Завършиха "Балкански поток" от Турция до Унгария

Газовите мощности могат да бъдат използвани практически в цяла Централна Европа
4 юли 2021 17:10, Нели Христова
47
Завършиха "Балкански поток" от Турция до Унгария
Снимка: БГНЕС

Завършена е линейната част на газопровода "Балкански поток" (продължение на "Турски поток") от Турция до Унгария. Това обяви в неделя генералният директор на компанията "Сърбиягаз" (Serbijagas) Душан Баятович по време на церемонията по свързване на тръбата на границата на Сърбия и Унгария, предаде ТАСС.

"На практика това (съединяването на тръбите на границата) означава, че цялата линейна част от крайбрежието на Турция през териториите на Турция, България, Сърбия и днес тук, на входа на Унгария, е завършена. Газовите мощности, които на изхода от Черно море възлизат на 15,75 милиарда кубически метра, могат да бъдат използвани практически в цяла Централна Европа", заяви Баятович.

На свой ред ръководителят на унгарската компания оператор на газопреносни системи ФГСЗ (FGSZ) Ференц Соболч добави: "Това означава, че ние виждаме края на този проект и скоро ще започне снабдяването с газ", цитира го националната сръбска телевизия.

На 4 юни унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Будапеща ще започне да внася газ през сръбското направление на газопровода до края на годината. По-рано унгарските власти и руската компания "Газпром" (Gazprom) постигнаха предварително споразумение за доставки на газ за 15 години по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Сделката може да влезе в сила на 1 октомври, когато приключва старото споразумение. През юни миналата година Унгария се договори с "Газпром" за доставки от октомври 2020 до октомври 2021 г. на 4,2 милиарда кубически метра газ.

Сръбският президент Александър Вучич даде старт на строителството на газопровода "Балкански поток" в своята страна на 1 януари. Той каза, че цената на газа от новия тръбопровод ще бъде 155 долара за 1000 кубически метра, докато по-рано същият обем струваше на Белград 240 долара.

Преминаващият през територията на Сърбия участък представлява продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. "Турски поток", по който руски газ се предвижда да стига до Турция, а след това към България, Сърбия и Унгария. Дължината на участъка е 403 км, а проектната мощност - 13,9 милиарда кубически метра годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
2
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонимена да си чувала за Армията на САЩ?наказва безкомпромисно всеки рекет и престъпления срещу човечеството...и милиарди ограбени ги подкрепяме...Бог да пази САЩ!!!
38
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остава да се намери и някой в Централна Европа да купи от тоя газ. Защото да не забравяме че хорицата си имат железни договори за по-евтин и къс транзит през Украйна, а Американците направиха терминал за втечнен газ на остров Крък.
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойко Борисов е отишъл при Ердоган да иска политическо убежище............ Той ще бяга в Турция след изборите............... САЩ ще му издадат червената бюлетина и ще трябва да бяга в Турция при Ердоган........... След изборите ще бъде късно да иска политическо убежище в Турция.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойде време САЩ и Западна Европа да искат разрешение от Русия и Китай.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Диверсифицирахме Европа да не бъде зависима от Фашистка Украйна, Фашистка Полша. Потичат парите на маджарите, сърбята към нас. Ние сме новата Украйна на газа.
34
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Джо Байдън разрешава на Путин пороци всякакви!
33
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8 стига с тази лъжа, за загуби от тази траба от Русия през Украйна, Румъния и България за Турция газ няма да тече Руснаците го заявиха недвусмислено. Така че колкото и милиарди да умножи по нула сие пак нула. С тази нула е запознат и сегашния министър...
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 8 знаеш ли колкото и милиарди да умножи по нула все ще си нула. Руснаците спират транзит през Украйна онези пари ги вземаме точно от тази траба за Турция. Турците получават газ директно от руснаците през черно море, а тази траба за Турция е вече излишна. Това новия министър го знае, но заръката е да се плюе по предните управляващи, и някои министри за да се отчетат дори послъгват...
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доколкото си спомняме, ББ се молеше на Путин за този газопровод ,който сам кръсти "балкански". Руснаците казаха: "Ако искате да получавате транзитни такси, разберете се с ЕК и американците и си го постройте сами." При положение, че украинският транзит спира, тръбопроводът е правилното решение, още повече, че разстоянието за транзит е по-дълго т.е повече такси за Балкантрансгаз. Газпром продължава да плаща за транзита по трансбалканския , по който реверсивно сега върви газ от ТП за Унгария.
30
1
 
4
 
! Отговори
Бай Васо сърбеца преди 2 години
Насам, народе, кой какъв газ иска такъв даваме, руски, американски, азерски, турски, катарски израелски. Насам. Пазара работи. Хайде на ефтиното.
29
1
 
3
 
! Отговори
До баи весо преди 2 години
Така ли ти каза борисов
28
8
 
4
 
! Отговори
Бай Васо сърбеца преди 2 години
До Van. Трябва малко акъл за да разбереш, защо няма Южен поток до България, и малко да по-прочетеш повечко. От политически неуспех, Бойко превърна този тръбопровид в икономически успех
27
1
 
4
 
! Отговори
Боко преди 2 години
До Анонимен Нашия байрак го нямаше до турския.
26
0
 
10
 
! Отговори
Vans преди 2 години
За какъв *** нямаше Южен поток, а след това тръбата със същата газ минава през Турция. Тешекюр Бойко Аби, тешекюр
25
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паричките от транзитни такси - борисов подари на турските си приятели като саботира - южен поток за да заобиколи бьлгарияА за пенсионерите пари няма , пьлно е само бацовото щекмедже
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте гербавите как намериха 3 200 000 000лв от бедния българин и ги подариха на ушан ките, без никаква полза за България, а обясняваха на пенсионерите че пари за тях няма!?
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питайте хубавите как намериха 3 200 000 000лв от бедния българин и ги подариха на ушан ките, без никаква полза за България, а обясняваха на пенсионерите че пари за тях няма!?
22
6
 
4
 
! Отговори
Гербер преди 2 години
Е, пак трябва да покажем, че *** разбира от всичко, нали бе антибойковисти. Да ва евва в отрепките, още 10 години има да лягате и ставате с него.
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балкански поток си съществува, а в твоята празна кратунка тракат тиквени семки
20
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балкански поток съществува само в празната Тиквена кра туна.За целят останал свят потокът е Турски.