Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България

Македонският народ има култура и история, похвали се ВМРО-ДПМНЕ
29 юли 2021 17:15, Екип на Dnes.bg
182
 Парламентът на РСМ прие резолюция за червените линии спрямо България
Снимка: архив, БГНЕС

Парламентът на Република Северна Македония прие днес предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в преговорите с България.

В подкрепа на текста са гласували 95 депутати, а един се е въздържал, предаде БГНЕС.

Новината бе съобщена за първи път във Facebook профила на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Александър Николовски.

Още по темата

„В парламента на Република Македония бе гласувана предложената от ВМРО-ДПМНЕ декларация за македонските червени линии спрямо България! Македонският език е македонски, отделен и различен от другите. Македонският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва”, написа Николовски.

На 4 юли депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошоски обяви текст на проект на резолюция във връзка с преговорите с България. Целта ѝ е да очертае т.нар. червени линии, с които да се съобразяват преговарящите, ако текстът бъде гласуван от македонския парламент.

В резолюцията се настоява „преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ”.

Подчертават се „автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост”, съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която „води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия”.

Коалиционният партньор на управляващите Демократичен съюз за интеграция (ДС) обяви, че този процес трябва да започне от нулата, всички партии заедно да постигнат консенсус, а решението да не бъде налагано от една политическа сила.

Македонският министър на външните работи Буяр Османи заяви, че е необходимо да бъде постигнат политически консенсус между политическите партии в РСМ преди гласуването на резолюцията с "червените линии" за преговорите с България.

Премиерът Заев заяви миналата седмица, че СДСМ подкрепя съдържанието на предложената резолюция относно македонската идентичност и език, но не може да приеме текст, в който не е изписано конституционното име на страната – Република Северна Македония. Това предизвика недоволството на вносителя ВМРО-ДПМНЕ, която обвини управляващите, че разединяват страната.

"Фактът, че СДСМ реши да промени позицията си за трети път и да повдигне въпроси, които не са свързани със съдържанието на резолюцията, за съжаление отслабва позициите на Македония при каквито и да е бъдещи разговори с България", се казва в позицията на опозиционната партия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
0
 
! Отговори
ACAB преди 2 години
Аз се чудя защо не вземат да си гласуват в парламента, дали Гоце Делчев е македонец или не...
147
0
 
1
 
! Отговори
Щ.Младши преди 2 години
"Македонски" народ има от 76 години а "северомакедонски"- от 2 години и нещо!
146
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква "история" и "култура" може да има народ,който съществува от 76 години ???
145
0
 
1
 
! Отговори
Щ.Младши преди 2 години
Култура и история има,но македонския народ е измрял преди 1800 години!
144
0
 
2
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Игнориране на всичко и всички в БЮРМ е лекарството за бюрманските простотии.
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонският народ има история, но не и македонската държава, защото такава не е имало никога.
142
0
 
5
 
! Отговори
ИстоРик преди 2 години
Дори без да се замислям мога да кажа поне 30 ТРИДЕСЕТ български владетели от създаването на Българската държава до днес ..... Интересно ми е някое древно античко маке КОЛКО макеДонски владетели може да изброи ? И имайте предвид че Александър Велики Е ГРЪК / родно място в гърция и царство в Мала Азия със столица Вавилон ... а Самуил си е български владетел , който дори папата е признал за българин ... ДРУГИ ?
141
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В парламента на Република България бе гласувана предложената декларация за българските червени линии спрямо Македония! "Българският език е , отделен и различен от другите. Българският народ има култура и история, с която може да се гордее и няма да позволим никой да я оспорва. Както се казва " С тяхните камъни по тяхните глави".
140
0
 
3
 
! Отговори
Антон преди 2 години
След Австрия може и Австралия да се присъедини към творението. Желаем успехи по този нов път на БЮРМ.
139
1
 
4
 
! Отговори
БИТОЛСКИЯТ НАДПИС преди 2 години
Анонимни македонски ***, я ми кажете-" кажувайте"-малии колко е смешно и жалко да си невежа и лъжеш децата си в област македония! Та дека крихте Битолският надпис От 1016г. и кво пише на него?? Пише на Кирилица- Аз Йоан Владислав-Българин родом и самодържец БЪЛГАРСКИ, изградих тая крепост за защита на Българите! Нема Макета, Дакета и Сръбе...Василевса Василйи *** се е подписвал, не Македоноубиец след като ни завладяват 1018г.От Вардаро до Варна
138
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 2 години
Един от проблемите на комшиите е че те нямат историци, а имат историчари. Историчарят не е историк, а съчинител на история. В смесената комисия са казвали например на представителите на РСМ: Дайте един исторически източник, в който Самуил да е наречен македонски цар. Няма такъв! Но това не им пречи да го твърдят, а и да го пишат в учебниците по които учат децата им. И в смесената комисия представителите на РСМ не подписват нищо - няма протоколи черно на бяло. Събират се, приказват, и нищо.
137
0
 
5
 
! Отговори
бай Лазо преди 2 години
Макетата ше гледат ЕС, ама от некой по-висок баир оттатък Вардаро, дорде шиптъpитe не ги подпрат зaднeшкатa...Toгазе ше им дойде акъла у кyxите лeйки!
136
0
 
5
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Само за информация думата "арно" я използваше точно в този смисъл както при теб моята баба. Като си толкова умен отговори си сам защо това е така. Ние отдавна сме си отговорили на този въпрос. Само че, сега вече след вашите бюрмански простотии това няма никакво значение за българите. Ние просто се отвращаваме от бюрманците.
135
1
 
6
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
Да не бързаме. И Гърция не бързаше и постигна всичко, даже смениха името на държавата. Трябва време и натиск. В РСМ много добре знаят какво се очаква от тях. Когато престанат да пишат в учебниците си че българите са татари и фашисти и престанат да крадат от общата ни история тогава могат да очакват от нас подкрепа за ЕС. Не може хора, които преживе са казвали и са писали че са българи те след смъртта им да ги наричат македонци защото така им изнася. А в комисията отказват да подписват документи
134
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чекай да позная, цар Самуил е маке.....хахахахаха :)) Верно имате история макета, гърка Александър Велики също е маке, велики сте :))))
133
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 127.Щастлив си защото не знаеш колко си нещастен...
132
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Неко 132 Вие...така наречените Северно македонци наистина нямате оправяне.Вие си имсте една мантра която повтаряте до безсъзнание и това е.Вас не Ви интересуват нито,летописи от онова време.нито неща от извора.Вие сте зомбирани и единствено промивка на мозъка и вето за ЕС могат да Ви освестят.***...
131
2
 
12
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
С поведението си РСМ демонстрира една политическа незрялост, която доказва, че мястото им не е в ЕС. Така че РБ в момента защитава цяла Европа. Тук споровете за митични герои нямат никаква значение.
130
2
 
11
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Скъпи бюрманци, съединете се с вашите любими сърби и се откажете от опитите си да крадете от БГ каквото ви скимне.
129
1
 
10
 
! Отговори
ББ преди 2 години
поредните глупотевини на сърбомани,мафиоти и зависими...крепящи властта си на тезата...врагове...,само факта,че първи ги признахме за независима ги събаря,и Света и Съюзниците ни мълчат...това е порн.г.а.ия...Несправедливост е,раждате поредното чудовище!!!нищо не искаме от РСМ...няма да им позволим да ограбват Историята ни!!!никога няма да им го позволим...путин и сърбите ги използва да сеят раздори...опит за нов палеж на Балканите......не ни е страх...прочетете Историята ни