Службата за сигурност на Скопие разпитва получатели на български книги

Виктор Стоянов разказва в „Брюксел 1“
Обновена: 20 мар 2021 11:17 | 19 мар 2021 20:15, Екип на Bulgaria On Air
52
Службата за сигурност на Скопие разпитва получатели на български книги
Снимка: БГНЕС

Получих сигнали от мои приятели от РСМ, че са привиквани на разговори неофициално от агенти на Национална сигурност на държавата. Поводът за този разпит е, от кого получават книги, какви са тези български книги и защо ги четат. Разговорът е неприятен и странен за тези хора, защото те вика агент на Националната сигурност. Това е абсурд! Иначе – не е забранено, няма такъв закон в РСМ“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ Виктор Стоянов, организатор на инициативата „Изпрати българска книга в РС Македония“. По този повод българското МВнР изпрати указания до дипломатическите ни служби в Скопие и Битоля за проверка на всеки конкретен случай, както и да се предложат варианти за реакция от страна на България.

„Интересът към нашата инициатива да изпращаме български книги е доста голям от страна на агентите от Националната сигурност в РСМ, щом привикват хората да ги питат, защо четат такива книги“, казва Виктор Стоянов. „Разговорът обаче бързо преминава към темата за предстоящото преброяване и като какви ще се запишат хората, привикани на разговор с агент на Национална сигурност. Всеки един от хората, привикван и разпитван, няма документ за това. Това не е случайно. Службите не му дават нито призовка, нито протокол от разпит. Звънят от скрити телефони. Единият човек е придърпан от улицата“, разказва Виктор Стоянов.

Според Стоянов, те имат за цел да оставят минимални или никакви следи от тези разговори. „Аз съветвам хората да искат призовка за разпит. Защото те не са нарушили никакъв закон и трябва да имат документ, за това че са привиквани. За да може този документ да го покажем пред Европейските институции и да стане ясно, че агенти от Националната сигурност в собствената ти държава те привикват затова, че четеш български книги или за да те питат, като какъв ще се пишеш на предстоящото преброяване“.

„Казано иначе, може ли да те привика агент на ДАНС, за да те пита, как ще се запишеш на предстоящото преброяване през септември в България“, пита риторично и сравнява ситуацията с България Виктор Стоянов.

Цялото интервю гледайте в предаването „Брюксел 1“ на Bulgaria ON AIR на 20 март от 17.30 часа!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: македонияскопиекниги
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Как може името на собствената си държава да го пишете с полулатиница полу кирилица ?!?!?!Това само сърбите могат да ви накарат да го правите.Много по добре звучиМакедония или Македониа което ти е по удобно !
39
1
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Маке: Да го махаш това j , че е грозно ! Има си буква Я
38
1
 
6
 
! Отговори
Bul gur преди 3 години
до 40 АнонименБъди сигурен,че знам къде се намира Гърция.
37
4
 
9
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
До МакеВ центара на София може да си купиш книги на какъвто език искаш , та даже и на китайски може да намериш .... какъв е проблема , че хората ще научат истината за своя народ криена и изкривявана от сърбоманите и техните слуги
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БулгурТова, най вероятно, е описание на големината на мозъка ти!За твоя информация Гърция не се намира на Екватора - на Балканите е!
35
1
 
8
 
! Отговори
Като преди 3 години
Какво се е случило.след разпита? И аз като бях студент в България ,ме.извикаха на разпит в полицията в Македония. Докато ме разпитваха ,баща ми беше разбрал от майка ми ,че съм в полицията. Влезна в кабинета,напсува полицаите или агентите.Каза им ,че ще ги застреля ,ако още един път го направят и до там беше.Те на практика нищо не могат да им направят,само може да ги питат какви са тези книги,нищо.повече.Иначе ако направят самите разпитващи.може да пострадат.Не трябва да се страхуват.
34
16
 
7
 
! Отговори
Bul gur преди 3 години
Най големите лъжци в света са гърците,а на Балканите са българите. Не само лъжци,а и крадци.Ама, кой да си го признае...
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Контактувал съм доста граждани от Македония. Преди години. Когато бяха заедно бяха много резервирани и дори се опитваха да налагат нещо като старшинство и превъзходство, но останеха ли сами с мен се отпускаха и ми казваха да внимавам, че между тях има поне двама предавници, а който пред всички говореше истината, повече не го виждах, даже веднъж изпратиха един от техните служби, а след него вече идваха македонци от албански произход само. Северна Македония е все още Сталинистка мракобесна държава
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реставрирайте къщата на Димитър Талев и раздавайте оригиналните му романи!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимния под менТова на знамето е звездата от Вергина, а ти си невеж.-----Такава звезда се вижда и в персийските археологически паметници, издялана върху камък, от около 4-5 век преди Христа, доста преди да измислят историята на Александър Македонски.
30
17
 
4
 
! Отговори
Маке преди 3 години
Да беше обратно и Блгариа исто би реагирала. Со ветото вие им правите услуга на Русиа и Србиа. Блгариа се претвора во наголем неприател на Македониа.
29
11
 
13
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Кога Македонски книги в България? Да видим ние как ще реагираме?
28
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Раздорът между българско и македонско, пардон, България и Северна Македония се подклажда от една велика страна, могучая бих казал. Познайте коя е тя, от един път!
27
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимния под мен преди 3 години
Това на знамето е звездата от Вергина, а ти си невеж.
26
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това знаме е като на азиатска ислямска държава от диктаторски тип. Мега грозно
25
27
 
10
 
! Отговори
Сашо Миялков преди 3 години
БЪЛГАРИН---ДА ТЕ НАРЕКАТ БЪЛГАРИН == Е ЗВЕРСКА ОБИДА В ГЪРЦИЯ. КРЪВНА И РОДОВА ОБИДА . И во ФИРОМ СЪЩО ОТ 100 ГОДИНИ .БИЛГАРИН ДА НЕ ОСТАНЕ !
24
9
 
1
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Abe viktore stoianov zasto tia lziTova e absolutna lagaFake newsOt takvi sa i problemite
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е но почнаха антибългарски след като НАТО ги прие за членове и се разбраха с Гърция. Дотогава бяха готови да се обединят с България и вземаха паспорти.
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименвашия патрон РУМЕН *** избра тая дата
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименболшевишко отроче,колкото и да се мъчиш на 04.04 си заминавате