Пендаровски хвали Радев: Джентълмен е, ще говорим неформално

Съвместното пътуване до Ватикана е добър жест, смята македонският президент
18 май 2021 18:00, Красимир Ангелов
203
Пендаровски хвали Радев: Джентълмен е, ще говорим неформално
Снимка: БГНЕС

Съвместното отдаване на почит на Св. св. Кирил и Методий от страна на България и РС Македония е добър символичен жест от двете страни, който може да разведри атмосферата преди предстоящите преговори по отношение на блокадата за членство в ЕС. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски, който ще отпътува за Рим с един и същи самолет с българския президент Румен Радев.

"Нашето съвместно пътуване и нашите срещи във Ватикана с папата не са подчинени на решението на спора. Предложението му е отпреди месец и мислех, че е добре в българския държавен самолет да съберем цялата делегация от Скопие и тази от България за общо почитане и това го правим традиционно, не е нищо ново.

Поради здравните протоколи, които се прилагат за аудиенция при папата, не можахме да отидем точно на деня, 24 май, а на 26 и 27 май. Мисля, че това е добър символичен жест от двете страни, за леко разведряване на атмосферата в очакване на предстоящите преговори относно блокадата", каза Пендаровски в отговор на журналистически въпрос.

Още по темата
Целта не е да преговаряме, целта е да се почетат едни от личностите, които не бяха спорни дори според историческата комисия, посочи Пендаровски.

Той каза още, че тъй като ще прекарат много време заедно с президента Радев, неизбежно ще стане въпрос за проблема, но, както подчерта Пендаровски, това ще бъде неформален разговор.

"Не се предвижда да има официални разговори, не защото ситуацията с официалното правителство в София е такава, а защото президентът както там, така и тук, тези неща не ги върши оперативно. Те са водени и ще продължат да бъдат водени и занапред от правителствата на двете държави. Ще говорим. Но това няма да бъдат преговори“, каза президентът на западната ни съседка.

Той подчерта, че в тези разговори ще се опита да остане в рамките, в които е бил телефонният разговор с Радев преди няколко месеца.

"Тогава проведохме дълъг разговор по тази тема. Всеки остана на своите позиции и аз информирах обществеността за това. Смятам, че Радев има по-умерена реторика, с която обяснява българските възгледи, и очаквам разговорът с него да бъде пълноценен разговор между двама джентълмени", каза Пендаровски при посещението на ваксинационен пункт в Куманово, съобщава БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До наблюдател от ООН Албанците са ислями и ще бъдат изметени от Европа.
123
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 142 България е монархо олигархия след 1878 г. Царя се мисли за император и убива който не му хареса.
122
4
 
18
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
Северна Македония е псевдодържава. Единствените държави в Европа, които са по-зле от България, са бившите югославски републики. Адски промити мозъци, живеещи още в 19ти век.
121
1
 
12
 
! Отговори
мнението на татар преди 2 години
РСМ е на практика почти превзета от албанците територия и е въпрос на малко време за да се превърне в Северно Косово.....и тогава ще им се стъжни!Защото в РСМ отдавна минаретата са повече от тези в Албания ,а след като допуснаха втори официален език албански,се сещаме какво ги чака! А и то си е напълно заслужено!Затуй Пендарата драпа за аудиенция и преговори с Фърчилото...
120
0
 
9
 
! Отговори
македонско мазненее. преди 2 години
Северомакедонски иширети-Кажи му "аго",да му е драго ... И "джентълмен" бива ...
119
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
118
0
 
8
 
! Отговори
джентълменски мисли преди 2 години
РСМ няма много време да се мотка. Ако Албания влезе преди нея,след това и тя може да поставя условия за влизане на античните скопски историчари в Еуропската уния.Ние джентълмените от Татарстан ще потупаме яко топката долъ'у нискйо по тревата и след 20-30 годинки ще решим "КОЙ КУМ,КОЙ СВАТ И КОЙ НА БУЛКАТА БРАТ..."!
117
1
 
9
 
! Отговори
ФърчилкоКъмПендарата преди 2 години
РСМ? Това не е ли един географски регион от западните квартали на София?
116
3
 
5
 
! Отговори
Стево Коминтерна преди 2 години
Македонски Брамапутра-Шума ке ядам,комита ке ставам и на татар ке угаждам...!!!
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
129 Такава глупост, може само комунист да изтърси! Неможе, да се сравнява изобщо. Турската, османската власт никой не е избирал, било е 14 век, късоумнико, турците са завоеватели, агресори, докато българското правителство, е избрано на избори. Тогава, 30-те години на миналия век, България е била парламентарна монархия.
114
1
 
10
 
! Отговори
Стево Пендарата преди 2 години
От Коминтерна ми се обадиха и разпоредиха да започне яко мазнене и *** на татарски мъдури и дано те се вържат и ни олабят изодзади/пардон/за Еуропската уния....
113
3
 
3
 
! Отговори
Ясно като бял ден преди 2 години
Че радеф ще клекне За МакедонияСрам!
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
229 Турската, османската власт никой не е избирал, било е 14 век, късоумнико, турците са завоеватели, агресори, докато българското правителство, е избрано на избори. Тогава, 30-те години на миналия век, България е била парламентарна монархия.
111
1
 
4
 
! Отговори
дегардирал преди 2 години
Нашият джентълмен е активен за разлика от северомъдеонският и ке го опраска набързо по пендарата та ке му ареса много .....
110
1
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 2 години
Английски джентълмен - леко пийнал и бръснат до синьо; балкански длентълмен - пийнал до синьо и леко бръснат! Няакой друг нещо да добави, моля!
109
3
 
13
 
! Отговори
Смях в залата преди 2 години
Двама комунисти ще си говорят джентълменски ?!И за какво ?! За голф, жени или любовници ?!
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** - ***.***
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонец-джентълмен? Ха-ха-ха!
106
5
 
18
 
! Отговори
нищоправещият преди 2 години
Фигурантът Радеф нищо не свърши цял мандат. Една мишка работеща за БСП и Русия.Това е най-слаабият и най-продажният президент на България досега. Жалко!
105
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що да не го хвали,като извозването до Рим и обратно ще е безплатно ,а на самолета ще има хапване и пийване.