От първо лице: Докато автобусът вървеше, се удари от дясно...

Оцелелите на АМ "Струма" разказаха за минутите между живота и смъртта
24 ное 2021 17:30, Анисия Иванова
118

Докато автобусът вървеше, се удари в тротоара от дясната страна, гумите на автобуса се спукаха и започна да избухва пожар. След това автобусът се премести 20 метра вляво и спря сам. Така започва разказът на 26-годишия Лулзим, който е сред малцината оцелели в огнения ад. До него във фаталния автобус спи годеницата му Медина, когато започва кошмарът.

Оцелелите при трагичния инцидент на АМ "Струма" разказаха от болничната стая за минутите между живота и смъртта.

"Спях и изведнъж чух пътниците да плачат и викат. Черният дим беше като взрив на бомба. Всички спяхме, беше около два през нощта. Чух деца да плачат, имаше много деца", сподели Медина Лютфи.

"Хората започнаха да кашлят да повръщат, да крещят като във филми на ужасите. Успях да счупя страничното стъкло на автобуса и скочих. След това издърпах годеницата си, която не можеше да ходи, защото кракът ѝ беше счупен още преди инцидента", разказа още Лулзим пред Bulgaria ON AIR.

Освен себе си и годеницата си, Лулзим успява да спаси и останалите петима, които оцеляват след катастрофата. Техни близки прекараха нощта пред болницата в очакване на информация за състоянието им.

"Ние сме от вчера сутринта тук. Дойдохме да донесем храна и вода на оцелелите, но не можем да ги видим. Имаме четирима близки от седмицата преживели инцидента. Но изживяваме и трагедия, защото други наши близки починаха в катастрофата", споделиха роднините, които бяха пред "Пирогов".

Властите са започнали процес по разпознаване на жертвите чрез ДНК. Не е ясно обаче колко време ще отнеме, а дотогава официален списък от имена с починалите няма да има.

"И аз имам бегъл контакт, знаейки, че голяма част от семействата са мои приятели на мои познати, защото са от Скопие - от общината, откъдето аз идвам. Не можем да им потвърдим, защото все пак трябва идентификация. Затова обявихме оцелелите, за да стане ясно, че ако не са сред тях, значи са загинали", каза министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи.

Оцелелите ще останат за допълнително наблюдение още поне няколко дни. 16-годишното момиче, което е най-младият пациент, спасен в огнения ад, ще бъде оперирана заради травма на дясното коляно.

Властите в Скопие са изпратили молба до българската прокуратура в разпознаването на жертвите да се включат македонски експерти.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В такава ситуация е важно да имаш с какво да счупиш стъклото на прозореца, чук или нещо друго тежко.
86
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази отсечка е строена по времето на Станишев от македонска фирма.
85
0
 
14
 
! Отговори
ОтМенТолкова преди 2 години
Драги ***-драскачи!Автобусът не може да върви,а се движи.Вие може да вървите да метете автогари,гари и летища.
84
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Daily mail пише, че е възможно да са пренасяни 30 000 фойерверки. Тридесет хиляди! Имаш информация за взрив, 4 автобуса се движат заедно в пакет. Как никой не се сети да спре другите 3 автобуса колкото се може по-бързо да се провери, какво пренасят! Вече трябваше да се знае и какво са пазарували тези около 200 човека, проверени ли са автобусите на българо-турската граница?
83
11
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ЗАЩО НЕ СА СЧУПИЛИ ПРОЗОРЦИТЕ???????????-ТЕ ТОВА НЕ МИ Е ЯСНО.
82
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мантинелата не и е там мястото. Въпрос на време е било някой да я отнесе. 45 човека платиха с живота си. Виновни, освен шофьора, няма да има. Ще сложат някъде другаде пак такава мантинела и о, чудо, трагедията ще се повтори.
81
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за 30-те хиляди пиратки в автобуса кой ще спомене, или това не е важно
80
4
 
18
 
! Отговори
Мнение преди 2 години
В Турция и Албания и !Албаномакедония има един единствен знак DURСтой!Който познава този знак и му дават книжка!Останалата регулировка на движението се осъществява чрез неистово натискане на бибитката!Който е ходил в ориента знае че е така
79
8
 
11
 
! Отговори
Бай Гроздан преди 2 години
Де да е било само в тротоара,цялата мантинела върху тротоара липсва на 20 м.Било е като преминаване през стена.Българска работа е да направиш отбивка веднага след кръстовище и то на скоростен път с предимство и лошо обозначение,че да се чуди водача кой е главният път.Отбивка за почивка е нормално да има поне километър след кръстовище.
78
5
 
15
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Митничари...Храстажии..Дайжии и разни подобни рекетьорски елементи имат интерес по пътищата на тиквария да се движат неиндефицирани летящи обекти(рейсове без лицензи и куп документи) це да ги дерат за рекет и ето логичният резултат!
77
12
 
31
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Неграмотният Турчин е изтървал завоя и се е качил на мантинелата която е разпрала дъното на рейса и контрабандните туби и за това е пожара и взрива!ТУрчин шофьор и евреин миньор няма!
76
7
 
22
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Причина за катастрофата е високата скорост,с която се движел автобуса.А причина за последвалата трагедия е бензина в туби.
75
4
 
7
 
! Отговори
Хасан мехмеди преди 2 години
Само Киро брейка може да разнищи тая история
74
3
 
9
 
! Отговори
Bili преди 2 години
шофера, телефона да си е гледал може би?
73
2
 
7
 
! Отговори
Bili преди 2 години
e, шофера мое да си е ровил из телефона...магистрала, нема трафик....
72
2
 
16
 
! Отговори
укра преди 2 години
Лека им пръст на починалите.Съболезнования на близките.Трагедия, която би могла да бъде избегната...В някои страни от "третият свят" - автобусите са със задължително GPS, тахограф и видеонаблюдение - DashCam, която снима и шофьора и пътя.Отделно някъде има и закони забраняващи автобусите да се движат без да имат допълнителен модул на гумите за въздух, който при спукване не позволява гумата да спадне....няма значение в крайна сметка къде и как са решили проблема...Почивайте в мир!
71
2
 
2
 
! Отговори
Жо преди 2 години
Не съм съгласен! Може да имал и халоген или ксенон
70
2
 
13
 
! Отговори
Шофьор на самолет преди 2 години
Какво да говорим тая фирма дори не е имала лиценз. При всички случай винта не от българска страна а може и причината да е просто} реумора, не го знаем този шофьор колко часа шофиране има за последният месец насъбрни!
69
3
 
16
 
! Отговори
До хм преди 2 години
Така е, но ако само това беше причината - досега стотици и хилади са минали оттам и не са се нахаквали в т.ъ.пата мантинела на отбивката. Преди този - още 3 автобуса на същата фирма са преминали успешно при същота маркировка и при същото времепространство. Има и още нещо и то е у шофьора!!!
68
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
там е било като крематориум