Уволниха турски имам, забранил ваксините срещу коронавируса

Органите на реда са започнали разследване
2 сеп 2021 21:21, Петя Славова
23
Уволниха турски имам, забранил ваксините срещу коронавируса
Снимка: БГНЕС

Уволниха имам на джамия, тъй като призовал мюсюлманите да бойкотират ваксините срещу COVID-19. Случката е от град Денизли в Югозападна Турция, разказва телевизионният канал Al Arabiya.

Главната администрация на вакъфите го отстрани от работа, след като той отказа да оттегли противоречивата фетва (забрана). Властите започнаха разследване.

Според турски медии имамът е призовал жителите на Денизли да бойкотират всички видове антивирусни ваксини, във връзка с което главното управление на вакъфите го е отстранило от работа, а органите на реда са започнали разследване.

Още по темата

Абдулазиз Байдир, бивш професор в Истанбулския университет, коментира фетвата на турския проповедник в интервю за Al Аrabiya: "За да обявим забраната на ваксината, трябва да сме сигурни, че тя е вредна за организма". Той призова за внимателно проучване на информацията, когато става въпрос за такива медицински проблеми.

Главното управление на вакъфите не се ограничи само до уволнението на имама от работа: то стигна до мюфтията на града, където той проповядваше.

Самият мюфтия Денизли Мохамед Ашик каза, че е ваксиниран срещу коронавируса заедно с всички членове на семейството и призова хората да последват примера му, за да се предотврати по -нататъшното разпространение на вируса.

В коментари пред местните медии той отбеляза: "Ваксинацията е религиозен и граждански дълг и трябва да се насърчава".

Фетвата е приета по време, когато Турция регистрира хиляди нови случаи на коронавирус всеки ден. Това е поредният скок след относителното намаляване на инфекциите и смъртните случаи, съобщава "Фокус".

Турските мюсюлмански институции и теолози често приемат противоречиви фетви. Друг инцидент се случи преди няколко дни, когато Службата по религиозните въпроси забрани употребата на морски дарове под предлог, че морските обитатели умират веднага щом бъдат уловени.

Опозиционните партии в Турция се противопоставят на дейността на Службата за религиозни въпроси, тъй като тя противоречи на светския характер на държавата. Това твърди основната опозиционна Народно-републиканска партия, която обвинява религиозната институция за намеса в политически въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
До Сюлейман паша преди 2 години
Какво подобря Туркестан бе? Преди 1 лира беше 1 лев, сега е 18 стотинки, тя валутата на Венецуела е по-стабилна
15
1
 
2
 
! Отговори
Сюлейман паша преди 2 години
Да им се чудиш на акьла на простите ***!Турция от ден на ден си подобрява военните,икономическите,спортните,културните показатели,готви се да е една от решаващите фактори в световните дела а ганчовците от памтивека продьлжават да повтарят махленските стереотипи,измислени от самите тях!И как само им се кефят !
14
0
 
3
 
! Отговори
Ха!!!!! преди 2 години
До Заплождач= Май тия опити са по характерни за ЕС и САЩ напоследък. И то с очевидни документирани и узаконени успехи!
13
4
 
2
 
! Отговори
Заплождач преди 2 години
За Турция са важни единствено опитите! Един път да хване мъж и светът ще е в краката ни!
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и да си били диви и изостанали, но очевидно сега са по-умни теб.
11
3
 
4
 
! Отговори
Браво преди 2 години
на този имам! Повече хора да последват негавия пример!
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този имам сега да приеме християнството
9
5
 
8
 
! Отговори
Историк преди 2 години
До АнонименТурция е велика нация а турците са велик народ ..... Ама верно ли ве ? Я се поразррови из турската история . Нека те светна един ФАКТ : По време на османскта империя турци са наричали най-неграмотните и диви селляци от Анадола и е било приемано за ОБИДА да бъде наречен някой - турчин .... та чак до преди около 100г. когато студенти дисиденти и конспиратори се обявяват за младотурци и създават основите на днешна Турция .Тъмна религия за простолюдието и светски живот за елита .......
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид-фашизма трябва да бъде спрян на всяка цена!!!
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беларус явно бързо ваксинира, почти са настигнали България, 16%. И те ще ни изпреварят.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако още не сте разбрали, ковид е нова религия и ваксината е нейният пророк.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде фанатиците -вън. Те в Израел подобни фанатици движат заразата.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кал ли върви инжектирането в Иран? :))
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция е каквото каже имама. Сега тези които са го уволнили ще бъдат посетени от електората на Ердоган, онези с брадите до пъпа. А турчеещите се българи ходят само из туристическите зони в Анталия.
2
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция е велика нация а турците са велик народ
1
18
 
8
 
! Отговори
Имам мангър преди 2 години
Тука обаче антиваксърите чакат фетвата от имам мангъров всеки ден. Него никой не го закача, даже щеше да става топ политик. Религиозната общност тук е влиятелна и по-силна от в Турция.