Високо напрежение: Ердоган обявява за "персона нон грата" посланиците на 10 държави

Сред тях са и дипломатите на САЩ, Германия, Франция и Канада
23 окт 2021 18:05, Красимир Ангелов
170
Високо напрежение: Ердоган обявява за "персона нон грата" посланиците на 10 държави
Снимка: БГНЕС

Посланиците на 10 държави, сред които Германия и САЩ, които призоваха за освобождаването на турския правозащитник Осман Кавала, ще бъдат обявени за "персона нон грата", заяви президентът на южните ни съседи Реджеп Тайип Ердоган.

"Наредих на външния ни министър да обяви тези 10 посланици за персона нон грата възможно най-скоро", каза той, цитиран от БГНЕС, използвайки термина, който означава първата стъпка преди експулсирането.

Преди два дни Ердоган се закани да предприеме такава радикална стъпка.

"Казах на нашия външен министър, че не можем да си позволим лукса да ги приютим у нас", каза тогава Ердоган пред репортери в коментари, публикувани от турските медии.

"Защо тези десет посланици правят подобни изявления? Ваша работа ли е да давате урок на Турция? Кои сте вие? Оставете Кавала. Нима в собствените си държави оставяте убийци, терористи и бандити? Те винаги отговарят че съдът е независим. Тоест, вашият съд е независим, а нашият зависим? Нашият съд дава най-добрият пример за независимост", цитира думите му „Хабертюрк“.

В понеделник посолствата на десет страни разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция. Посланиците на тези страни - САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия, бяха извикани в турското външно министерство да дадат обяснения във вторник.

Турският вицепрезидент Фуат Октай ги обвини, че се намесват във вътрешните работи и в съдебните дела на страната, превишавайки по този начин своите правомощия.

Осман Кавала е известен турски активист за защита на правата на човека и основател на културната фондация Anadolu Kültür AŞ, която подкрепя проекти на етнически и религиозни малцинства, често с международна насоченост, включително помирение между турското и арменското население и мирното решаване на кюрдския въпрос.

През февруари 2020 г. турски съд оправдава Кавала по обвиненията в участие в опит за сваляне на правителството по време на протестите в парка "Гези" в Истанбул през 2013 г., но още същия ден истанбулските прокурори издадоха нова заповед за ареста му. Кавала бе обвинен отново, този път за участие в опита за преврат в Турция през юли 2016 г.

Ако бъде признат за виновен, Кавала може да получи доживотен затвор без възможност за предсрочно освобождаване.

Миналия месец 47-членният Съвет на Европа, в който Турция членува, заяви, че ще започне процедура за нарушение срещу Анкара, ако Кавала не бъде освободен преди следващата среща на Комитета на министрите на Съвета на Европа през ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
17
 
20
 
! Отговори
Шах и мат преди 2 години
Този психопат си мисли, че ще живее вечно ама нещо се объркал. Много си вре *** където не му е работа и накрая ще се надене! Докара държавата почти до фалит, хората гладуват, не смее да се махне от Сирия защото кюрдите са му трън в ***. А имо много хора демократично затворени защото видиш ли участвали в преврата, пардон сценария за преврат.
100
19
 
13
 
! Отговори
Олелеее преди 2 години
Да се ежиш на най силните световни икономики си е симптом. 1970-та година Турция произвеждаше само дини. После се намесиха щатите че нещата се пооправиха ама сега става сложно. Самите турци в Истанбул в повечето случаи са завършили на запад, в християнски колежи. Бе сложна става ситуацията.
99
8
 
37
 
! Отговори
Осман преди 2 години
ЗА ДА БЪДА ПО ЯСЕН ЩЕ ПРЕВЕДА НА БЪЛГАРСКИ...... ..ХАЙ СИКТИР ОТ ТУКА ПОСЛАННИЦИ СОРОСКИ...ХАХАХАХА....
98
17
 
8
 
! Отговори
dogan преди 2 години
Съвсем скоро ще се върнем в родината майка и заслужено ще се гордеем, че гоним всеки, който не показва достатъчно уважение към нашият Президент и Държава!
97
14
 
21
 
! Отговори
Осман преди 2 години
ТИЯ МАЙ НЕ СА РАЗБРАЛИ В КОЯ ДЪРЖАВА СА БИЛИ ПОСЛАННИЦИ ,НАРЕДИХ НА ВЪНШНИЯ МИНИСТЪР ЧАВУШОГЛУ ДА ИМ ОБЯСНИ ! Р.Т.ЕРДОГАН....КАКВО ЩАСТИЕ Е ДА СЕ НАРИЧАШ ТУРЧИН!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
96
11
 
12
 
! Отговори
Лошо преди 2 години
Значи за турците по принцип е лошо. От много време няма - ама аз съм си в държавата, ще правя каквото си искам. Света е прекалено оплетен във взаимоотношения. Бъдете убедени, че подобен сценарий е разработван като модел от разни мозъчни тръстове и се знае какво трябва да се предприеме. Дано не е крайния вариант - признаване на независим Кюрдистан от щатите, че тогава и ние ще го ядем квадратен. Турция ще се разпокъса и пълчища от турци с български корени ще се наредят на границата ни.
95
7
 
32
 
! Отговори
Хюго Бос преди 2 години
Ами то това да не им е източноевропейска колония, да й се бъркат във вътрешните работи, да нареждат кой да е министър или съдия...Правилно им е казал.
94
5
 
4
 
! Отговори
ем преди 2 години
До АнонименОт цяла източна Европа само нас са ни изпреварили, другите държави са си ОК. Но то това не е от вчера....
93
6
 
9
 
! Отговори
Баце преди 2 години
Моя приятел Тайпи го е закъсал. Шиши, давай да помагаме, че иначе по-лошо!
92
6
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Много...отомански *** се е събрал по...темата.Нормално е...прародината ги...тегли.
91
5
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЗА ДА СЕ ОБЕЗЦЕНЯВА ВАЛУТАТА ТРЯБВА ДА ИМА НЯКАКВА ПРИЧИНА! НАЙ-ВЕРОЯТНО ЕРДОГАН Е ПУСНАЛ ПЕЧАТНИЦАТА И ПЕЧАТА ЛИ ПЕЧАТА НОВИЧКИ ТУРСКИ ЛИРИ!
90
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този ердо е шизофреник. Утре ще каже че е бил подведен и не имал на предвид това.
89
5
 
13
 
! Отговори
Из'' съжде преди 2 години
'Диктатура се сваля само с военен преврат.'
88
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен, нормално е Турция да изпревари Източна Европа. В Турция няма орди русофили които работят срещу страната си, както в България.
87
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашият Чорап не може да стъпи на малкото пръстче на турчина..
86
11
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция изпревари Източна Европа по производство и технологии. Имат развитие! Всички мултинационали са там и правят от коли до самолети.
85
0
 
8
 
! Отговори
Хоров преди 2 години
До бай ***. Моля те, върни се в училище, всеки ден дистанционно обучение е пагубен за теб. То не може забравих, но ходи на частни уроци по Български, определено имаш огромна нужда.
84
11
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
е,така действа "Най-добрия приятел на Тиквата"...Карадайъто също май са кефи,зер в "прародината" му "силната ръка" въдворява ред..
83
18
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И АЗ ИСКАМ ТУРЦИЯ ДА ВРЪТНЕ ГАЗОВОТО КРАНЧЕ! ТАКА ВМИРИСАНИЯ ГАЗОПРОВОД ПРЕЗ УКРАЙНА ЩЕ ЗАРАБОТИ ОТНОВО! И БЕЗ ТОВА КОМУНИСТА РАДЕВ ОБЯВИ, ЧЕ ЩЕ КУПУВАМЕ ГАЗ ОТ ПУТЛЕРОВИЯ ДОРИ ДА Е С 20% ПО-СКЪП ОТ АЗЕРБЕЙДЖАНСКИЯ!
82
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега русофилите станаха и туркофили. Толкова много мразят ЕС и България, чак ги боли.