Радев за Северна Македония: Натискът към България ще се засилва

Президентът поиска помощ за мигрантския натиск
Обновена: 1 сеп 2021 21:18 | 1 сеп 2021 19:15, Анисия Иванова
221
Радев за Северна Македония: Натискът към България ще се засилва
Снимка: Президентството

Натискът върху България през следващите месеци по темата за Република Северна Македония ще продължи да се засилва, заяви президентът Румен Радев, който е в Словения за Бледския стратегически форум.

 Партиите, от които зависи съставянето на редовно правителство и парламент, трябва да имат това предвид, така че да излъчат кабинет и НС, защитаващи националната ни позиция пред европейските партньори.

По-рано премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази надежда София скоро да има стабилно правителство, за да продължат разговорите за евроинтеграцията на Скопие.

Очакванията за компромис към България растат, защото през последните години отношенията със Скопие са били водени в задънена улица и България е останала изолирана, обясни Радев.

По думите му гласувана през юли резолюция на парламента в Скопие бетонира неизпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. Резолюцията очертава езикът и идентичността като червени линии, по които Скопие няма да преговаря със София.

Президентът отново повтори, че основен приоритет на българската външна политика остава евроинтеграцията на Западните Балкани и че България е най-заинтересована от това, РСМ да стане член на ЕС, но при изпълнение на поетите ангажименти.

Очакваме защита на правата на хората с българско самосъзнание в Скопие, премахване на повратната представа за България в учебниците, паметниците и медиите там и спиране на езика на омразата.

Днешният форум събира лидерите на Балканските страни с ръководителите на ЕС. Приобщаването на страните от Западните Балкани е в интерес на всички граждани в нашия регион. Евроинтеграцията ще продължи да бъде приоритет за външната ни политика, особено с акцент Република Северна Македония.

За съжаление, нашите отношения с РСМ бяха вкарани в задънена улица през последните години, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори.

Радев поиска помощ за мигрантския натиск

Оперативен план за действие при засилване на мигрантския натиск по сухопътните граници на Евросъюза и финансова подкрепа за страната ни е поискал президентът Румен Радев от Шарл Мишел и Оливер Вархей.
Държавният глава се срещна с председателя на Европейския съвет и еврокомисаря по разширяването по време на международния форум в Блед, Словения.

"В момента България със своя бюджет дава допълнителни разходи така, че да охранява надеждно външната граница на Европейския съюз", заяви Радев

Според министъра на отбраната Георги Панайотов разполагането на 600 войници и техника по границите с Турция и Гърция би струвало на страната ни близо 10 милиона лева, но министерството няма тези средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
2
 
! Отговори
Зила преди 2 години
Да го кажем кратко. Поради ред обективни причини РСМ няма да има възможност в скоро време да започне преговори за присъединяване към съюза.
166
0
 
1
 
! Отговори
именно преди 2 години
До ЗилаТова е невероятния и късмет!
165
0
 
6
 
! Отговори
българин преди 2 години
За езика и нацията да си решават каквото си искат. За общата и отделната ни история трябва да се разберем.
164
3
 
9
 
! Отговори
Лойко преди 2 години
С позицията си спрямо Македониа станахме за смях пред света. Първи ги признахме в света...Като какви??? Сами се оплетохме в собствените си мрежи.Прочита на Балканската и нашата история си е само за нас. Не може да излъжем Европа и света с нашите измислици.Промиването на мозъци продължава и сега с псевдо история в стил...Колко сме били Велики.Ако сме били,щяхме да сме и сега.
163
5
 
8
 
! Отговори
Зила преди 2 години
Понеже македонците се мислят за много хитри и седят на много столове - Китай САЩ Русия ЕС. Накрая ще си седнат на земята за по-удобно.
162
7
 
1
 
! Отговори
Край преди 2 години
Реве този щото американците ще го натискат За. Македония. А утре като я обединят с Косово ще стане шиптарска държава - американско протеже
161
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво правителство, бе? Радев саботира с две ръце всеки опит за правителство, но плямпа непрекъснато какво трябвало да се направи. Радев е невероятен провал по всички линии. Какво стана с Плана за устойчивост? Какво стана с ЕС? Янев не е канен нито веднъж за 100 дни на посещение извън България. Защо никоя страна не го уважава и не се сеща за него? Ето това е оценката на ЕС за Радев и Янев.
160
1
 
6
 
! Отговори
Зила преди 2 години
Какъв интерес имат САЩ към една значително по-важна страна, като Афганистан, имахме възможност да наблюдаваме съвсем наскоро. РСМ е абсолютно последната страна в света за която американците в момента се интересуват.
159
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България очевидно отново влиза в предизборна кампания и отново се възползват от Македония,като предизборна кампания.Лошото е ,че и в Македония ще има избори.От Радев абсолютно нищо не зависи за влизането на Македония в ЕС.Единствено парламента има право да се изказва по този въпрос при това с наличномправителство избрано от парламента.Но с двете декларации приети от парламентите в двете държави,няма как да бъде изпълнен договора за добросъседство.Спрете с фалшивата кампания срещу Македония.
158
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България очевидно няма опит с политиката на САЩ досега по отношение на своя геостратегически интерес, а Македония очевидно е това.
157
4
 
2
 
! Отговори
Зила преди 2 години
Кой какво пише в учебниците си има значение но не първостепенно.
156
2
 
6
 
! Отговори
Зила преди 2 години
В Дания, Холандия и Франция РСМ се възприема като поредният про..як, който трябва да бъде нахранен от тяхният портфейл. Само че за нещастие на гражданите на РСМ тези държави нямат вече никакво желание да си отварят портфейла отново.
155
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 184 < Абе Аланкоуло, я погледни какво пише в собствената ти История ! &#12299;Прабългарите са дошли от Волжска България (днешен Татарстан), а съветската армия те е освободила от фашизма (монархо-фашизма) !!! Какво трябва да пише в македонската история за България !?
154
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фигуранта ползва антимакедонската риторика за предизборни цели, а много наивници които ще гласуват за него не си дават сметка, че именно Радев във втория си мандат ще направи "номера на китайката" и ще подпише съгласието си за отпочване на преговорите за влизане на Македония в ЕС. То още сега се усеща, че е бита карта и пълен крах на антимакедонската доктрина Решетников-Радев !
153
6
 
9
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
В РСМ много добре знаят какво се очаква от тях. Когато престанат да пишат в учебниците си че българите са татари и фашисти и престанат да крадат от общата ни история тогава могат да очакват от нас подкрепа за ЕС. Не може хора, които преживе са казвали и са писали че са българи те след смъртта им да ги наричат македонци защото така им изнася. РСМ отказва да подписва общи документи, които са на "официалните езици на двете страни" и държи да се пише "на македонски език". Така се блокира всичко.
152
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка бе предател
151
6
 
10
 
! Отговори
Историчарите в РСМ преди 2 години
Един от проблемите на комшиите е че те нямат историци, а имат историчари. Историчарят не е историк, а съчинител на история. В смесената комисия са казвали например на представителите на РСМ: Дайте един исторически източник, в който Самуил да е наречен македонски цар. Няма такъв! Но това не им пречи да го твърдят, а и да го пишат в учебниците по които учат децата им. И в смесената комисия представителите на РСМ не подписват нищо - няма протоколи черно на бяло. Събират се, приказват, и нищо.
150
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма кой да изхранва Македония.Ние не сме много по-добре от Македония.Освен това Бългсрия беше в пъти по-зле когато ни приемаха в сравнение с Македония в момента.Отиди там и ще се убедиш.Сравни Македония сега с България преди да влезне в ЕС.
149
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дания,Холандия и Франция с какво са застрашенинот една държава,която има1,5 милиона жители?
148
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде отиде главният аргумент на Фигуранта, че му откраднали Историята !? Сега бръщолеви някакви гумени изисквания като - правата на хората с българско самосъзнание, премахване "повратната" представа за България, паметниците, медиите !!! Този кремълски парашутист не разбра, че това не са критерии за блокиране на преговори за влизане на братска Македония в ЕС, а критерии спуснати от Москва за блокиране разширяването на ЕС и неговата ерозия !