Гърция чества 200 г. от въстанието срещу османската власт

Присъстват високи гости от Русия, Великобритания и Франция
25 мар 2021 11:57, Елка Василева
24
Гърция чества 200 г. от въстанието срещу османската власт
Снимка: БГНЕС

Гърция чества днес националния си празник – навършват се 200 години от избухването на гръцкото освободително въстание през 1821 година.

С издигането на гръцкия флаг на Акропола в Атина тази сутрин започнаха тържествата за гръцкия национален празник, съобщи АНА-МПА. Знамето беше издигнато в присъствието на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу и премиера Кириакос Мицотакис, а гръцкия химн изпя световноизвестното сопрано Анастасия Зани.

Тази година честването трябваше да бъде по-тържествено от обичайното, защото се навършват 200 години от началото на гръцката национална революция срещу османската власт през 1821 г. Пандемията от коронавируса обаче осуети повечето от плановете поради забраната за събиране на големи групи граждани на едно място.

За празника вчера в Атина пристигнаха британският престолонаследник, Уелският принц Чарлс и съпругата му Камила, херцогинята на Корнуол, руският премиер Михаил Мишустин, министърката на отбраната на Франция Флоранс Парли и президентът на Република Кипър Никос Анастасиадис. От френска страна първоначално беше предвидено да присъства президентът Еманюел Макрон, но поради наложеният локдаун в Париж и други региони посещението му беше отменено.

Високопоставените представители на Русия, Великобритания и Франция са поканени поради ролята на тези страни за постигането на независимостта на Гърция и по-конкретно заради решителната победа на обединения им флот срещу османско-египетските сили на Ибрахим паша в битката пир Наварин през 1827 г., предаде БТА.

В действителност тържествата започнаха още на разсъмване, в 6,21 ч., когато от хълма Ликавитос в Атина бяха произведени 21 топовни салюта - церемония, която ще се повтори още два пъти през деня.

След тържествената литургия, отслужена от Атинския архиепископ Йероним, и поднасянето на венци пред паметника на Незнайния воин от президента Сакеларопулу и чуждестранните гости, се състоя военен парад. И той беше без публика, но беше предаван на живо от обществената телевизия ЕРТ.

В парада участваха исторически военни части, деца в традиционни носии, исторически знамена, свързани с Гръцката революция, конна част, както и части от трите рода войски на гръцките въоръжени сили. Освен бойни самолети на гръцките военновъздушни сили участваха изтребители Ф-16 на американските ВВС, Рафал от Франция и британски самолети Вояджър. За първи път в парада участваха и новопридобитите от Гърция хеликоптери NH-90 и Kiowa Warrior, както и самолет за военноморски операции P-3B. В парада участваха пехотни и механизирани части.

За парада и останалите събития в рамките на тържествата са взети драконовски мерки за сигурност. В Атина патрулират над 4000 полицаи. На ключови места са разположени и снайперисти, а дронове и хеликоптери осигуряват непрекъснато картина в оперативния център. Много улици са затворени, има контролно-пропускателни пунктове по маршрута на официалните лица, а полицията използва и обучени кучета да откриване на взривни вещества.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледас гръцката военна парада и се срамуват за бг армия
22
3
 
10
 
! Отговори
факт преди 3 години
Не е въстание, а е Революция. А ние още сме под турско робство. Всички министерства и служби се контролират от ДПС.
21
6
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Кирил Киров - почти сигурно, ти си от онея "запленени" от братушките русофили които три пъти дневно повтарят, че трябва да удряме чело пред тях? Готов да унизи и неизвергне собствената си кръв за да угоди на руските си идоли?
20
3
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Кирил Киров - Кириле, робе, и да викаш се тая! Как "разбра" че са се освободили сами? Без морската битка при Наварин в която руско-френско-английската ескадра разбива османския флот, и без грешката на Мурад II да започне войната с Русия, която завършва с Одринския договор, който обаче приключва нашите надежди за независимост, така ли щеше да е? Я прочети по долу какво писах за Граф Дибич и Капитан Мамарчев! А Априлското въстание, Перущица и Батак, Апостола и Ботев - даром, викаш робе?
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Воювали са дълги години и са се освободили сами!!!"Наистина ли вярваш, че са се освободили сами? Великобритания, Русия и Франция нанасят съкрушително поражение на османлиите и после Русия побеждава в Руско-турската война от 1928 година. Руснаците завземат почти цяла България, обаче се оттеглят и подписват договор за независимостта на Гърция.
18
4
 
6
 
! Отговори
Четник преди 3 години
Колко сме им помагали и на гърци и на сърби да се освободят, когато настана време обаче те да ни помагат, никакви ги нямаше.
17
5
 
12
 
! Отговори
Кирил Киров преди 3 години
Честит празник на Гърция!!!Воювали са дълги години и са се освободили сами!!!Признателни са обаче на всички държави, които са им оказали помощ и съдействие!!!Нас ни освобождават, но ние сме пълни неблагодарници и дори не признаваме истината!!!Бива ни само да пишем *** коментари и да ръсим пълни глупости!!!
16
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИЗВИНЯВАМ СЕ, ВЪЗСТАНИЕ СЕ ПИШЕ!
15
0
 
4
 
! Отговори
Добронамерен преди 3 години
Турски туристи* не руски. Турски туристи с раниците на присъствие...бухат Баташкото докато са на курорт, и им плащат когато не са доволни от храната...
14
6
 
14
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Каква огромна разлика с Българската борба за независимост. Англия и Франция направо застават срещу нас. Колкото до Русия, ами през 1829 г., руснаците отказват да ни освободят. Нещо повече - пречат. Прочетете историята на тази "светла" личност, Граф Дибич и отношението му към българите, както и историята на големия българин - Капитан Георги Мамарчев, чиято съдба завършва със заточение в Коня. Много неща ще видите, и добре е да запомните.
13
14
 
7
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
Егати лицемерното парти :)Русия не се е намесвала изобщо, Англия е продавала цели острови под нейна юрисдикция на Турция, а Франция е оставяла на самотек местните си феодали да правят каквото си искат с Гърците на островите под нейна юрисдикция.Та какво точно честват? :)
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колко ли високи са били гостите ? стават ли за баскетболен отбор?
11
5
 
5
 
! Отговори
Добронамерен преди 3 години
И тез са имали руски туристи на присъствие... Дето са правили Баташкото.... докато са с раниците на почивка ...
10
5
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Руския поп Киро КГБ-то не е ли бил там да дърпо ушите на гръцкия президент? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))Ама в Гърция тези номера на вървят нали :)))))))))))))))))))))))))))))))))
9
5
 
5
 
! Отговори
? преди 3 години
А колко са били ВИСОКИ гостите. Защо не е имало ниски гости? Това е дискриминация по ръст.
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименда защото в момента за гърция е по-важно да "докаже" колко е гръцка македония,отколкото колко е гръцка гърция!
7
21
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въстание дрън-дрън. Гърция става независима след Руско-Турската война от 1828-29, приключила с Договора от Одрин. Освен териториалните придобивки за Русия, се дава автономия на Сърбия и Гърция. Не съм чул обаче някой грък да цилива руските жопове и да ги нарича "братя-освободители"
6
3
 
24
 
! Отговори
Сашо Миялков преди 3 години
Това възстание е важно за, но не чак толкова..Има Руска Намеса и то много вабна--Първо Морска на Йониските Острови..Там е имало Постоянна Руска База с Кораби.Но по-важната е станало 6 години ! по-късно !..1827-1829 Русия прави сухопътна операция, през Тракия -- и стига до Александруполис, където Дибич гарантира--първо придобивки за Русия около делтата на Дунав. И второ--Гърция да стане напълно независима в три области --Пелопонес, Атика и Южна Тессалия .
5
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да бъде. Само Русия може да ги освободи, гърците се опитват да заблудят света че могат да митан без дежурния освободител на България и да се освободят без тях.
4
9
 
36
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Интерсно каква работа имат там англичани ,при положение че бяха основен съюзник и снабдител с оръжие и обучение на османската империя????