Радев за Северна Македония: Натискът към България ще се засилва

Президентът поиска помощ за мигрантския натиск
Обновена: 1 сеп 2021 21:18 | 1 сеп 2021 19:15, Анисия Иванова
221
Радев за Северна Македония: Натискът към България ще се засилва
Снимка: Президентството

Натискът върху България през следващите месеци по темата за Република Северна Македония ще продължи да се засилва, заяви президентът Румен Радев, който е в Словения за Бледския стратегически форум.

 Партиите, от които зависи съставянето на редовно правителство и парламент, трябва да имат това предвид, така че да излъчат кабинет и НС, защитаващи националната ни позиция пред европейските партньори.

По-рано премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази надежда София скоро да има стабилно правителство, за да продължат разговорите за евроинтеграцията на Скопие.

Очакванията за компромис към България растат, защото през последните години отношенията със Скопие са били водени в задънена улица и България е останала изолирана, обясни Радев.

По думите му гласувана през юли резолюция на парламента в Скопие бетонира неизпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. Резолюцията очертава езикът и идентичността като червени линии, по които Скопие няма да преговаря със София.

Президентът отново повтори, че основен приоритет на българската външна политика остава евроинтеграцията на Западните Балкани и че България е най-заинтересована от това, РСМ да стане член на ЕС, но при изпълнение на поетите ангажименти.

Очакваме защита на правата на хората с българско самосъзнание в Скопие, премахване на повратната представа за България в учебниците, паметниците и медиите там и спиране на езика на омразата.

Днешният форум събира лидерите на Балканските страни с ръководителите на ЕС. Приобщаването на страните от Западните Балкани е в интерес на всички граждани в нашия регион. Евроинтеграцията ще продължи да бъде приоритет за външната ни политика, особено с акцент Република Северна Македония.

За съжаление, нашите отношения с РСМ бяха вкарани в задънена улица през последните години, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори.

Радев поиска помощ за мигрантския натиск

Оперативен план за действие при засилване на мигрантския натиск по сухопътните граници на Евросъюза и финансова подкрепа за страната ни е поискал президентът Румен Радев от Шарл Мишел и Оливер Вархей.
Държавният глава се срещна с председателя на Европейския съвет и еврокомисаря по разширяването по време на международния форум в Блед, Словения.

"В момента България със своя бюджет дава допълнителни разходи така, че да охранява надеждно външната граница на Европейския съюз", заяви Радев

Според министъра на отбраната Георги Панайотов разполагането на 600 войници и техника по границите с Турция и Гърция би струвало на страната ни близо 10 милиона лева, но министерството няма тези средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
5
 
5
 
! Отговори
Зила преди 2 години
Простичката истина за македонците е, че никой нормален гражданин на съюза няма никаква нужда да вземе допълнително над два милиона хора за да ги изранва за своя сметка.
146
3
 
7
 
! Отговори
Зила преди 2 години
Ако изобщо може да се говори, че някой прави услуга на някого по този въпрос, което е неуместно, то България прави услуга на Дания, Холандия и Франция като не допуска РСМ в съюза.
145
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България с ветото единствено прави услуга на Путин.Това е на практика много вредно за България,защото в ЕС знаят.При тях не минава номера.Да нашите политици може да налагат вето и да плащат за кампании за омраза,но това няма да е в полза на България ,а точно обратното.Национален интерес е Македония да е близо до България ,а не обратното.Не е национален интерес да се създава омраза между Македонци и Българи.Политиците от двете държави са за наказание с нещата ,които правят.
144
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България преди ветото започна кампания анти-Макрдония и започна кампания в която се налага мнението ,че.Македонци мразят Българи.Това.си е абсолютна лъжа.Да има Македонци които мразат,но са под 5%.Аз бих казал,че.въпреки ветото Македонците не мразат Българи,а обратно е.Македония и България са вазали на Путин и от там идва проблема.Идеята е двата народа да бъдат далече един от друг.Наложена омраза с.помощ на политиците от България и Македония.
143
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъшност нашата декларация приета в парламента малко след подписания договор е в противоречие с този договор и това е причината да наложим вето.Преди няколко месеца и Македония направи същото в техния парламент,което означава,че няма как този договор да бъде изпълнен.Извода е че Ние сме държава в ЕС,която е на Путин.А Македония е същото като нас.Политиката и в двете държави е над 80% зависима от политиката на Путин.Това доказва,че Македония и България са най-корумпирани в Европа и са дъното.
142
6
 
6
 
! Отговори
Зила преди 2 години
Всъщност РСМ има проблем с Дания, Холандия и Франция. Никой фактор в тези страни няма нужда да вземе на безплатно изхранване населението на тази република.
141
7
 
9
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Отворив бг портал за да разберам каде се шири говор на омраза... Не можам да верувам колку зло се изначитав.. Да бидам искрен вас ви е испран умот дека во Мк е актуелен говорот на омраза.. нормално дека има индивидуи изреволтирани, ама еден на 100.. а тука се уверив дека е секо втор.. едноставно зачудувачки и срамно
140
6
 
6
 
! Отговори
Зила преди 2 години
Няма как в 21 век една група от нахални, икономически несъстоятелни хора да бъде допусната в ЕС за да бъде на издръжката на датските, холандските и френските данъкоплатци.
139
8
 
9
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
Македония не е готова за членство в ЕС. България прави услуга на целия ЕС като не ги допуска много близо до Европа.
138
2
 
12
 
! Отговори
Европеец преди 2 години
Правилно, колега! В ЕС още помнят гробовното му мълчание относно руските шпиони. Няма го Баце, за да напълни хазната с евро.
137
1
 
2
 
! Отговори
Хаахх преди 2 години
До ЗевсНой-големия подарък за "македония"е по времето на георги димитров.
136
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари проси пРезидентът. Кьорава стотинка няма да получи. Хазната е празна. Да се допита до Решетников. Може някоя рубла да го цапардоса по фуражката.
135
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
извинявам се за вулгаризмите...но...да играем..!!!каквото повикало...таковасе обадило!...България...бъдещето на децата ни са...заложници са!
134
6
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Моят Президент!...изкачил върха ...с Народа ни...Чиста и Свята!
133
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка мутро некадърна
132
3
 
12
 
! Отговори
Ама преди 2 години
Никой не им иска езика и идентичността на тия наши сбъркани сънародници, а просто тяхната държава да престане да краде наша история, и да спрат езика на изкуствено насадената омраза ! Нека се осъзнаят, и да признаят историческите истини !
131
6
 
2
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Загубата на Македония е започнала при Цар Фердинанд, проточила се е при Г. Димитров и неговите политически наследници, оформи се при Бойко Борисов и ще бъде завършена от Румен Радев поради стратегическата синергия със САЩ. Македония- душегубката на България.
130
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 2 години
натиск...да саваме съучастници в престъпления и предаване интересите на съюзник като САЩ...няма да ставаме,Народа ни е лоялен...ако откажат помощ с бежанците...съдействие...към македония и европейските...те у нас не искат...да играем бре!...а ние си точим...каракулаците...Чиста и Свята!!!
129
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
натск...с ятагани ли е?а защо искренно не споделим със САЩ...как платени еврочиновници ни рекетират...да обслужим путин...това е истината...това правят...ес няма бъдеще..или ще останат,тоталво зависимите от германските печатници..и ще сбъркат отново...а иначе докато сме членове..Вето,не приемаме езика на омразата..паленето на Национални символи,обидите,заплахите,неуважението..са фашизъм...и от кога ЕС изповядва съмнителни ценности...омраза,обиди,кражби...не са ценности на ЕС...Вето...или Изход!
128
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много вероятно е това да е блъф, щом Радев го изрича на глас официално. Явно предизвиква макетата за да направят грешка.