Зоран Заев подаде оставка като премиер на РСМ и лидер на СДСМ

Партията му загуби балотажа на местните избори
1 ное 2021 07:07, Елка Василева
57
Зоран Заев подаде оставка като премиер на РСМ и лидер на СДСМ
Снимка: БГНЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подаде оставка като министър-председател и лидер на Социалдемократическия съюз на Македония, след като партията му загуби балотажа на местните избори в редица градове, проведен в неделя.

На пресконфенренция в Скопие Заев подчерта, че няма нужда от предсрочни парламентарни избори.

Още по темата

Кандидати на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ печелят кметските места в Скопие, Битоля, Охрид и Гевгели, сочат неокончателните данни на държавната избирателна комисия, цитирани от агенция МИА.

Социалдемократическият съюз на Македония е водещата партия в управляващата коалиция. Съгласно законите коалицията може да се споразумее за друг кандидат за премиер и да сформира правителство без провеждането на избори.

Лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обаче настоя за предсрочен вот. Зоран Заев управлява Република Северна Македония от 2017 година, а преди година спечели изборите с крехко мнозинство.

Основната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ спечели на вчерашните избори в общо 40 общини, включително и столицата, а СДСМ в 18. Партията на Али Ахмети ДСИ спечели кметските избори в 10 общини. Другите албански формации Албанският алианс/Алтернатива в две общини, а Беса в две общини. Малките формации като ГРОМ, ДПА и ЛДП/ДОМ спечелиха по една община. В три общини гражданите избраха независими кандидати.

Кандидатът за кмет на Скопие от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска получи 54.66% от гласовете срещу досегашния кмет Петре Шилегов, който събра едва 41.73 на сто.

Заев оглавяваше и предишното правителство и постигна историческо споразумение с Гърция за добавянето на "Северна" към името на република Македония. Дотогава Атина блокираше влизането на страната в НАТО и Европейския съюз. Северна Македния стана член на НАТО миналата година, но Брюксел все още не е дал зелена светлина за започване на преговори за еврочленство, припомня Ройтерс, цитирана от БНР.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
5
 
31
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До 31Ако Сърбия продължава да поддържа антибългарски настроения и лъжи в РСМ, може и на нея да сложим ВЕТО...Трябва най-после да се разберем със съседите си - не да се мръщим и гледаме лошо, а да говорим за наболелите проблеми между нас..Иначе как можем да гласуваме за болни мозъци, които ни обвиняват в човекоядство...
28
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи имало и честни българи с достойнство..евала на Зайко..
27
3
 
2
 
! Отговори
МкдМкд преди 2 години
Зоран вика оставка ама Заев вика не Оставката нема да му биде прифатена,исто како со министерот му за здравство.Вее видено ...
26
1
 
14
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Зоран ще го готвят гулаш май в Будимпешта, затоа дека флиртуваше со европската униja на место да слугува на Белград.
25
2
 
10
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Сърбия води преговори за членство в ЕС, докато РСМ се бори да ги започне...
24
4
 
29
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Тоя беше по-малкото зло... Е, сега Европа ще види що не става нищо от тия...
23
5
 
21
 
! Отговори
Со вето у дупето преди 2 години
си го избрахме ДПМН-то.Колкото и да политиканствате, неуважаеми братя македонци каквито и смешшници да си избирате, ЕС ще го гледате през крив макарон. Ясно ли е?
22
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Довиждане клоун. Отиди да си научил историята.
21
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радвам се че опозицията спечели срещу мазното Зайче - приятелчето на Боко Тиквата.
20
6
 
33
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
ДПМН поне са явни сърбофили, не лицемерничат и говеенето им срещу Бг е ежедневие в техните медии. Поне няма да си губим времето и усилията да преговаряме с тях. Там ръководството е директно от Белград. И преди Сърбия да влезе в ЕС, македонците да не се надяват на каквото и да било освен на българския си паспорт,
19
3
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Още напичане им трябва на тия мекерета. Ама нашите предатели няма да свършат работа...
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, все пак е подал оставка .При нас това нямаше да се случи ,предвид"изключителността" на вождовете .
17
4
 
26
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Бойко повлече крак и всичките му големи приятели Меркел, Бабиш, Курц, Заев са пътници като него.
16
5
 
28
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
За Заев - вето, за новите - две.
15
7
 
35
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Заев щеше да реформира ЕС, влезе в албанско сръбския шенген, изчакваше удобно правителство в София, а през това време не направи абсолютно нищо да спре българофобията в страната си. Лично той каза в ефир че има основание да покаже среден пръст на Бг. Негови хора наричаха Захариева доста отвратително, счупени паметници, горени знамена, заличени български военни гробиша са ежедневие в тази псевдодържава.
14
13
 
14
 
! Отговори
Vs преди 2 години
Така се прави! Отново се доказва, че македонците са над нас! Тука Станишката, Бойко го е.А 12 пъти, но той не си отиде! И това е най - яркия пример! Масова практика в БГ е да губиш избори брутално, и пак да не пускаш кокала, защото няма да се намери толкова добър като теб! Много, ама много сме зле!
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайко не изпълни заръката на хегемона да вкара Македония в отан и хегемонът го сменя с друг, който ще се старае и ще слугува на хегемона по-прилежно.
12
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веруваме во Заю. Ке се вратиш...
11
7
 
28
 
! Отговори
аа1830 преди 2 години
Дълбоката държава в РСМ винаги печели и българофобия означава македонизъм. Ако няма едното, то другото автоматично отпада. Дълбоко комплексиран народ. Вместо да градат нова история, те стоят на кокили, забити в историята на съседните държави и ветрове от всички страни ги клатят. Един ден ще се сгромолясат и ще видят ни история ни територия.
10
17
 
12
 
! Отговори
Загрижен преди 2 години
Викате против Заю, но той беше готов на компромиси с България. Ако опозицията в СМакедония дойде на власт, практически ще скъса всякакви споразуймения с БГ. И понеже целият ЕС (И САЩ) ще "***" против нас, ще трябва да ги пуснем с празни ръце.