Пендаровски: Подготвени сме за преговори с България

Проблемът, според него, е, че няма ясен победител на изборите
27 апр 2021 21:10, Нели Христова
90
Пендаровски: Подготвени сме за преговори с България
Снимка: БГНЕС

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски заяви в Брюксел, че страната е подготвена веднага отново да седне на преговорната маса с България, за да се реши двустранният спор и да се отвори пътят към ЕС, съобщи кореспондентската на МИА в Брюксел, пише "Слободен печат".

Пендаровски днес имаше срещи с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителя на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей, предаде БТА.

На срещите, както заяви Пендаровски, най-голяма част от разговорите била посветени на спора с България, поради който Република Северна Македония не може да проведе първата междуправителствена конференция с ЕС, независимо от позитивното решение за начало на преговори, прието преди повече от една година в ЕС.

Ние сме подготвени още днес да се върнем на масата, но с известните червени линии в преговорите, заяви Пендаровски.

Той каза, че проблемът е, че изборите в България са завършили без ясен победител и вероятно ще има нови избори през юли, а дотогава ще има служебно правитетелство, което няма легитимност да взима решения.

Според Пендаровски сега е необходимо да се идентифицира преговарящ от българска страна, независимо дали става дума да отделен човек, институция или правителство.

Зависи само от България, заяви Пендаровски, цитиран от "Слободен печат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
1
 
0
 
! Отговори
Както винаги,на преди 2 години
СРМ друг им е виновен.Кофти била властта в БГ,нови като дойдели,щелида променят всичко.Всичкото според тях е да се приемат условията им,които нямат реална връзка с историята.Не отчитат,че нашите претенции сасъобразени с историческите дадености и източници,които го доказват.Докатов македонската чутура не уври тази истина,няма да има развитие.Радвам се,че в разединеното ни общество,поне по македонския въпрос има консенсус.Надеждите на РСМ,че като(ако)се смени властта ще имат полза,са химера.
68
3
 
1
 
! Отговори
Лъжци-досадници преди 2 години
Грешно си мислят македонците, че ние смятаме да преговаряме с тях! Не, няма да преговаряме! Ние си имаме ясна, исторически доказана истина за преобладаващо българския етнически характер на географската област Македония до 1944 год. и няма да я дискутираме с лъжци.Когато в РСМ започнат да признават тази истина, то да ни уведомят, че е дошло време да ги пуснем в EU.Дотогава, моля да не ни занимават с вътрешните си изживявания и проблеми!
67
4
 
11
 
! Отговори
5-ко преди 2 години
До Анонимен 71Ако побараш по интернет може да видиш дека 2 пратеника во грчкото собрание авно изавиа дека го зборуваат македонскиот азик , еден од нив дури авно на седница кога се носеше Преспанскиот договор ....така да ...
66
3
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Жално ми е. За Вас в Българска Всякога Македония ми е жално, защото се набълвахте против Свята България, а щерките Ви се попиляха с албанци. Жално ми е, че станахте по-турци от турците. Жално ми е, че сте си нагиздили грозни албан-турци в управлението, а българин гоните позорно. Ваш си избор,но помнете, че Вашата дума днес Ви лишава от славата на Тракийците...от Троя..от Честта. Българи,италианци и французи ще продължим да сме един тракийски народ. Вие не,защото избрахте руско-турското безчестие
65
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5-koС Гърция ще ви трябва гръцки език а не македонски. Чао кирилица и ставате като Румъния.
64
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5-коАлбания ви иска.
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без НАТО и ЕС македонците са пропаднали ....
62
2
 
5
 
! Отговори
5-ко преди 2 години
До Аз Имавме референдум за тоа дали сме за влез во ЕУ и НАТО , и Македонците не прифатиа , меу нив и ас повикував на бокот ...тоа што политичарите постапиа спротивно на народната воа е друго дваесет ...ас ако се прашувам не ми треба ни ЕУ , НАТО не ми треба од друг да чекам за убаво да живеам ....Затоа треба асно и гласно да се изасни Еу дали вашите бараа за историски ревизионизам се наш услов за влез ...ако се тогаш ..чао...Ка вас не наоам главна вина , ЕУ се дволични .
61
1
 
2
 
! Отговори
az преди 2 години
До 5-koМоткайте се вие, моткайте се! Ще видите какво ще ви поискат сърбите, като влезнат в ЕС! Да не мислите, че някоя страна, член на ЕС, ще предаде интересите на друга страна-член заради вас?! Влезнат ли сърбите - техните интереси стават по-важни за нас от вашите! Ако ще правите нещо за присъединяване към ЕС - побързайте! Ще става все по-трудно! Ще има все повече изисквания! Да не мислите, че ЕС не се учи от грешките си?! Между другото - и ние така се моткахме. Та не знам как се различавате
60
1
 
3
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
Да сте питали Нас за червените линии...те точно тези линии са проблема...че и условия ще поставят....
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много харесвам Македония и нейните песни и танци, големи са. Обаче не мога да разбера защо бе, братя, си нацвъкахте центарот с тия колосални статуи и сгради во грци стил-со колони и мрамор. Замязахте аслъ на древна Виргина. Па не сте ли смешни!? Па и аеропортот ви се казува Александър Македонски. Забавни сте...А иначе бугарскиот народ нема нищо преку вази, али политички интриганти мътнуват водата...Ние си ви обичаме...
58
7
 
3
 
! Отговори
No1 преди 2 години
I bez vaz nie odime napred,sekogas ste bile na pogresnata stana od istorijata site go znaeme a i vie samite ama toa teshko se priznava i kompletno ve razbiram.Osven navredi i plukanje nishto drugo ne znaete za Makedonskiot narod i zatoa nikoj ne go zaborava vaseto povedenie.Dali sakate ili nesakate ke dojdat stranski eksperti i ke se razbereme koe e i sho e a posle sekoj na svoja strana po svojot pat.1941 nema nikogas da se povtori
57
2
 
9
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Те тва и чакат югославските комунисти ,до преди изборите щеха да чакат изборите сега катоняма правителство първа кипра за преговори. Дано нашите *** не се огънат ,че тези нахалници всичко ще ни откраднат. Преди гледах на тях ,някак снизходително ,като към малко братче, ала сега знам ,че там де що има българско самосъзнание е притиснато яко от службите и цари всеобща антибългарщина. За такива ,които си градят основите на държавата върху антибългарски настроения не трябва да има прошка.
56
3
 
7
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
Няма смисъл да се караме и чертаем червени линии. Трябват ни допирни точки, прагматично решение, което не е в ничий ущърб. Като опре до исторически спорове, документи и т.н. моят ориентир си остава родовата ми памет, а тя е категорична - прабаба ми, баба ми, двете й сестри и брат й са родени в Кукуш и дошли в България преди век. Прабаба ми с нейния малко странен език и всички останали винаги са били българи. И такива като мен са милиони. Трябва ни исторически разказ, който обяснява това.
55
1
 
6
 
! Отговори
Константин Матеев преди 2 години
До АнонименВъпрос 3 в 1:: А каква е била България на СССР, СССР на Германия и какво и къде е била Македония към 18 април 1941 г., когато според руското посолство в Скопие сме "нападнали" Македония?
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виж ся 60-и номер, това че сърбите ни мразят го знам от лапе, баща ми го е набивал в тиквата и в последствие се оказа прав :))) Най-интересното е, че ние обичаме всички, мейби турците ги гледаме по-особено (разбираемо е) обаче на нас гледат, ще кажеш сме некаква заплаха, не ни долюбват комшиите и това е :)))
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия действа активно против България за Македония. Такаче България синго върна по въпроса с косово. Трябва да е ясно, че в тоя живот прошка за земя няма.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега без Каракачанов, да не вземат да се съгласят да пудкат Македония. Теа правят театри после ще продължават пак с антиБългарската политика.
51
8
 
2
 
! Отговори
Angelos Basinas преди 2 години
МАКЕДОНИА ИНЕ ЕЛЛИНИКИ ГЕО-ХТОНИАС .МАКЕДОНЕС ИНЕ ЕЛЛИНЕС АНТРОПЕС, ГЕНОС, ЕТНОС каи ЛАОС .
50
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Стево, Стево,Няма никакъв коминтерн в 1878-1918 г когато Турция и АНглия имаха 40 години за да върнат Македония на България. Коминтерна е в СССР и служи на интересите на СССР. Ако България е приятел на СССР , СССР са защитавали България. Когато България е била фашиска или демократична срещу СССР, много ясно че СССР е против България както и Англия и САЩ през ВСВ.