Ще променим ли позицията си за СР Македония след изказването на Байдън?

Установяват се пречките, които са са спънка за членството ѝ в ЕС
Обновена: 6 окт 2021 10:23 | 6 окт 2021 10:09, Анисия Иванова
63

РС Македония гледа с оптимизъм към ЕС след думите на Байдън, каза македонският журналист Йовица Пауновски в ефира на "България сутрин".

Американският президент Джо Байдън се застъпи пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за продължаване на процеса по присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. Днес предстои разговор за присъединяването на шестте балкански страни към ЕС.

Още по темата

"Очакванията са свързани с оптимизъм, от една страна. От друга страна, се установяват и проблемите, които са на пътя на Северна Македония относно членството ѝ в ЕС", каза Пауновски.

Президентът на РСМ Стево Пендаровски е разговарял с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис относно Европейския съюз. Целта му е била да намери начин да лобира относно започването на преговори за Албания, обясни журналистът.

Настроенията в обществото относно Договора за добросъседство, подписан с България през 2018 година, са по-скоро позитивни. Нагласите са свързани с това той да помогне да се премахне бариерата, която стои пред РСМ за членството ѝ в ЕС, отбеляза Йовица Пауновски пред Bulgaria ON AIR.

"Вчера беше обсъдено, че подписаните договори с България и Гърция трябва да бъдат претекст за следващо сработване между страните в различните сектори", коментира македонският журналист.

А на въпрос очаква ли Северна Македония промяна в позицията на България след изказването на Байдън, Пауновски изтъкна, че определено има оптимизъм, че нещо може да се промени. По думите му македонските власти са обсъждали, че очакват ясни указания от българската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
42
 
! Отговори
София преди 2 години
Дедото с деменцията и алцхаймера, дето едно изречение не може да върже правилно, да си гледа здравето и да не се бърка във въпроси, които очевидно не разбира.
34
0
 
27
 
! Отговори
L. преди 2 години
Байдън дали си спомня на каква тема и какво се е изказал? Да го помолим да повтори.
33
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Какви братя и сестри? На теб може да са, ама на мен не! Нищо общо с тези подли същества не искам да имам!
32
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който българин си промени позицията на несъгласие с членството на РСМ в ЕС преди те да са възстановили двата изтрити и модифицирани ит тях историчски надписа - е предател! Независимо какво казва Байдън, папата и Урсула.........
31
1
 
20
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
В България трябва да се създаде национална институция , която да помага на нас - българите !
30
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Da, za MakedonijaВие нали се пишете за сърбета-славяни, що пишеш на латиница а ? :))) Когато взимаш или присвояваш историята на държава като България, требва поне да пишеш на кирилица :)))
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не искаме никаква македонея бг вън от Ес за винаги и всички мафийоти в затвора ни не искаме бг вън от Ес за винаги
28
0
 
36
 
! Отговори
123123 преди 2 години
Никой не му пука за РСМ дали ще влезе в европейския съюз. За тях беше важно да влезне в НАТО. Всичко друго е ала бала и приказки от хиляда и една нощ. България въобще не трябва да обръща внимание на приказките с които "уж" ни натискат.
27
3
 
33
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
НАС НЕ НИ ИНТЕРЕСУВАТ ИСКАЗВАНИЯЛ-НИЕ РЕШАВАМЕ-НИЕ СМЕ ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА.
26
4
 
36
 
! Отговори
Крум преди 2 години
Европа, включително Англия, са на това дередже точно заради янките, които неистово пречеха на руснаците да си продават газта за да бъдели независими. А кега реват, че руснаците не искали да унеличат доставките на газ. Е....сега да искат от американциге газ. Германците си вързаха гащите, а другите ще духат супата.
25
8
 
12
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Байдън не е фактор!!! ПУТИН е важен!!!
24
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-мразя някой да се бърка където не му е работата. Какво ги касае американците взаимоотношенията ни с македонците? Това са си наши взаимоотношения още от времето, когато индианците са гонили бизони и не са знаели какво е бял човек. Айде всеки да си гледа неговите си проблеми и да не се бърка, където не му е работата. Оправиха си държавата, та нашата дошли да оправят, че и да ни учат как да се държим с нашите си хубавци.
23
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трай коньо... ес не ги иска , само и митира дейност двулично. лъжете,че само бг е против - севера също е против. Казват- ами като глеедаме Бг и Румъния, такива не ни трябват.А това е атестация и за 12г. успехи на международника ББ)):
22
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Договора е невалиден заради внесена от БСП в парламента декларация и одобрена от всички партии.След подписването на договора,беше одобрена декларация в нашия парламент ,която е в противоречие с договора.Това е причината нашите да не могат да обяснят защо блокираме Македония.Политизират нашите всичко и пречат не само на Българите ,а вече и на Македонците и Албанците.
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15, гръкоманче, говори за себе си. Ние българите сме хора, които стотици години страдаме за македонските си братя и сестри. Разни велики сили все ни делят. И сега правят същото с тоя натиск. Ние сме братя и сестри с макетата и можем да се разберем, стига ония от запад и от изток да спрат да си мерат ***. Хайде да си ги мерят някъде другаде, стига вече са го правили на Балканите. В манията си да спечелят Македония, и ЕС, и САЩ, и Русия, накрая ще загубят доверието на България. Това ги очаква.
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ай стига с тия ренегати бе! какви проблеми си имаме...
19
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се промени веднага след като обявим фалит и когато сме в безизходица.Защо все още не е предаден плана за възстановяване в ЕС.Защо никой нищо не прави в помощ на населението.Когато намаляват доходите и цените стигнат до небесата в началото на следващата година,ще имаме много по-сериозни проблеми и като добавим високата смъртност ще има незаконните което ще бъде невиждано до сега.
18
1
 
17
 
! Отговори
az преди 2 години
До ДДРОнегМисля, че в Скопие най-сетне разбраха какво им казват хората - ит от ЕС, и от САЩ: свършете си работата, разберете се с България какво има да направите. Така, че - може би има надежда. Но едва ли ще успеят тази година! Ако бяха почнали още в началото на годината - може би до сега щаха да са готови. Но те нещо се бяха объркали, че са по-велики от нас.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не знае какъв е този договор от 2018г.Какво пише в него?
16
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой в БГ нема нищо против тех, нали ги признахме първи, да ги отървем от войните в бившата Югославия :)) Само че, прекалиха с доверието ни в тях, играят си с огъня :))