Радев за Северна Македония: Натискът към България ще се засилва

Президентът поиска помощ за мигрантския натиск
Обновена: 1 сеп 2021 21:18 | 1 сеп 2021 19:15, Анисия Иванова
221
Радев за Северна Македония: Натискът към България ще се засилва
Снимка: Президентството

Натискът върху България през следващите месеци по темата за Република Северна Македония ще продължи да се засилва, заяви президентът Румен Радев, който е в Словения за Бледския стратегически форум.

 Партиите, от които зависи съставянето на редовно правителство и парламент, трябва да имат това предвид, така че да излъчат кабинет и НС, защитаващи националната ни позиция пред европейските партньори.

По-рано премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев изрази надежда София скоро да има стабилно правителство, за да продължат разговорите за евроинтеграцията на Скопие.

Очакванията за компромис към България растат, защото през последните години отношенията със Скопие са били водени в задънена улица и България е останала изолирана, обясни Радев.

По думите му гласувана през юли резолюция на парламента в Скопие бетонира неизпълнението на Договора за добросъседство от 2017 г. Резолюцията очертава езикът и идентичността като червени линии, по които Скопие няма да преговаря със София.

Президентът отново повтори, че основен приоритет на българската външна политика остава евроинтеграцията на Западните Балкани и че България е най-заинтересована от това, РСМ да стане член на ЕС, но при изпълнение на поетите ангажименти.

Очакваме защита на правата на хората с българско самосъзнание в Скопие, премахване на повратната представа за България в учебниците, паметниците и медиите там и спиране на езика на омразата.

Днешният форум събира лидерите на Балканските страни с ръководителите на ЕС. Приобщаването на страните от Западните Балкани е в интерес на всички граждани в нашия регион. Евроинтеграцията ще продължи да бъде приоритет за външната ни политика, особено с акцент Република Северна Македония.

За съжаление, нашите отношения с РСМ бяха вкарани в задънена улица през последните години, а поради невъзможност и неспособност да се обясни нашата позиция България дори изпадна в изолация пред своите европейски партньори.

Радев поиска помощ за мигрантския натиск

Оперативен план за действие при засилване на мигрантския натиск по сухопътните граници на Евросъюза и финансова подкрепа за страната ни е поискал президентът Румен Радев от Шарл Мишел и Оливер Вархей.
Държавният глава се срещна с председателя на Европейския съвет и еврокомисаря по разширяването по време на международния форум в Блед, Словения.

"В момента България със своя бюджет дава допълнителни разходи така, че да охранява надеждно външната граница на Европейския съюз", заяви Радев

Според министъра на отбраната Георги Панайотов разполагането на 600 войници и техника по границите с Турция и Гърция би струвало на страната ни близо 10 милиона лева, но министерството няма тези средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За какво ни е този, с една РСМ не може да се оправи, само мрънка!
106
16
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Болшинството *** немат връзка и отношение към македонците като към братя, а се отнасят като към врагове. Като цяло хората на изток от ятовата граница изобщо не трябва да се месят в тия въпроси. В момента щафетата на дебелашкото говорене, което беше патент на Каракачанов, се поема от Славуца Трифонова. И това до нищо добро няма да доведе.
105
1
 
13
 
! Отговори
Зила преди 2 години
Скопски от вас вече нищо не искаме, защото знаеме, че нищо нямате. Да сте живи и здрави.
104
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предателя на България защитава Македония. Продажния комунист е взел пари.
103
0
 
16
 
! Отговори
Зила преди 2 години
Скъпи македонци имате много здраве от всички българи.
102
9
 
6
 
! Отговори
Скопски преди 2 години
Тотално отсъствие на що годе стратегия од бг страна..ако един Иван Гешов и С. Данев пропиляха бъдещето на българската нация какво да се очаква от един Радев или пак Бойко..с циркове от типа на онзи ***..т от Карлово Стоянов или "академични невежи" като Топалов провала е обезпечен..вместо факторизиране на македонците със бг. самосъзнание и тяхна афирмация пред ЕС и в бг явноста, има само хаос кадето самата Бг. не знае какво иска в спора..
101
13
 
12
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Чудовищно антибългарска атака е изявлението на Радев, че в последните години отношенията със Скопие били водени в задънена улица и затова България била останала изолирана! Личните му взаимоотношения с ББ отново изплуват над държавническото отношение! Общи приказки, злоба, лъжа...Един лъжец, който гледа да се измъкне през задния вход /гонят ли го, бяга!/, прехвърляйки атаката към него на бившите..В каква "задънена" улица са водени отношенията със Скопие?И какво значи, че България била "изолирана"
100
8
 
5
 
! Отговори
Зила преди 2 години
Всъщност за около 80 на сто от коментарите тук Македония няма никакво значение. Тях ги интересува само кой ще формира правителство е България.
99
10
 
16
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Калеко Алеко Не е естествено, че натиска към нас ще се засилва! Ако продължаваме да се излагаме , ако тези т.ъ.п.и БСПари и СИЕ окупират властта, нещата ще се влошават отвсякъде и тогава натиска върху нас би бил напълно естествен. Но ако излъчим силно правителство, разбиращо от ПОЛИТИКА, нещата ще са съвсем различни...Според мен, екипът на Екатерина Захариева свърши добра работа и тя поне трябва да е в екипа за следващите преговори. За сега вероятно ще е най-добре Бойко да се върне...
98
5
 
13
 
! Отговори
Зила преди 2 години
България си е в супер позици, Македония е в лоша позиция и затова само скимти.
97
5
 
11
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен107 Ние нямаме никакви претенции за нищо! Претенциите не са инструмент за решение на нищо! Ние имаме ИЗИСКВАНИЯ за придържане към ИСТИНАТА и прекратяване атаките им към България за да им имаме ДОВЕРИЕ и нормални взаимоотношения! Те буквално воюват против нас виртуално, целейки се в македонците там, но нахвърляйки се с обиди и лъжи, мръсотии и манипулации към нас!Как при едно такова отношение ние можем да им имаме доверие?! ПРОБЛЕМИТЕ ТУК СА на ПОЛИТИЧЕСКА платфорна, НЕ на НАУЧНА
96
5
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Естествено е, че ще се засилва ... в момента България е в силно уязвима позиция, без правителство, без бюджет, с обезглавени и неработещи институции и парализиран парламент ... до там ни доведоха радевата Хунта и шайката на уличните метежници ... !!!
95
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Празнословеца! Само говори на теория какво трябва да се направи. Не е разбрал че той управлява и вече трябва да действа не да казва другите какво да правят
94
2
 
13
 
! Отговори
Зевс преди 2 години
РСМ се държи обидно с РБ и поради тази причина ние не сме съгласни да влизат там където ние вече сме. Много просто. Няма нищо повече за обяснение.
93
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя омръзна с тези празни приказки
92
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Резолюцията очертава езикът и идентичността като червени линии" (граматичната грешка е на журналистката) -- аланкоолу, президента, защо не направи една среща с преговорния ни екип да обясниш на феодалните старци от бан и разни селски университети, а също и на партийки като вмро това което аз отдавна обяснявам тук - ние не можем да имаме претенции към езика и идентичността им, това те го знаят перфектно. Ние можем да имаме претенции САМО към кражба и фалшифициране на история и езика на омразата.
91
2
 
8
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Да втасват Какво значи "да втасат"? Това да не ти е тесто, пълно с бъгси, че да ти втасват! Това са хора, поставени в отвратително унизително положение, които от никъде не виждат помощ, дори от онези, които се пишат за част от тях, от нас...Ние се въртим като мишка в капан и се "чудим" какво става там...СРАМОТА!...Такива като Радев, които всеки момент са готови да побегнат назад и се откажат и от себе си дори, са СРАМ за България..
90
3
 
8
 
! Отговори
Зила преди 2 години
EBNI и ДБ да ги приемат в къщите си като толкова много ги харесват.
89
2
 
4
 
! Отговори
Зила преди 2 години
ДБ и *** да ги приемат в съюза. Нали са разбирачи по всички теми.
88
3
 
11
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Къде се бута този не.щаст.ник Радев, където нищо не разбира..Колкото бели донесе на България този наг.лец, който разбира от всичко, когато нищо не разбира, нито един политик досега не е правил...Това, че неговите очаквания за компромис на България растели, не означава, че това е така наистина - колкото някой, поставящ изисквания, се компроментира, толкова повече го натискат да го смачкат /кой е той, че да иска нещо?/А Радев определено е НИКОЙ! И никой няма да обърне внимание на исканията му..