Атина: Скопие в ЕС при спазване на условието за добросъседство

Гърция няма да се меси в спора България – РС Македония
14 май 2021 12:48, Елка Василева
141
Атина: Скопие в ЕС при спазване на условието за добросъседство
Снимка: БГНЕС

Условието на Атина за процеса по присъединяване на Скопие към Европейския съюз е "отлични добросъседски отношения", подчерта гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Зоран Заев разговаря с гръцкия министър-председател в рамките на икономически форум в Атина.

"Гърция подкрепя присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз при стриктно спазване на условието за добросъседство", заяви на срещата гръцкият премиер Мицотакис.

Още по темата

Според коментари в медиите на политически анализатори "Атина очаква решение на спора Скопие-София, без да се намесва в него", предаде БНР.

Гърция настоява и за стриктно спазване на Преспанското споразумение между двете страни.

Двамата премиери обсъдиха и сътрудничество в областта на инвестициите, туризма и търговията.

Премиерът на Република Северна Македония беше вчера в Атина за участие в Делфийския икономически форум.

Заместник-министърът на външните работи на Гърция Варвициотис заяви, че Атина приема като "катастрофално за стабилността в региона"  разделянето на Скопие и Тирана по пътя към приемането им в Евросъюза.

Европейското бъдеще на Скопие беше тема и на срещата на гръцкия първи дипломат Никос Дендиас с вицепремиера на правителството на Република Македония Никола Димитров, но не последваха изявления след разговора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
ок простичко...едно са...шепата преяждащи с яхти за милиони на които плащата да работят за проспериращ свят ви...кле.ат,живеете ли добре,сигурни ли сте за животите и имуществато си...щастливи ли сте???Свободни ли сте?медицинско,образование,работа,социални...времето на този свят свършва...смърт по-добре!!!
92
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Анатема...не вярвам на никого...уча децата ми да стрелят...Бог ни е дал Животга...не прзнавам влакстта и законите ви обричащи ме на смърт....елате и ми го отнемете...престаъпни политици....ЕС е новият райх вземащ пари от путин и пазен от армията на САЩ...ДБ плаща на тръмп атентата срещу Конгреса на САЩ...с пари на путин...по добре мъртав свят...Анатема!!!
91
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Справедливостта е висшата ценност на бащите създали ЕС...раздаването и печатенето на пари не е справедливост...купуване е на власт...несправедливост е,финансирате мафиоти,националисти,престъпници,легитимирате ги,защитавате ги...убивате идеята ЕС...г-жо Меркел...путин добре ли ви плаща???...и не се страхувам да ви питам...след смъртта ми милиони ще ви питат...Справедлив Свят!или го убийте...само това можете алчни политици!векове ни убивате!
90
0
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
сомодостатъчните си управляващи ЕС,от 30 г. са основен цивилизационен проблем,зависими от руски пари,лъжат американците чиято военна подкрепа ползват...върховно лицемерие...модерен фашизъм...гета в германия и франция...роби безправни работещи за хляба,а раздават милиарди на мафиоти печелещи от продажбата на замърсяващи природата продукти...а милиарди за зелени раздават...лъжи и манипулации..ЕС е новият райх на фалша и лицемерието!!!
89
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Гърците защитиха Историята си,РСМ няма нищо общо със Македонията на Александър,културно,цивилизационно...учител му е бил великият Аристотел/и той македонец/ама гърците не го позволиха!Бългярия нама никакви претенции към РСМ освен да спрат с кражбата на Историята ни и да спрат насаждането на омраза към България,политиците им са зависими сърбоманчета правещи пари,купуват лобистки "авторитети"руски троянски кон са...ЕС все повече "симпатизира"на Путин...разбираемо ...политиците им са зависими
88
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами те и "гърците" си присвояват Македония,без да им пука исторически установеният факт,че чрез "филипиките" на Демостен,гражданин на полиса Атина,който е наричал Филип II Македонски(баща на Александър Македонски), див варварин,който НЕ ЗНАЕЛ ЕЗИКА НА ЕЛИНИТЕ,ама на това никой не обръща внимание нито съседите(и особено ние и македонците),нито А В Ропата(империята ЕС),че и по света.Древна Македония ,като народ е нямала нищо общо с елинистичния свят,но "гърците",си я присвоиха и светът си мълчи!
87
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само две неща са безкрайни във вселената - безкраната глупост на политиците край Вардар и безкрайната им омраза към собствената им българска история!С тях могат стигнат до безкрайността, но не и до ЕС!
86
2
 
12
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Алберт Айнщайнпрочетете учебниците им,вижте как провимат мозъците на децата си,как ги учат на омраза към България,гледайте телевизийте им...там е "злобата" сърбоманче...Народа ни е оцелял 500 г. под османско...и сме тук,членка на ЕС и НАТО...лоялни и почтенни...Справедливо отношение или Вето до дупка!!!
85
1
 
7
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Алберт Айнщайнклишета,лъжи на сърбомани..."злобарите"първи ви признахме за независима държава,помагахме ви всячески,Българското Европредседателство посочи Западните Балкани и вас за евентуални членове на ЕС...това ли е "злобата",вие крадете Историята ни,езика и писмеността ни...руски троянски кон сте...плащате на корумпирани "лобисти"...Вето...Народа ни няма да позволи нов Берлински ...Справедливост...или вето...Екзит дори!!!
84
9
 
3
 
! Отговори
Алберт Айнщайн преди 2 години
"Само две неща са безкрайни - вселената и българската злоба, като за първото не съм сигурен."
83
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За каква история се карате?Как са пасяли конете тревата по степите.?Измислена и открадната история едни от другите и толкоз
82
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ахахахахгръцки славянски език ??? И такъв сигурно ще се пръкне. Вероятно и сигурно всеки грък или македонец ще говори негов си отделен славянски езикхахахах
81
2
 
7
 
! Отговори
Кусе преди 2 години
Гърция винаги е била срещу България, те со макетата се съгласиха да бъдат Северна Македония, македонци,македонски език и ако не искат да се отделят от Абания, тогава ги подкрепят.
80
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитва Заев военен македонски съюз срещу бг.
79
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До АГърция прави етническо прочистване но НАТо, ЕС и ГЕРБ са затварят очите.
78
2
 
7
 
! Отговори
До А преди 2 години
В допълнение към коментара ти - ''славяноезични гърци'' звучи абсурдно, още повече, че в официалните преброявания от началото на века, гърците там са близо 10 пъти по-малко от българите, а за ''македонци'' като етнос не се споменава изобщо !
77
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АБългария не прави проблем на Гърция а на Македония
76
1
 
12
 
! Отговори
Е преди 2 години
Ко стана сега... дето и да отиде, все същото му казват - добре дошъл в ЕС, но след оправяне на отношенията с България ! А тия отношения за да се оправят, е нужно просто да признае историческите факти, и да се премине към нормално добросъседство !
75
1
 
9
 
! Отговори
А преди 2 години
До АнонименДобре, значи до 1945г. са били славяноезични гърци, а след това македонци!Абе ти, как мислиш, гърците да признаят тези хора за македонци, като за тях македонците са гърци?
74
1
 
10
 
! Отговори
Абе, преди 2 години
До Анонимен 65Уж не бързат, а пък ходят навсякъде да се оплакват! Ако иска Зайо може да се оплаче и Архимандрит Исахак Похосян ! Ако няма връзка, то Радио Ереван ще го упъти!