ВМРО: Оттегли ли Македония Гарванлиев от Евровизия, ще го пратим ние!

Имаше и от други етнически общности, но само българинът предизвика скандал
Обновена: 19 мар 2021 10:55 | 19 мар 2021 10:48, Елка Василева
145
ВМРО: Оттегли ли Македония Гарванлиев от Евровизия, ще го пратим ние!
Кадър: YouTube

Антибългарската вълна и омразата, които се изсипаха върху певеца с българско гражданство показват, че нашата неотстъпчивост за членството на страната в ЕС е напълно правилна.
 
Това се казва в остра позиция на ВМРО- БНД във връзка с разразилия се скандал от другата страна на границата ни заради клип с българското знаме, съпровождащ песента на Васил Гарванлиев, избрана да представи РС Македония на известния песенен конкурс. Както и негово интервю, в което той признава, че е с български корени и има българско гражданство.

Още по темата

ВМРО припомня, че назад в годините представители на всички други етнически общности на територията на страната са били участници в същия този музикален форум: Калиопи - влахиня, Тияна Дапчевич - гражданка на Сърбия, Адриан Гадза - албанец, Есма Реджепова – циганка. Партията обръща внимание и на още един факт – албанското знаме, което се вее над много обществени сгради и лични имоти из цяла Македония, което също не е проблем за никого там.

Защо само българинът Васил Гарванлиев и българското знаме се оказаха „скандални“ за Скопие? За нас отговорът е ясен и той е продиктуван от измислената македонистка идея и неспирните опити от  страна на политиците там да манипулират историята и да използват за репресии българското самосъзнание. Подобни извращения срещу българите, на каквито ставаме свидетели днес, са били правени и в мракобесните години след Коминтерновското предателство срещу България и българите от Пиринския и Вардарски край след 1944 г., посочва ВМРО-БНД.

От партията припомнят също, че живеем в 21-ви век, Югославия не съществува и ако братята ни от онази страна на границата искат да станат част от Европейския съюз, трябва да забравят великомакедонистката идея и фалшивата „македонска нация“, изкуствено създадени в болшевишката лаборатория на Сталин, с помощта на Георги Димитров в полза на Тито.

Евровизия е песенен конкурс на свободните и талантливи млади хора.  Случващото се с представителя на РС Македония на Евровизия Васил Гарванлиев не кореспондира по никакъв начин с европейските ценности, към които официално Скопие твърди, че се стреми.

Ние от ВМРО няма да толерираме насаждането на обществени настроения срещу Гарванлиев, само защото той не крие, че има и български паспорт – също като близо 100 000 наши събратя там.

И ако се стигне до оттегляне на младия певец от конкурса, то ние ще призовем България да го изпрати като свой представител следващата година, заявява ВМРО.

Докато ВМРО е в българския парламент, ние няма да допуснем войнстващия сърбомакедонизъм в ЕС, се казва в изявлението.

А че нещата не са се променили от началото на миналия век, ще го потвърди и  емблематичното стихотворение на Иван Вазов „Па шта си ти?“, припомня ВМРО.  Вазов пише това стихотворение, след като сръбският престолонаследник Александър І удря плесница на едно момиченце в Македония – Васка Зойчева, на 7 години. На Камен мост в Скопие на наглия въпрос на сръбския крал каква е по народност, тя му отговаря, че е българка и той я зашлевява пред всички.
 
    „Па шта си ти?“ - такъв въпрос задава
    във твоя дом безочлив чужденец.
    „Па шта си ти?“ - с такваз псувня смущава
    душата ти неканен пришълец;
 
    „Па шта си ти?“ - туй питане навред -
    при Дрин, при Шар, при Вардар, Преспа драга
    о, българино, сърбин ти полага
    и чака с начумерен лик ответ.
 
    Но ти пази се, прав ответ не давай.
    Кажи се португалец кюрд, сириец,
    лапонец, негър, циганин, индиец -
    но българин се само не признавай.
 
    Че тоз грях смъртен прошка там не знай:
    влече позор, побой затвор, изгнанье -
    невидени при прежните тирани.
    Скрий, че си българин в най-българския край;
 
    че си потомък Самуилов, на Атонский
    Паисий внук; скрий на коя си майка син,
    на кой язик пей мътний Вардар, синий Дрин,
    и езерата и горите македонски!
 
    Не споменувай Лозеград,
    Люлебургас, ни Булаир ужасни:
    ти би разбудил подозрения опасни,
    че на героите техни може да си брат.
 
    Мълчи! А вместо тебе всеки дол, пътека,
    дъбрава, езеро, река, рид, планина
    ще викат с глас през всички времена:
    „Тук българи са, българи от памтивека!“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами къде е сниман клипа, и какви са тия портрети на цветните панели, нещо общо ли имат с песента или това е някакъв музей?
76
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РСМ ще се промениако не може сама да се промениЕвропа ще я променикрай на сърбоманите
75
1
 
5
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Реално тази идея не е добра. Ще му направим лоша услуга на този човек. Ако той се съгласи, да представя нас, македонците още повече ще го намразят. А и съм сигурен, че ако го поканим, той ще откаже по тази причина.
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИМАМ СЛЕДНИЯ ВЪПРОС:КОГАТО МИТКО ГЕОРГИЕВ ГО ШАМАРОСАТ В СТРУМИЦА Е ОМРАЗА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ В МАКЕДОНИЯ,А КОГАТО СЪЩИЯТ ТОЗИ МИТКО ГЕОРГИЕВ ЯДЕ БОЙ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ КАКВО Е?
73
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом крадете от Българскат история значи сте Българисега напечатайте нови учебници и тогава ще говорим
72
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментой представлява суверенна и независима република македония и като представител на тази държава,той е длъжен да носи символите на тази държава.как би реагирала българия ако етнически турчин от българия развее турското знаме на евровизия въпреки,че представлява българия.
71
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ние сме целият български народ. Човекът застава на пробългарски позиции в една открито сърбоманска държава, заслужава право на изява.. Всеки който мисли иначе е предател.
70
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ефките принципно трябваше да се купят, защото избора бе геостратегически.Първата вноска винаги е най-скъпа в САЩ, докато се докажеш като съюзни.сега друг е въпросът, парите можеше да не дават веднага, а едва след изпълнение на задачата, но нашите решиха да се направят на по-католици от папата.Все пак е хубаво, че тръгнаха да модернизират армията.Ревът на Радев за Грипените е смешен, Швеция не е в НАТО.
69
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е проблем за теб...обаче Макетата са сърбомани. Сега ще му почернят живота. Правилно са казали от ВМРО- пък ако му забраняват да пее, ние ще го пуснем. В крайна сметка песните имат и политическо послание
68
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Български македонски езикБългарски Тракийски езикВсяко село си говори на своя Български език
67
4
 
15
 
! Отговори
писна миииии преди 3 години
Аман от вашата македония!!!!!!!!!
66
1
 
4
 
! Отговори
Парцала преди 3 години
До Анонимен68Хаааа-ха-ха-ха..ти направо ме разсмя...неграмотен...
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво станало в Западна Българияедин Българин пялне е проблем
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пореден път показват, че са много далеч от Евросъюза.
63
1
 
5
 
! Отговори
до 3 ФСВ преди 3 години
Ами кой въоръжава врага си безплатно, "врага"?. Пари ли да им иска. Как да иска от свои пари. Нека да се осъзнават какви са, българи или шиптъри...!!!
62
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Парцалада има книги писани на македонски,но те са в егейска македония,която е част от северна гърция днес.като не знаеш защо въобще се обаждаш.македонският език се създава и развива паралелно с гръцкия и българския и е официално признат от атина като македонски
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките музикални корифеи го харесали, само не знам кой не го харесал.
60
1
 
3
 
! Отговори
скоро преди 3 години
Албанците като пренаселят Вардара ще се вразумеят кой и шиптър кой е српбАн.
59
1
 
13
 
! Отговори
За наша слава! преди 3 години
Същият този престолонаследник Александър Караджорджевич , е ликвидиран през 1934 г. в Марсилия, заедно с външния министър на Франция Барту от боеца на Ванче Михайлов, Владо Черноземски /Величко Димитров Керин от Каменица-сега квартал на Велинград/. Вечна слава на този Българин и Бог да го прости. бг.
58
4
 
11
 
! Отговори
дзьсакогэ преди 3 години
До Активист на БСПНай-гнус ме е от БСП-то. Вместо да се вземат в ръце и да са някакъв коректив, което не би трябвало да е трудно с тези чекмеджета, пачки, записи, та, те се разцепиха, изпокараха, отлюспваха и пр. бесепаризми. Не че бих гласувал, е, може, но само ако се разграничат от комунизма преди 89г., Тодор Живков, Москва и докажат, че наистина са социалисти, а не някакви хибридни сурогати. А, и ако изключат Станишев, иначе НЕ!