няма да паднат дори и да се ваксинирате 100 пъти с всички типове. Тази криза ще продължи дотогава докато всеки един не може повече да си плаща кредитите, данъците и сметките. След това ще намерят блястащо решение, в което ще ви упростят борчовете като приватизират на всички частната собственост.
22
4
 
12
 
! Отговори
Боряна преди 3 години
Браво! Сигурно, защото не чакат да получат разрешение с какви ваксини да се ваксинират. При нас е демокрация ковид или АстраЗенека.
21
1
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
И като нямам симптоми, откъде ще знам, че съм носител бе, умник!Ще си правя по 3-4 PCR теста на ден ли?!
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той българина все е най-умен от всички, ама накрая пак е най-изостанал от всички. Уж хитър, а все последен!Евреите прости, сърбите прости, ама хората си ваксинират населенията, а за българина няма места по болниците, въпреки, че вирус според него няма...
19
1
 
2
 
! Отговори
Хей, 17, преди 3 години
.......само един социопаm може да пита защо да носи маска като (или ако) е носител без симптоми :D Някои хора са пропуснали много от часовете в училище (присъствено)
18
1
 
5
 
! Отговори
А ния духаме супата преди 3 години
Браво на съседите...
17
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като съм носител без симптоми, защо да ходя с маска?След като всичките ми роднини и приятели са ваксинирани, защо да стоим с маски?Защото бай Киро от Чепръчене не иска да се ваксинира, но иначе яде кренвирши и пие ракия от украински спирт?! И за да пазя бай Киро, който не може да си напише правилно името, но иначе разбира от вирусология, ще ходя с маска?Добра логика!
16
0
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
На теб нещо не ти ясно. Маските няма как да паднат при определен брой имунизирани. Като си имунизиран не си безсмъртен.Идват нови мутации. Но това е едно на ръка. Маските ще се носят дори и 70% от хората да са ваксинирани защото ваксината не е елексир на безсмъртнието. Като са ваксинирани много от хората е възможно да са носители без да имат симптоми.Тоест безсимптомни. На всичко отгоре за капак учените започнаха да откриват хроничен Ковид. Така, че може да са имунизирани и да са хронично болни
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз желая да се ваксинирам с векторна ваксина - Янсен или Спутник, те са на принципа на старите противогрипни ваксини.Това е мое право.Както е и мое право да не искам РНК ваксина от - Пфайзер или Модерна, защото това е нова и неизпитана технология.21 век сме, не карам никой да се ваксинира, но и никой не може да ме кара да ходя още 60 години с маска, защото някои хора твърдят, че вирус няма, ама иначе стоят заключени вкъщи като мишки!
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При определен брой ваксинирани, маските ще паднат - това е ясно.След като се ваксинираш, дори и да се заразиш, ще изкараш вируса леко.А който не се е ваксинирал - това е негов избор, но аз заради него няма да ходя с маска.Кое не е ясно?!