Скопие се опитва да окарикатури в чужбина българската позиция

Доц.Костов, Мадрид: Искат уволнението на академични кадри в чужбина
Обновена: 22 май 2021 12:09 | 21 май 2021 19:06, Камелия Цветанова
67

"Така наречения Международен институт за близки източни и балкански изследвания (ИФИМЕС) използва маркетинг приложения за масово изпращане на хиляди имейли наведнъж, за да бомбардира буквално всички академични институции, до които могат да се домогнат, с доклади по така наречения Македонски въпрос," заяви за предаването "Брюксел 1" доц. Христо Костов, преподавател в два университета в Мадрид.
ИФИМЕС е институтът със седалище в Любляна, Словения, около чиято антиългарска дейност избухна скандал преди месец и за който властите в Скопие признаха, че е бил наеман от тях, но по думите им, "споразумението с правителството на Република Северна Македония е приключило през 2019 година". Преди месец българското МВнР привика временно управляващия посолството на РСМ у нас за обяснения дали правителството на РСМ е свързано с клеветническата кампания на този институт срещу България.

„На 19 май получих доклад - аз, както и всички колеги в социалните и хуманитарните науки, наречен „Северна Македония 2021г. Прави ли отново Европейският съюз следващата историческа грешка?“. В този доклад отново са манипулативно използвани термини като фашизъм, отричане на идентичност, за да печелят политическа и академична подкрепа, чрез окарикатуряване на българската позиция. Да изкарат България една неразумна страна, която отрича идентичност, която действа с фашистки похвати и по този начин да имат по широка подкрепа, и политическа, и академична, и сред населението изобщо“. Това каза за предаването „Брюксел 1“ Христо Костов, доцент по история и международни отношения в Schiller International University и IE University, Мадрид.  

„Стигнали са дотам да се опитват да искат уволнението на академични кадри, които не поддържат про-скопски позиции. В тази позиция се оказах и аз, като вчера е получен донос от г-н Стойковски, който е президент на организацията Обединени македонци в Торонто, който е писал две страници с откровени лъжи и манипулации по повод моята дисертация за македонската миграция в Торонто“, допълни  Христо Костов.

Доцентът обяснява, че се твърди, „че аз съм български националист и шовинист, и лъжец, и не отговарям на академичните стандарти и затова трябва да бъда незабавно уволнен. Моята книга да бъде забранена, защото е фалшива новина и е подобна на хора, които отричат Холокоста“, заяви доц. Христо Костов.

Цялото интервю гледайте в предаването „Брюксел 1“в събота, на 22 май, от 17.30 часа!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още по темата: македония
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Загрижен преди 2 години
до Анонимен 34каква Гърция, бе младеж, като не си доволен - Европа е голяма, върви да си похарчиш парите другаде - Кипър, Испания, Италия - Притрябвала ни е Гърция. Ако търсите евтинкото - платете си 4 звезди хотел в България и ще ви е по бюджета.
29
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе нещастници! Гърция ни омаскарява, не само се опитва!А под новината, че Гърция удължава ограниченията за туристи - нито един коментар!На кой му е зор да ходи в Северна Македония???
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма ЕС за мекетата не разбраха ли
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Скопие са накичили статуи на български исторически личности и по този начин сами доказват, че България е там, а нямат статуя на македонц със заслуга за съществуването на държавата им.
26
0
 
13
 
! Отговори
Да втасват преди 2 години
В С.Македония трябва да втасват. Това може и да отнеме години. Така те самите ще разберат наистина ли искат да влезат в ЕС ? Ще преосмислят и цялата ни обща история до 1918 г. И ще намерим общи точки. Не направят ли всичко това, те не са дорасли за ЕС.
25
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Леле!..Сега вденах смисъла на един стар афоризъм,който гласи:-"Карикатурата на карикатуриста не окарикатурява окарикатурения,а окарикатурява карикатуриста"....Та така и с това маке,за което споменава г-н Костов..-Макето така сай окарикатурило,че..не му требат опоненти,които да го поставят на мястото му..
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не бързаме. Европейските преговарящи трябва да убедят Югославска Македония да приеме истината и историята, която съвпада с позицията на България. Югославска Македония няма място в ЕС. Никой не преговаряше с Франция и никой не защитаваше България, когато Франция искаше затваряне на АЕЦ Козлодуй, за да построи АЕЦ Черна вода в Румъния.
23
1
 
10
 
! Отговори
татар преди 2 години
Зайо Байо добре знае къде стои РСМ в приоритетите на ЕС насред пандемията и глобалното разместване на сили.Предстоят шест истерични месеца със словенското председателство (което никой не взема много сериозно), но после идва Франция насред президенстската си кампания,а Скопие е време да помисли за преброяване и нови избори,по възможност с нови партии и нови историчари!!!!.
22
1
 
13
 
! Отговори
наблюдател от ООН преди 2 години
СЕВЕРОМакедонците ще разберат след известно време, че Пепеляшка не е принцеса, а тиквата не е каляска. Няма да видят покана за преговори и на следващата среща. Второ поредно вето. Ще има и трето, четвърто, пето....и т.н. докле им вденат *** кратуни от къде духа вЕЕтъро за Еуропската уния!!!За пореден пътЗайо Байо ще разбере ,че срещу вятъра на се пикае.
21
1
 
11
 
! Отговори
прав е доц.Костов преди 2 години
РСМ е псевдодържава. Единствените държави в Европа, които са по-зле от България, са бившите югославски републики. Адски промити мозъци, живеещи още в 19-ти век.В Скопие са решили да не отстъпват от Коминтерновския югомакедонизъм,като го свръзват с идентизитето и язъйко им.След като изтърваха влака за кандидатстване в ЕС,античните сега чинно ще си чакат,пък ако трябва и още четвърт век,докато не вденат,както стана в спора им с Гърция.А за да вденат севернитемакета понякога и четвърт век не стига.
20
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
7 Във френската езикова енциклопедия пише, че във ФИРОМ,говорят на български диалект. Известният учен Лихачов определя езика на живеещите в Македония, като българска езикова форма. Така че, има кражба на български език. Македонски език няма, той е получен след инженеринг на български диалект, по нареждане на Коминтерна, 1945.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
къде спят нашите политици и не ходят в ЕС да разясняват нашата позиция и правда. Защо натискат столовете във външно министерство а не защитават българската позиция като се срещат с колегите си от ЕС???
18
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
11 Ние не искаме от северомакедонците, да се наричат българи. Могат, да се наричат, каквито си искат, довечера бяха антички. О.К. не разрешаваме обаче, да крадат българска история и език. Български царе и герои, да наричат "македонци", след като те приживе, са се самоопределили, като българи. Да наричат "македонски език", език създаден от инженеринг на български диалект, по заповед на Коминтерна през 1945. България не оспорва държавата, нацията и езика им, но тези след 1945.
17
1
 
15
 
! Отговори
4epa преди 2 години
МАКЕТАТА У ЛЕВО !!!!!!!!!!!!
16
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление, не само се опитва, но и го прави. Докато ние просто гледаме.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вариант 1 : РСМ започва съвестно да изпълнява договора за добросъседство и ВПЕРЬОД . вариант 2 : Няма такъв .
14
0
 
6
 
! Отговори
Сега преди 2 години
*** доказвай, че не си камила.
13
3
 
4
 
! Отговори
До 14 преди 2 години
Къде си виждал 15-годишен да знае къде е Торонто? По-интересно е защо социални учени и хуманитарии в чужбина получават такъв доклад. Част от държавен пиар в големи мащаби, осъществен от международни специалисти. На нас не ни стига акълът за подобни кампании, както е видно от презентациите на България като туристическа дестинация.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заев не става за политик много е празен от вътре
11
16
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Няма нужда македонците да правят опити за окарикатуряване на България! Няма нужда , защото най-явната карикатура-Фигуранта, ще клекне и ще оближе *** на Заев в Рим ! После ще отиде при папата да го погали по плешивото теме ! Е как, бе ? Няма само Борисов да го галят ! Еееех, Фигуранте !!!!!