Глас от Битоля: Трябва да се признае на кой език са говорили предците ни

Георги Църномаров поиска да се признае историята преди 1945 г.
27 мар 2021 15:00, Петя Славова
361
Глас от Битоля:  Трябва да се признае на кой език са говорили предците ни
Снимка: БГНЕС

За мен България е държавата, където живее братски народ. Ние сме братя с българския народ. Трябва да се признае историята преди 1945 г. Да се признае какъв народ е живял, какъв език е говорил, на кой език са говорили нашите предци, на кой език са говорили нашите воеводи.

Още по темата

Днешните служби на Македония действат със същите методи, както по времето на Тито. За тях българите в РС Македония са държавен неприятел. А ние не сме никаква опасност, нито за държавата, нито за правителството. Това заяви пред БГНЕС Георги Църномаров от Културния център "Иван Михайлов" в град Битоля.

Отношението спрямо България в РСМ се формира от правителството и Агенцията за национална сигурност. По тази причина не се забелязва и голяма промяна, защото методите на работа на службата за сигурност са същите както на УДБА – зловещата държавна сигурност на диктатора Йосип Броз Тито.

"Те са същите като УДБА от югославско време. Същите хора, същите методи“, каза Църномаров и добави: "Ако си българин в Македония, си държавен неприятел!"

Интересуваме се толкова ли са страшни българите, той отговаря: "Не сме толкова страшни, колкото те искат да ни изкарат".

Българите нищо не искат да направят против Македония, сегашната Северна Македония. "Тази е нашата държава. Ние там сме родени, там сме израснали, там работим, там градим семейство. Просто си отстояваме правата, както всеки човек в Северна Македония", обясни Георги Църномаров.

Той смята, че е настъпило времето македонските българи, живеещи в РС Македония, да бъдат защитени. Това би казал и на премиера Бойко Борисов, ако има възможност. А българският министър-председател на свой ред да предаде това на своя колега Зоран Заев.

"Да бъдат българите в РС Македония на едно и също ниво с македонците, с албанците, с турците и с всички останали", желае Църномаров.

Те настояват да няма натиск срещу тях нито от правителството, нито от Агенцията за сигурност. „Ние не сме никаква опасност, нито за държавата, нито за правителството“, подчерта Църномаров.

Според него лошото отношение към българите се дължи на югославската история, която гражданите на Македония са били принудени да учат в продължение на десетилетия, „започвайки от 4-5 клас, та чак до края на образованието“.

Църномаров се надява, че скоро ще започнат да учат македонска, а не югославска история.

Той иска децата да знаят какво се е случило преди 1945 г., на какъв език е говорил народът преди създаването на Македония в рамките на Титова Югославия.

Църномаров сподели, че хората в Македония не знаят нищо за периода от 1919-1941 г., че през този период са избити няколко хиляди души от сърбите. Нищо не се споменава за Тиквешкото въстание или Охридско-дебърското въстание.

„Споменават се само колкото да се каже, че ги е имало. Нито се казва кой ги ръководи, нито от кого са вдигнати, нито против кого“, заяви нашият събеседник.

Попитан за смяната на имената на улиците в Скопие, която предприе местният градоначалник Петре Шилегов, и по-специално кръщаване на улица на 29 ноември – празника на Югославия, Църномаров е категоричен: Той вероятно иска да върне Македония много години назад... За него тази дата може би е по-важна, отколкото Деня на независимостта – 8 септември. За обикновените хора, които живеят в Северна Македония не би трябвало да е така.

Георги Църномаров иска спорните въпроси между България и РС Македония да се решат

„От страна на Македония да се признае историята, никой не им оспорва, че след 1945 г. е създадена нова нация – македонска, или нов език – македонски. Преди това някой се е декларирал като македонец – да, но по територия. Никой не се е самоопределял като македонец преди 1944-45 г. Всички са били по националност българи, а по местоживеене македонци“, каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


361
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
247
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 258Стига приказвай глупости, диалекти колкото си искаш в БГ, то даже на сръбския му разбирам повече от колкото да отида във Враца :))) Макетата сърбоманчета са нискообразовани сръбски орангутани, друго не им остава като цел в живота, освен да плюят какви "татари" сме, не се виждат себе си какво представляват :)) Това че се плюем по форумите означава че се критикуваме, тоест не сме слепи :)))
246
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКакви "траки",като самия тракизъм е измислен едва през 19 век? И никъде не се говори за такава нация "траки",това е една нова измишльотина подобна на македонизма!Ти нормален ли си?Даже гърци е имало не само в Азия,но и на Пелопонес и някои острови,Костантинопол и околностите,но такова чудо "траки" не е имало на Балканите,виж славянските и българските племена колко са били в Средновековието,Македония в Средновековието е наричана "Долната земя",а не измисленото фанариотско Македония
245
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1Да те светна мили мой.Никой, в т.ч. и твоя милост, не определя произхода си.Произходът ти приятелю, го е определил пра-пра-пра дядо ти, когато се е качил на пра-пра-пра баба ти.После упражнението са го повторили твоите пра-пра баби и дядовци, после твоите прабаби и дядовци, най-накрая родителите ти.В този *** биологичен процес няма място за самоопределяне, камо ли място за някакви си декларации, самоопределения и пр. либероидн.Такова ми ти работи, драги вардарски сънароднико.
244
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците им спряха влизането в ЕС за 28 години. Сега сме ние наред.Който лъже и краде така става.Само македонците не го разбраха.Сърбите ги работят 75 години и им е кеф. Ами да продължава да им е кеф.
243
0
 
1
 
! Отговори
вземи преди 3 години
До Анонименси го начукай сръбско ***
242
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаДианче, добре, че си куха лейка и се срещаме само тук.Ако такава неадекватност като теб ми се мернеше в реалния живот, жална маййка плаче.:)))
241
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоЯвно си доста неграмотен, затова набързо:1) територия на обитание: България и СМ са две различни територии2) език: Македонския и Българския език са два РАЗЛИЧНИ езика във всякакъв смисъл на думата3) Писмеността ни е РАЗЛИЧНА Допълнително:Религията никога не е била и не определяща за дефиницията на народ.Историята: ние от 75 години имаме РАЗЛИЧНА историяНРАВИ И ОБИЧАИ: че те и когато са били територии населени главно с хора с българско самосъзнание са имали РАЗЛИЧНИ такива.
240
1
 
4
 
! Отговори
факт преди 3 години
и там комунисти и от специалните служби
239
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаМного народи са претопени или исчезнали. Както македонците са претопени българи и много и от турците са претопени българи принудени насила деца за яничаре или българки отвличани за робини. Но както виждаш ако българите опитат да асимилират турците веднага НАТО скача и са човешки права а обратно не.
238
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 245Нас това какво ни интересува, Балканите до Босна си е българска :)) Това че гърчолята загубили от турците през периода 1919-1922 г. нищо не значи за нас, ние нямаме загуба на фронта след Освобождението, което си е невероятно впредвид сегашното положение :)))
237
2
 
2
 
! Отговори
До 226 преди 3 години
Ами скоро гледах по ти ви едни бесарабски българки.Ми те са по-бели бая от нашите българки Същото се отнася и за украинките.Нещо много потъмняхме напоследък...А пък за , ония днешните "българи'-с дръпнатите оченца обитаващи територията на Волжка България....Еми нищо общо етнически нямаме с тях.
236
1
 
5
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен248Нищо не става от теб БСП - безнадежден случай си! БСП ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
235
1
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
така...Да турим точката,а?какво дефинира група человеци като "Народ,народност"?-1:-Езика..-Ние говорим с макетата един и същи език,но с различни ДИАЛЕКТИ!-2.-Религията..-И ония,и ние сме Източноправославни християни.-3.-Нравите и обичаите..-Някой да е видял някаква разлика в нравите и обичаите м/у "българи" и "македонци"?-4.-ИСТОРИЯТА..-5.-ПИСМЕНОСТТА..и ксуриоза на куриозите:-..НЕ можем да се разберем националните ни герои на кого принадлежат-на българите,или на "македонците"..Е?!..
234
6
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До Анонимен241Нямам си на идея как е било преди това! Някои румънци, например, говорят, че някога не е имало никакви гърци, траки, македонци, румънци и т.н. а всички сме били даки! Ако задълбаеме по-нататък, учените наскоро установиха, че всички хора не земята са се пръкнали от една жена, значи - демек, всички сме братя и сестри!..Но македонците са се включили към България като македонци...Така и ние си ги наричаме за по-лесно...Явно и ние сме си голями шовинисти - 1300 години българин, но маке
233
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 238Траките са наи-старите заселници на България. Гърците са роми от Египет и се заселват и ги избиват или поробват те бягат на север към славяните. После идват римляните и те избиват гърците или ги гонят . Власите са мешани роби от гърци и римляни. После идват славяните и се заселват с власи и гърци и накрая идват прабългарите и се заселват и те. Славяни, траки и прабългари са мешани и неслучайно тракийска кръв има само при някои славяни и българи.
232
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 236"Не си сърбин, ама си сърбоман, който пише и говори като враг на българщината. На такива като тебе ВМРО им са режели главите!"Единия ми прадядо е бил към ВМРО. И доколкото знам е имал доста повече акъл от някакво стадо първосигнални. А че във ВМРО е имало хора, на които вместо да им дават оръжие е трябвало да им теглят по един хубав бой е факт.Та, кажи сега какво толкова те смути в това, което написах.
231
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДианаДианче, аз исках да ти дам шанс да покажеш, че не си куха лейка, но ме разочароваш.
230
1
 
4
 
! Отговори
Joan преди 3 години
Защо не им направят един генетичен тест на македонците? Да ги видят българи ли са или сърби.
229
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 243Абе, вие да не се отгледани от КГБ та на въпросите отговаряте с въпроси?
228
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОт Азия са дошли гърците,след турско-гръцката война през 1922г.,която си е руско-английска война(руснаците помагат на турците срещу англичаните),се разрешава размяната на жители и гърците от Азия заминават за днешна Гърция ,а турците се връщат в Турция.Кое не ти е ясно?