Ще променим ли позицията си за СР Македония след изказването на Байдън?

Установяват се пречките, които са са спънка за членството ѝ в ЕС
Обновена: 6 окт 2021 10:23 | 6 окт 2021 10:09, Анисия Иванова
63

РС Македония гледа с оптимизъм към ЕС след думите на Байдън, каза македонският журналист Йовица Пауновски в ефира на "България сутрин".

Американският президент Джо Байдън се застъпи пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за продължаване на процеса по присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС. Днес предстои разговор за присъединяването на шестте балкански страни към ЕС.

Още по темата

"Очакванията са свързани с оптимизъм, от една страна. От друга страна, се установяват и проблемите, които са на пътя на Северна Македония относно членството ѝ в ЕС", каза Пауновски.

Президентът на РСМ Стево Пендаровски е разговарял с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис относно Европейския съюз. Целта му е била да намери начин да лобира относно започването на преговори за Албания, обясни журналистът.

Настроенията в обществото относно Договора за добросъседство, подписан с България през 2018 година, са по-скоро позитивни. Нагласите са свързани с това той да помогне да се премахне бариерата, която стои пред РСМ за членството ѝ в ЕС, отбеляза Йовица Пауновски пред Bulgaria ON AIR.

"Вчера беше обсъдено, че подписаните договори с България и Гърция трябва да бъдат претекст за следващо сработване между страните в различните сектори", коментира македонският журналист.

А на въпрос очаква ли Северна Македония промяна в позицията на България след изказването на Байдън, Пауновски изтъкна, че определено има оптимизъм, че нещо може да се промени. По думите му македонските власти са обсъждали, че очакват ясни указания от българската страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
33
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Ще бъдат подкрепини от нас едва когато изпълнят договора от 2018 година и престанат с историческите лъжи. Вие представяте ли си български политик да ги допусне до преговори с ЕС при сегашните условия ? Това е все едно сръбският президент да признае Косово. Ще бъде изметен от народа за е дин ден и ще виси пред предизентството на въже.
14
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На хората в Македония ще им кажа само едно - ние българите сме единствените, които им пука за вас. Не ни интересува земята, интересувате ни вие, защото сте наши братя и сестри." - ХАааа хаахаахах. Айде пак с глупсотите. На българина з ахора не му пука. Имоти, земи пари ... това е.
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Самият Байдън помни ли си изказването? Днес имаше статия и за Алцхаймер, не знам дали са свързани новините.
12
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 11 - Защитавали се? Ти добрееее ли си! Макетата ща пребият и щи вземат парички на центъра на скопи, га та чуат чи си булгарин.
11
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На хората в Македония ще им кажа само едно - ние българите сме единствените, които им пука за вас. Не ни интересува земята, интересувате ни вие, защото сте наши братя и сестри. Гърция иска земята ви, Сърбия също, НАТО и САЩ ви искат за съюзници за да плашат Сърбия и Русия, Русия пък ви иска за да прави мръсно на САЩ. Но на тях не им пука за хората на Македония, биха ви подменили с всеки. Ние обаче сме с отворени души за вас, защото сте си наши. Боли ни за вас, една кръв сме. Запомнете го!
10
5
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Писна ми разни "големи" да решават какви ще са взаимоотношенията ни с Македония. Обичам македонците, но няма да им позволя да ни се качват на главата. Да си признаят това дето и ДНК анализа го доказа и ще се разберем. Нали знаете, най-ожесточено се карат братята и сестрите. Но и най-всеотдайно се защитават. Нека макетата да започнат да се държат с нас подобаващо и с уважение и ще имат най-силния защитник, който някога са имали. Защото само ние обичаме хората, другите обичат територията им.
9
4
 
44
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Отдавна ни натискат да смекчим позицията си за СРМ !!!____Но не мисля, че ще се поддадем, почти целият народ и политици са единни по този въпрос, едва ли ще ни пречупят !!!___Колкото и да се държат лакейно наш'те управляващи, те знаят какво ще стане, ако оставим СРМ да пропагандират, че не са Българи, а македонци !!!____Комунистическата лъжа трябва да изчезне !!!
8
5
 
39
 
! Отговори
провинция преди 2 години
Какъв беше тоя бабайдъан, че се не сещам?Тоя не е и ли лакей на "краварите"милиардери.Какво ни интересуват какво мислят "краварите" за нас европейците.Трябва ни силна европа обиденена а, не с "марсианци" злобни , лъжливи и крадливи.
7
1
 
51
 
! Отговори
Пояснение преди 2 години
Не, няма да я промени, безродни журналистчета, които не питате дали Македония ще си промени позицията, а питате за България. А лобирането на гърците въобще не интересува българите.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Авганистан на ден от конфлика там и ковид умират по -малко от 30 човека.Те са 38 милиона население.А ние сме 6,7 милиона и имаме 100 човека починали
5
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ! Нема толкова луд народ по света, който да плюе на себе си :))) Макетата немат шанс с това отношение към нас, може да сме добри, ама можем да бъдем много лоши, явно не го знаят това :)))
4
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никаква промяна на позицията! Тези *** не заслужават повече отстъпки от нас. Гадното е, че сме прекалено малки и ще ни натиснат да отстъпим. Това обаче няма да се отрази никак положително върху политиците, които го направят. Ситуацията никак не е лека. Но ако ще отстъпваме, да е , че тия по вардарско са макета след ВСВ, преди това са си българи. Да си мислят история, герои, азбука след 1945г. За азбуката си имат и Решение от 16,05,1945г.
3
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън изобщо не го е еня за макета, целта е Сърбия и по-скоро Русия. Идеята е Сърбия, която все още държи да е с Русия да бъде заобиколена с членки на НАТО и ЕС (васали на САЩ). Един вид враждебни страни. За да се покаже, че който е с Русия, остава изолиран. Всичко е геополитика и то между САЩ и Русия, останалото е пълнеж от малки рибки в океана на двете акули.
2
3
 
42
 
! Отговори
Ммм преди 2 години
Не казвайте Да, защото ми миреше на протести.
1
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо 'б улгар' е цензурирано? скоро и българин ли ще цензурирате?