Хиляди изпратиха в последния му път Микис Теодоракис

Великият композитор беше погребан на Крит
14
Хиляди изпратиха в последния му път Микис Теодоракис
Снимка: БГНЕС

Композиторът Микис Теодоракис, който почина на 2 септември на 96-годишна възраст, бе погребан днес близо до Ханя на остров Крит, където се стекоха хиляди хора, за да отдадат почит на "великия посланик на гръцкия характер", както го определи гръцкият премиер, съобщава АФП.

Още по темата

Ковчегът с тялото на Теодоракис бе изложен сутринта в катедралата в Ханя, където множество жители на Крит дойдоха, за се поклонят пред него.

"Ние казваме сбогом, както той заслужава, на последния велик грък на ХХ век", посочи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пред журналисти преди погребението на Теодоракис в гробището в Галатас.
Церемония, на която присъстваха семейството, президентът на страната Катерина Сакеларопулу, премиерът Кириакос Мицотакис и лидерът на опозицията Алексис Ципрас, се състоя в църквата "Агиос Николаос" в Галатас, след което траурната процесия се отправи към семейната гробница.

Ковчегът с тялото на Теодоракис пристигна тази сутрин на остров Крит с кораб от Атина, където бе изложен за поклонение в продължение на три дни в катедралата в гръцката столица.

На прощална церемония вчера гръцкият президент Катерина Сакеларопулу определи Теодоракис като "учител и пример". "Той винаги ще бъде с нас, вкоренен в колективната ни памет", заяви Сакеларопулу в своето слово в катедралата.

От името на Комунистическата партия, до която Теодоракис бе близък, генералният секретар на партията Димитрис Куцумбас заяви, обръщайки се директно към покойния композитор: "През целия си живот ти държеше пушката в едната ръка и партитурите в другата".

"Импулсивна, революционна, страстна, твоята музика показва, че нашият свят трябва да се промени и може да се промени", каза Куцумбас в сряда в Атина.

Композиторът има динамични отношения с Комунистическата партия, която напуска в края на 1960-те години, а после отново се присъединява в края на 1970-те, след което през 1990 г. е избран за депутат от консервативната Нова демокрация.

По време на финансовата криза в Гърция той демонстрира срещу мерките за икономии, наложени от международните кредитори.

Теодоракис е влизал в затвора два пъти - по обвинение в симпатии към комунистическите сили по време на гражданската война в Гърция през 1947 г., и по време на военната хунта от 1967 до 1974 г., когато отново е вкаран в затвора и измъчван. Под международен натиск е освободен през 1970 г.

Микис Теодоракис, станал известен с музиката за филма "Зорба гъркът", е автор на повече от 200 популярни песни, 10 симфонии, две оратории, три балета, фолклорна опера, както и на олимпийския химн, изпълнен за първи път на Олимпийските игри през 1992 г. в Барселона. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Мариана Гарелова преди 2 години
Зои ПАНО, като казват гърците и Господ да прегърне душата ти, а ти ни осветявай и отгоре, показвай път към добротата и смирението на човеците, така както си го правил в целия свой съзнателен живот !БЕЗСМЪРТЕН!
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само Бебел!
8
1
 
9
 
! Отговори
Светла му памет преди 2 години
Голям музикант !
7
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Ту лупа като изпъне подковите, така ше се пишат панагирици два-три дена...
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един приятел още пази дългосвирещата грамофонна плоча издадена от Балкантон от края на 60-те години в която има най хубавите му творби. Направих му шумозаглушител за да не се чува пукотевицата от надраскванията на плочата и сега се чува като че вчера е купена. Все пак е над 50 години плоча колкото и да я е пазил износването се чувстваше.
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асане, явно не знаеш нищо за Тедоракис! Няма човек в Гърция, който да не сведе глава пред него, независимо от партийната си принадлежност! Само ние в Б-я се разделяме на червени, сини, зелени и т.н... За гърците, най-важно е Родината! Ама къде акъл у нашенци?!!! Давайте си с чалгата и кючеците, пък чакайте да се оправим!!!
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аксиос! (Изписах го на гръцки, но не става в този форум) Светъл да е пътят му!
3
22
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
*** прати ли делегация от БКП
2
7
 
17
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
БОГ да го прости ЧОВКЪТ
1
5
 
24
 
! Отговори
ДГ преди 2 години
Велик! Вечна му памет!