Завършиха "Балкански поток" от Турция до Унгария

Газовите мощности могат да бъдат използвани практически в цяла Централна Европа
4 юли 2021 17:10, Нели Христова
47
Завършиха "Балкански поток" от Турция до Унгария
Снимка: БГНЕС

Завършена е линейната част на газопровода "Балкански поток" (продължение на "Турски поток") от Турция до Унгария. Това обяви в неделя генералният директор на компанията "Сърбиягаз" (Serbijagas) Душан Баятович по време на церемонията по свързване на тръбата на границата на Сърбия и Унгария, предаде ТАСС.

"На практика това (съединяването на тръбите на границата) означава, че цялата линейна част от крайбрежието на Турция през териториите на Турция, България, Сърбия и днес тук, на входа на Унгария, е завършена. Газовите мощности, които на изхода от Черно море възлизат на 15,75 милиарда кубически метра, могат да бъдат използвани практически в цяла Централна Европа", заяви Баятович.

На свой ред ръководителят на унгарската компания оператор на газопреносни системи ФГСЗ (FGSZ) Ференц Соболч добави: "Това означава, че ние виждаме края на този проект и скоро ще започне снабдяването с газ", цитира го националната сръбска телевизия.

На 4 юни унгарският външен министър Петер Сиярто заяви, че Будапеща ще започне да внася газ през сръбското направление на газопровода до края на годината. По-рано унгарските власти и руската компания "Газпром" (Gazprom) постигнаха предварително споразумение за доставки на газ за 15 години по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Сделката може да влезе в сила на 1 октомври, когато приключва старото споразумение. През юни миналата година Унгария се договори с "Газпром" за доставки от октомври 2020 до октомври 2021 г. на 4,2 милиарда кубически метра газ.

Сръбският президент Александър Вучич даде старт на строителството на газопровода "Балкански поток" в своята страна на 1 януари. Той каза, че цената на газа от новия тръбопровод ще бъде 155 долара за 1000 кубически метра, докато по-рано същият обем струваше на Белград 240 долара.

Преминаващият през територията на Сърбия участък представлява продължение на една от двете линии на открития на 8 януари 2020 г. "Турски поток", по който руски газ се предвижда да стига до Турция, а след това към България, Сърбия и Унгария. Дължината на участъка е 403 км, а проектната мощност - 13,9 милиарда кубически метра годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде, нали Америка нямаше да позволи да се построят Балканси поток и Северен поток. Хайде, сега, спуснете черни знамена над партийните си централи, направете си хари кири, гръмнете се в челата красни от мъка, удавете се в Искъра. Сега Балкански поток , скоро и Северен поток.
18
15
 
8
 
! Отговори
така си беше преди 2 години
Всъщност Южен поток беше спрян от правителството на Орешарски. Така че загубите са на сметката на партията която издигна президента който се крие сега.
17
11
 
6
 
! Отговори
м-да......... преди 2 години
Сега когато имаме правителство на мутрите, къде са "майките с увреждания"
16
15
 
7
 
! Отговори
иис преди 2 години
Последните две години Русия води ожесточена война на територията на България. Създадоха партии от целия политически спектър с една цел: Поругаване на най-успешното българско правителство.
15
3
 
1
 
! Отговори
скапан САЙТ... преди 2 години
"РЕСТ да се чете "РЕСТОТО"!!!!
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До *** ефенди Купувай газ от САЩ и като спреш за Сърбия и Унгария, те ще спрат България за ЕС.
13
13
 
10
 
! Отговори
това беше "РЕСТ преди 2 години
КОЕТО ПЛАТИХМЕ ЗА ЕДНИ 860 Милиона ,които "ОТМЪКНАХА" шиши и ТОРБАТА от банкя,КОГАТО БЕШЕ СПРЯН южен потоП(К)НАПРАВО НИ ГО "НАТОПИХА" да го ИЗПЛАЩАМЕ ние до ДЕВЕТО КОЛЯНО!!!!ТИКВАТА и гешеф в ЗАТВОРА!!!!
12
4
 
12
 
! Отговори
пендо преди 2 години
До ДронНикой нищо не е закопал! Подхвърлят ви разни нещица, че да се възбудите. Всичко е борба между Америка и Русия! Едно от важните неща е тръбата да минава през България! Ако ти мислиш, че сме на загуба, да те питам: Украйна що плаче ,че руснаците искат да спрат газа по тяхната тръба? После знаеш ли как става финансирането на газопровода през България? Според теб излиза, че цяла Европа, Русия и Турция печелят а само ние "закопахме народната пара?
11
13
 
19
 
! Отговори
Тулуп ефенди преди 2 години
Ние построихме газопровод за Сърбия и Унгария. Сега те имат повече и по-евтин газ. А ние? ГоУем праз!
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами спрете го, но през Гърция и Македония има друга тръба и България само ще загуби.
9
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
значи южен поток е завършен!След време ще завършат северен поток 2 и американците ще останат с пръст в уста
8
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският поток през България струва 3 милиарда плюс 400 милиона за компресорните станции, плюс 1,4 милиарда за отказаните ДОБРОВОЛНО такси по договола с Газпром до 2030г. през Румъния, плюс ЛИХВИТЕ по кредитите, взети от Булгартрансгаз. Хайде смятайте колко МИЛИАРДА ВРЕДА НА БЪЛГАРИЯ нанесе смачканата Тиква...СКМЯТАЙТЕ ,БЕ КАЛИНКИ...
7
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла Европа ще се ползва с изключение на нас нищо, че ние го платихма. Само заради това тиквата заслужава да гние в пандиза.
6
3
 
4
 
! Отговори
Съмнява ме! преди 2 години
До Анонимен 3 Никой не е толкова ***! Дори и ББ!
5
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбия си е Руска колония както и Унгария, не бих искал да ставаме и ние, било на цената на някаква тръба.
4
14
 
15
 
! Отговори
Дрон преди 2 години
Аре са тиквата в кауша, да обяснява на бай Ставри що закопа 3 милиарда лева народна пара!
3
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Участъка в Сърбия е построен от Газпром с руски пари, а този в България от Газпром с български пари и минава ТРАНЗИТНО ПРЕЗ нашата територия...Тиквоооооооооооооооо....
2
12
 
29
 
! Отговори
Сатира преди 2 години
След Балкански поток, в Сърбия цената на газта пада, а в България се вдига. И това при положение че Руснаците строиха в Сърбия, а в България държавната Булгаргаз... Чудесни сме, няма такива корумпирани мафиоти!
1
9
 
8
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
брех на приказки колко добре звучи а на края в цифри и реален пренос на куб.заявен газ ще броим пилците на есен