Във френски речник: Нито, мъж, нито жена, просто - Iel

То е въведено от речника "Робер"
18 ное 2021 18:00,
49
Във френски речник: Нито, мъж, нито жена, просто - Iel
Снимка: Pixabay

Ново местоимение въведе водещият френски речник „Робер“ в своето електронно издание - "iel” се отнася до небинарните хора, или казано по просто тези, които не се определят еднозначно като мъж или жена.

Нововъведението предфизвика дебат в страната, в която граматиката е свещена. Новата дума е смесица между il (той) и elle (тя), предаде Ройтерс.

Още по темата
Издателите на речника обясниха, че са въвели новото местоимение, след като езиковедите забелязали, че то се използва все повече в последните няколко месеци.

Френското правителство се обяви против идеята, а Министерството на образованието е отхвърляло по-ранни опити за въвеждане на полово неутрален език в учебните програми. Френският депутат Франсоа Жоливе написа писмо до френската академия на науките, за да изрази възмущението си от решението на "Робер". Министърът на образованието Жан-Мишел Бланке изказа в Twitter подкрепа за действията на Жоливе.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франция също така е една от малкото страни, които нямат американски бази на своя територия и освен това притежава независим от структурите на нато ядрен арсенал (третия най-голям в света след САЩ и Русия). Франция има най-силната армия, флот и военновъздушни сили в Западна Европа и е най-успешната военна нация в историята с най-много победи! Франция е велика, злобари! Париж е най-великия град, френския е най-красивия език, а френската кухня е номер едно.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франция е люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят! Без Франция сащ нямаше да ги има на картата, а Англия е първата френска колония. Без Франция ЕС нямаше да го има. Франция притежава петата най-силна армия в света и са на второ място по брой ядрени реактори. Френския се говори на всички континенти. Франция има 12 часови зони благодарение на отвъдморските си територии. Франция е единствената страна след САЩ със собствен ядрен самолетоносач и независим от НАТО ядрен арсенал.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англичаните са били френски васали в продължение на 300 години! В един момент са забравили местното наречие (английски), който е силно повлиян от френския! 60% от думите в английския са с френски корен! Английския е по-груб и грозен френски диалект! Англичаните са комплексирани от славата и цивилизационното величие на Франция! Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията от падането на Рим насам и майка на съвременния свят!
39
1
 
3
 
! Отговори
Мара преди 2 години
Защо огромното мнозинство от хора, които знаят точно какви са, да се съобразяват с тези, които не знаят какви са! Освен това всички "различни", каквото и да значи това, все вдигат врява и накрая нещата опират до това, че често просто "изяждат" хляба и се качват на главата на истинските хора. За сведение, не са ли различни и садистите, и педофилите, и психопатите и т.н. И тях ли да приласкаваме, и на тях ли да се радваме, и да вземем доброволно да им ставаме жертва.
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия явно са такива от това издателство, хомо-екип.
37
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам скоро и педофилите да зареват за права и да им се дадат.
36
2
 
7
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Тия не разбраха, че каквото и да пишат по разните си хартишлета, социума се движи по физични закони и те няма как да бъдат променени. Както и да се нарича някой, отношението към него ще е такова, каквото го е предизикал с поведението си. То е като да напишат в Истанбулската конвенция, че от утре ще намалим земното уксорение от 9.81 на 3.15 m/s^2, така, за по-голяма толерантност, не знам дали е разбираем примера.
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
35 Какво социални мрежи, ами официално издания, медии за какво ниво говорим. Официални документи излезли от разни институции, правила за писане на компютър. Трагедия. Дават хилади за оформяне на страници, продажби за милиони и цената написана неправилно 22лв. Толкова е дразнещо и дори след препоръка, че не е правилно, да погледнат правилата за писане на компютър, никой не се поправя. Абсолютно непрофесионално. Инат селско-български.
34
1
 
10
 
! Отговори
Кривондел преди 2 години
Robert и Larousse са институции във Франция. Втрещен съм. Нямам нищо против правата на когото и да било, но нещата просто се пресилват.
33
1
 
15
 
! Отговори
:D преди 2 години
И българският език непрекъснато ср развива. Появяват се нови думи и изрази като "здравей те" или по-нодерното "здравей чи". Пълен и кратък член отдавна е само сексуално понятие, а идеЙ, сериЙ и други трудно думички в множествено число, които звучат като имена на римски пълководци отдавна морят българския Ентелегент. Простотата и прoстoтиятa на езика са не са това, което бяха. Те са новото нормално. Страшно е в социалните мрежи. Четеш и плачеш.
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Духа на Антихриста, написано е за онези които искат да видят.
31
1
 
7
 
! Отговори
Българист преди 2 години
Да сменим той и тя с тю. Остава среден род то. Всички са доволни.
30
2
 
4
 
! Отговори
франсе преди 2 години
Това няма да е френски без род
29
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези глупости. Тези които са объркани и не знаят какви са, не могат да объркват всички останали. До кога ще ни измъчват заради една шепа странни хора.
28
1
 
22
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Кво е тва животно дето не е нито мъж нито жена!? А-а-а, сетих се -ФРАНСЕ!!
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ме занимавате с тези шyшумиги, дори Австралия ги отписа за подводниците и станаха за смях пред цял свят, видя се каква велика сила са. Сега вместо да строят подводници им остана самo да развиват полово многообразие.
26
1
 
31
 
! Отговори
Истанбулска фъшкия преди 2 години
В българския език е козопръч. Нито коза нито пръч.
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от ненормалници.
24
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле, леле.... Франсетата открай време са си били извратени. Сега са и ваксакухи дрънчилки отвсякъде.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Марсел Попов. Нищо не трябва, Марселина. Искате толерантност, а поставяте ограничения и задължения. Трагедията е, че ако се държахте като хора, щяхте да получите всичко.