Турците се ядосаха: Ердоган вдигнал летен сарай за 62 млн. евро

Опозицията обвинява президента, че е пропилял парите на данъкоплатците
12 юли 2021 21:35, Петя Славова
88
Турците се ядосаха: Ердоган вдигнал летен сарай за 62 млн. евро
Снимка: БГНЕС

Опозицията в Турция обвинява президента Реджеп Тайип Ердоган, че е пропилял парите на данъкоплатците – и то във време на висока инфлация и безработица. Причината за жестоката критика е летен дворец на президента на Егейско море, който е построен през последните години, но за който досега публиката не е знаела много, предава БГНЕС, позовавайки се на в. "Зюддойче цайтунг".

Това е комплекс със 300 стаи във ваканционната провинция Мармарис. Сега критичният към правителството вестник Sözcü публикува снимки на двореца, както и скици, дошли от уебсайта на архитекта Шефик Биркийе. Според вестника сараят е струвал 640 милиона лири (около 62 милиона евро). Състои се от множество луксозни двуетажни сгради с кабинет и дневни, както и спални в неоосмански стил, помещения за обслужващия персонал, джамия, плувен басейн и дълъг частен плаж край морето.

Твърди се, че турският президент вече е приел двама държавни гости в комплекса миналата година: Според Sözcü и албанският премиер Еди Рама, и азербайджанският президент Илхан Алиев са посетили Летния дворец.

Специален пясък за частния плаж

Съоръжението е построено в залив, където Тургут Йозал, бивш президент на Турция, също е живял във ваканционен дом през 90-те години. Само че става дума за малка къща, която трябваше да отстъпи място на новото съоръжение - както и десетки хиляди дървета, които са били изсечени в залива.

Както пише авторът на Sözcü Исмаил Шахин , така площ от почти 11 000 квадратни метра е превърната в плаж, за който трябвало да се транспортират специални пясък и чакъл от езеро на 200 километра.

След публикацията във вестника, скиците вече не можеха да бъдат намерени на уебсайта на архитекта Биркие. Сега обаче Sözcü публикува и снимки на двореца . Авторката на Sözcü Чикдем Токер коментира изчезването на скиците, като посочи, че прозрачността по отношение на жизнения стандарт на онези, които управляват страната, всъщност би бил нещо добро. В крайна сметка това би показало за какво ще се изразходва бюджетът във време, когато инфлацията нараства, поминъкът за много хора намалява и броят на самоубийствата поради бедност нараства.

Подобно изявление направи и лидерът опозиционната Републиканската народна партия Кемал Кълъчдароглу направи подобно изявление. По време на явяване пред фракцията на своята партия в парламента, той показа уголемени снимки на двореца и разкритикува президента: „Човекът строи летен дворец, докато хората гладуват“.

Депутатът от HDP Гаро Пайлан също разкритикува Ердоган в Tуитър. "Докато Ердоганите казват на гражданите:„ Нека намалим порциите ", те строят летен дворец от бюджетни средства за 640 милиона. Хората са гладни, самоубиват се ... не им пука." Очевидно той има предвид изявление на съпругата на Ердоган Емине, която препоръчва турците да ядат по-малки порции, така че нищо да не се изхвърля.

Сега опозицията призовава за разяснения относно изграждането на летния дворец - особено относно сложното създаване на плажа. Досега правителството не е отговорило на публикациите във вестник Sözcü , за разлика от някои медии, които са ги доразработили. Само медии, близки до правителството, се опитаха да оправдаят инвестициите - новата сграда била необходима, за да предпази президента от нападения?!

След тежки критики, президентът Ердоган наскоро публикува спасителен указ, насочен към спиране на закупуването на скъпи служебни автомобили. Той обаче беше изключил собствения си офис от това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боко Тиквата ке ми липсва.
9
1
 
23
 
! Отговори
Баба Меца преди 2 години
И тук ще стане така. Нека всички си помислят, поверена им е кацата с меда, колко дълго могат да издържат преди да топнат лапичките? И като седнат новите да ви обесняват как ще са скромни, няма да карат държавни коли итн, да се сетите, че всичко е докато седнат до кацата.
8
1
 
19
 
! Отговори
СССР преди 2 години
Събрал дребни парици човечеца и си дигнал си лятна дача, да си почива от светската суета. Те пък ревнаха до бога, че сковал две дъски за подслон когато вали.
7
3
 
31
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Източен диктатор. Приказва едно такова високо-морално - а граби като за последно собствения си народ...
6
6
 
22
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
И неговият приятел Бойко Борисов отиде преди изборите при него, защото е толкова уплашен от Радев, че се надява Ердоган да го спаси от Радев. Това, че ще влезе в пандиза, много го боли.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бай ТъпчоТака е. Бойко оня ден ходи при него, за да получи съвети за декорацията - колебание между мутро-барок и ромско-ромейски стил.
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
путиноидна работа. също като в българия.
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В целия свят е така от римско време, за простолюдието сол и зрелище за богонамазаните живот като за 1000 години.
2
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне в това отношение бибитко го прави по дискретно.Той не строи в тундрата а в барса. По тарикат е от феса.
1
4
 
26
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Ами те с нашият нали големи приятели са бе, то един-други са учат на мурафети...